EA sender ut sjekker til amerikanske anmeldere

Er dette virkelig en grådighetstest eller er det bare kreativ smøring?

Forholdet mellom spillnettsteder og utgivere av kan lett bli anspent. Når det gjelder store amerikanske sider som lever av reklame kan det være katastrofalt for økonomien hvis et storspill slaktes. Spesielt hvis utgiveren av spillet står for en betraktelig del av reklameinntektene til siden; da er det ikke helt uforståelig at ledelsen lett kan bli fristet til å tone ned en hissig anmeldelse, eller gi anmeldere direktiver om å være ”litt snillere” med spillet det er snakk om.

Å ha en overhengende trussel som går ut på at hvis spillet det er snakk om får dårlig kritikk, kan den stakkars spillsiden glemme å få skup, intervjuer og trailere i fremtiden. Slikt er svært destruktivt for de amerikanske sidene, som for det utrente øyet er så like at det bare er de eksklusive sakene som skiller dem.

Gerstmann-saken er svært omdiskutert i denne sammenhengen. Mannen som var en av de største profilene til gigantnettstedet Gamespot fikk øksa ganske umiddelbart etter en negativ anmeldelse av Eidos sitt Kane & Lynch: Dead Men. Ryktene skal ha det til at Gerstmann fikk beskjed om å tone ned kritikken av Gamespot-ledelsen, slik at Eidos – som i den perioden hadde kjøpt opp det meste siden hadde av reklameplass for å reklamere for spillet Gerstmann ”slaktet”, ikke skulle bli sure.

Hva som egentlig skjedde er ikke allmennkunnskap, men kontroversen rundt denne saken har ført til at flere av Gamespots andre frontfigurer har forlatt siden, og en god del lesere boikottet siden etter hendelsen.

I lys av denne kontroversen må EAs markedsføringstaktikk for det lovende Dante’s Inferno sies å være ekstremt risikabel. En rekke amerikanske anmeldere har mottatt en treboks med pyntelige hodeskaller på, som inneholder en sjekk på 200 amerikanske dollar og et vers hvor det står skrevet:

"In Dante's Inferno, Greed is a two-headed beast. Hoarding wealth feeds on beast and squandering it satiates the other. By cashing this check you succumb to avarice by harding filthy lucre, but by not cashing it, you waste it, and thereby surrender to prodigality. Make your choice and suffer the consequence for your sin. And scoff not, for consequences are imminent."

Lappen sier kort sagt at denne ”rikdommen” er en slags test; ta pengene og gi etter for grådigheten eller la være og dermed sløs bort 200 dollar. Valget vil uansett ha konsekvenser.

Bør dette tilsynelatende skamløse tiltaket dømmes nedenom og hjem som smøring av anmeldere? Er det snakk om et kreativt PR-stunt eller er det virkelig ment som en slags vitsetest? Verset står i alle fall i stil til spillets mørke setting. Som du kan se selv er treboksen ganske så forseggjort.

Det er langt i fra uvanlig å sende små leker til anmelderne, men en sjekk på 200 dollar er så usofistikert og uraffinert at det leder undertegnede til å tro at dette virkelig er ment som en slags intern spøk.

Dante’s Inferno er et tredjepersons slåssespill som er løst basert på det legendariske og eldgamle diktet om den modige Dantes ferd gjennom underverdenen. Spillet ser ut til å være kraftig inspirert av Sonys God of War-serie, og vil forhåpentligvis slippes til Xbox 360, PS3 og PSP i løpet av 2010s første kvartal.

(Kilde: CvG)

Siste fra forsiden