Anmeldelse

EA Sports Active

Opp av sofaen, slappfisker!

Vi ga EAs månedsutfordring en sjanse.

Istedenfor å sette seg fast i toppen av hagetrærne, sitter ungene inne foran TV-en og dytter en blekfet rørlegger på skilpadder og ned i avløpsrør. Hørt det før? Argumentet om at spilling fører til inaktivitet har vært et mantra for foreldre og andre forståsegpåere siden den første Amigaen kom.

Spillbransjen er allerede godt i gang med å ta tak i dette. Du skal opp av sofaen for å vrikke og veive foran TV-skjermen. Sony var tidlig ute med sitt treningsprogram som benyttet Eyetoy-kameraet, og Nintendo ville ha deg i form med Wii Fit.

Siste tilskuddet på stammen er EA Sports Active. Med spillet får du en stropp til å spenne rundt låret og et langt gummibånd, og mer trenger du ikke for en effektiv treningsøkt. I tillegg til å legge opp dine egne treningsøkter kan du hoppe i det og ta EAs 30-dagersutfordring.

Tøy og bøy

Før du får lov til å starte treningen, må du lage deg en fitnessprofil med egen avatar, hvor andel flesk på kroppen er valgfritt. Du velger også om du ønsker en mannlig eller en kvinnelig personlig trener.

Dette følger med i pakken.

De personlige trenerne viser deg hvordan øvelser skal gjennomføres, og tanken er at de skal komme med motiverende utsagn underveis. Den mannlige tøffingen sier ting som “you’re a lean, mean workout machine”, mens stålbarbien gir deg litt mindre macho komplimenter.

Uansett hvilken trener du går for, føles det godt å ha noen å slenge dritt til når musklene dirrer av anstrengelse og du får servert en “Your body’s gonna thank you for this.” Når da? I morgen, når gangsperren hindrer deg i å komme deg ut av sengen?

Hva? En gang til?

Selve treningen har tre fokusområder: overkropp, underkropp og kondisjonstrening. Du blir utsatt for løping på stedet, hopping, boksing, fleksing, ballklasking og mye mer. Hver dagsøkt består av en ny kombinasjon av nevnte øvelser, og du kan velge mellom tre ulike intensitetsnivåer.

Øvelsene utføres enten med nunchucken i stroppen rundt låret eller med nunchuck og wiimote i hver sin hånd. Nøyaktige instruksjoner får du av stålbarbie eller muskelmannen før du setter igang.

30-dagersutfordringen er ikke fullstendig ubarmhjertig, den består av tjue treningsdager og ti hviledager. I tillegg oppfordres du til å holde dagbok over måltider og annen aktivitet, hvor du belønnes med medaljer alt etter som hvor flink du har vært. Av andre motivasjonsfaktorer kan også pokalene nevnes, som du får for diverse gjennomførte oppgaver.

Blir’re no’ muskler?

Hvor effektiv treningen blir for deg, kommer nok veldig an på formen din. Er du allerede på fornavn med alle instruktørene på nærmeste svettestudio, vil Active neppe ha mye å by på for deg. Men tilhører du derimot arten slappus fiskus spillerus, kan noen uker med EAs treningsregime være det sparket bak du trenger for å komme deg i bedre form.

Les også
Sony finner frem gulroten
Snart fremme nå.

Personlig hadde jeg en pervers glede av å oppdage stølhet på nye steder etter hver trening. Det var også meget tilfredsstillende å merke en drastisk forbedring av formen fra dag en til dag 30. Hvor jeg den første uken hadde mer enn nok med å komme meg gjennom dagens obligatoriske program, tar jeg nå gjerne en selvkomponert kondisjonsrunde i tillegg til det obligatoriske. Jeg har fremdeles et godt stykke igjen før jeg kan kalles topptrent, men med Active har jeg i hvert fall fått dratt kroppen ut av sofaen.

For det er nettopp der Actives styrke ligger. Alt det krever av deg er 20 minutter om dagen, så du ljuger relativt ivrig for deg selv hvis du mener du ikke har tid til dette.


Er det gøy?

Hvordan er det så med underholdningsverdien i Active? Det er uunngåelig at enkelte av øvelsene blir repetert, et utvalg av dem til det kjedsommelige. Det hjelper heller ikke at Wii’en innimellom har problemer med å registrere bevegelsene dine. I de fleste tilfellene resulterer det i at du får tyn for å ikke utføre øvelsen korrekt, men i verste fall må du holde en stilling til melkesyrekrampen tar deg.

Se så lang jeg er!

Visuelt er Active drepende kjedelig. Avatarene har, til tross mange valgmuligheter, like mye personlighet som Ivar-bokhyllen fra Ikea. Et lyspunkt er dog instruksjonsvideoene, hvor både stålbarbien og muskelmannen demonstrerer øvelsene med glimt i øyet og helt uten å se overmenneskelig blodtrimmet ut.

Treningsspillet har absolutt sin sjarm. Enkelte av øvelsene er rett og slett skikkelig morsomme, hvor mine personlige favoritter er baseballøvelsene og boksingen. Dessuten er du strengt talt opptatt med å røre på deg foran TV-en, så du har ikke mye tid til å fundere over hvordan ting tar seg ut.

Konklusjon

EA har med Sports Active kommet med et reelt alternativ til de som har gitt opp støttemedlemsskapet hos nærmeste treningssenter. Er du allerede topptrent, har du nok ikke så mye å hente her, men for de av oss som trives bedre i sofaen enn på trimsykkelen er dette en passelig utfordring.

Active setter fokus på fettforbrenning og kosthold. Dagboken du oppfordres til å holde krever at du faktisk tenker over hvor mye hvile du får, aktivitetsnivå og ikke minst, hvor mye fy-mat du dytter i deg. Følger du opplegget til punkt og prikke skal du ikke se bort i fra at du, i tillegg til å ha det moro underveis, kanskje går ned noen kilo.

At det ikke er det peneste spillet der ute er ikke spesielt forstyrrende. Du kan jo, med god samvittighet, kjøre i gang en annen spillfavoritt etter treningsøkten din.

Jeg ga Active 30 dager og i retur har jeg fått mer energi og bedre samvittighet. Tilhører du også slappfiskgjengen kan jeg absolutt anbefale deg å gjøre det samme.

Siste fra forsiden