Eserien

Eseriens første lag til sluttspillet er klart

Tromsø tok seg videre til sluttspillet, og Brann tok et stort steg i samme retning i Eseriens andre runde for gruppe A og B.

Eemeli Simpanen spiller for Tromsø.
Norsk Toppfotball/Eserien

DETTE ER ESERIEN

Vis mer

Eserien er den offisielle norske ligaen i FIFA og arrangeres av Norges Toppfotball og Good Game. Lagene deles opp i fire grupper, og de to beste i hver gruppe går videre til sluttspillet. Premiepotten er på 250 000 kroner.

Les mer om Eserien og finn tabeller og resultater her »

To av forhåndsfavorittene har for alvor tatt tak i sine respektive grupper når gruppe A og B nå er ferdig med andre runde. Brann og Tromsø feide all motstand av banen og sistnevnte er allerede kvalifisert til sluttspillet.

Den gode starten til Kristiansund tok en brå slutt da de bare tok med seg ett poeng inn i tredje runde. De ligger nå tre poeng bak Ranheim som er på den viktige andreplassen. HamKam sto før tirsdagens kamper uten poeng, men står igjen med fire.

Viking, som før runden var gruppetoer, ligger nå på tredjeplass poenget bak Sarpsborg 08 i gruppe B. Siddisene fikk i likhet med Kristiansund kun med seg ett poeng fra sine tre kamper.

LES OGSÅ: – Slipper man inn fire så må man score fem

Offensiv tilnærming

I gruppe A står HamKam fram som en positiv overraskelse etter en tøff start første runde. Jørgen Fallet Brobakken og Sindre Løseth spilte seg for alvor opp, og gikk tå til tå med de store kanonene:

Jørgen Fallet Brobakken og Sindre Løseth
Altibox Eserien

– Vi vet at vi kan spille FIFA, og følte vi hadde litt marginer mot oss de første kampene og visste vi hadde mer og gi. I tillegg hadde vi ingenting å tape nå, og ting kunne bare gå oppover. Jeg ryddet opp i forsvaret mitt og spilte annen taktikk i det defensive spillet mitt, noe som så ut til å hjelpe, fortalte Brobakken.

Gutta fra Hamar står med 38 baklengsmål på seks kamper noe som tilsier et snitt på rett over seks mål mot per kamp.

– Vi har sluppet inn en del mål fordi vi har møtt bra motstandere, men også fordi det er kanskje vår svakeste del. Selv har jeg jobbet med forsvar de siste ukene og syns jeg var mye mer solid denne runden enn i forrige, og synes personlig at de siste målene mot Brann var uheldige og kunne vært unngått for min del.

Det har blitt snakket mye om offensiv spillestil i Eserien, veldig få har hatt fokus på det defensive. Brobakken og makkeren har i tillegg til mange baklengs også skåret mange mål, begge har sin styrke i det offensive spillet.

– Jeg tror styrken til både Sindre og jeg er angrepsspill, spesielt min styrke er raskt angrepsspill, og er veldig fornøyd med hvordan jeg spilte offensivt. Vi begynner nå å bli fornøyd med hvordan vi fremstår, og ønsker fremdeles å slå godt fra oss de siste rundene. Kun det beste er godt nok i de siste kampene, vi er offensive, uttaler Brobakken selvsikkert.

Eserien
Les også
Anmeldelse: FIFA 19

LES OGSÅ: Slik var andre uke av Eserien

Intern kamp om sluttspillet

I gruppe B står Tromsø igjen som den store vinneren etter at de sikret seg en plass i sluttspillet. Tromsø hadde byttet ut en spiller fra forrige runde, Tobias Testad kom inn for Jørgen Alsaker Sande, og Tromsø vant alle sine kamper.

Eemeli Simpanen og Tobias Testad
Altibox Eserien

– Vi er tre spillere til sammen, så veksler Jørgen og jeg på å være med på kampdagene sammen med kaptein Eemeli. Planen var at den som presterte best skulle være med Eemeli på siste kampdag, men siden vi allerede er videre reiser jeg og Jørgen alene, forklarte Testad.

Tromsø sin kaptein Eemeli Simpanen ble i vår spådom spurt om de hadde noen plan for denne runden, Simpanen var ordknapp og sa at ingenting var hugget i stein. Lagkamerat Tobias Testad var derimot villig til å si litt mer:

– Planen var å spille vårt spill og prøve å unngå feil og dumme valg. Så lenge jeg unngikk tap mot Viking, følte vi oss sikre på vi kom til å lede gruppa. Dermed spilte jeg safe og fikk halt i land en tøff seier.

Tidligere har det vært snakk om hvem som skulle spille hvilke kamper for de ulike lagene. Brann brukte blant annet Anders Rasmussen mot Kristiansund og HamKam for å gi et best mulig utgangspunkt før kampen mot Ranheim, som Erland Lie Bjørneberg spilte. Tromsø så ut til å gjøre noe av det samme, siden Testad spilte mot Viking.

– Hvem som spilte hvilken kamp var litt tilfeldig, egentlig. Selv om jeg på papiret kanskje hadde hardere motstand enn Eemeli, vet vi at alle kan slå alle i denne turneringa. Dessuten ble det en klarere pekepinn siden Jørgen og jeg skulle sammenlignes om hvem som skal være med Eemeli til sluttspillet, sier Testad.

DETTE ER 85-RATING

Vis mer

Når det spilles med 85-rating, er alle spillernes ferdighetsnivå satt til 85 av 100. Dette gjør at alle lag har et jevnt ferdighetsnivå, og alle deltakerne i Eserien spiller på helt likt grunnlag.

Diskusjonen om 85-modusen tok seg også litt opp etter Simpanen uttalte at han mislikte den sterkt. Han står dermed over neste runde, noe som gir de to andre gutta mulighet til å bevise seg.

– Som sagt skal ikke Eemeli møte opp siste kampdag, så han slipper å forberede seg mer i 85-modusen, og kan dermed fokusere på FUT. Jeg og Jørgen må ha minst 2 poeng for å vinne gruppa, så vi må fortsette litt mer i den modusen før vi går inn for å få den beste seedingen før sluttspillet, når tredje runde står for tur om 2 uker, forklarer Testad.

Eserien

LES OGSÅ: Her er alt du må vite om lagene i Eserien

– Erland er blant spillerne i Eserien som har imponert mest.

Eseriens analytiker og studioekspert Mats Theie Bretvik sier at han er imponert av et par spillere og skuffet over andre når han innleder om runden.

Studioeksperten trekker frem Brann-spiller Erland Lie Bjørneberg som en imponerende spiller å følge videre:

Mats Theie Bretvik - Studioekspert Eserien
Bildbyrån

– Erland er blant spillerne i Eserien som har imponert mest. Han er kreativ i spillet sitt, og veldig flink til å utnytte det 85-rating har å by på. Han har vært mye bedre enn hva vi forventet. Seieren mot en meget redusert Sondre Voktor var sterk, men han må fortsatt levere over tid.

HamKam fikk endelig med seg poeng etter andre runde, men Theie Bretvik ser ikke på dem som den aller største trusselen når det kommer til hvem som skal være med videre:

– HamKam har til tider spilt godt, men jeg tror ikke de får så mange poeng i siste runde. Det er fortsatt et lite stykke opp til de aller beste. Og nå som det virkelig blir avgjørende har jeg tro på at Ranheim stikker i fra.

Tromsø stiller uten formspiller og kaptein Eemeli Simpanen i tredje runde og Theie Bretvik kaller det for en risiko:

– Det er en risiko for Tromsø, hvis de allerede har konkludert med dette. Men da har de såpass stor tro på at Tobias og Jørgen klarer å gjøre jobben og sikre 1.plass. For det vil helt klart være en fordel å vinne gruppa.

Viking lå på andreplass før runde to, men slet voldsomt og endte opp på tredjeplass etter kampene.

Henrik Bjørøen og Chris-André Skogland
Altibox Eserien

– Viking har gjort det meget vanskelig for seg selv, så nå står avansementet i fare. Sånn sett skuffer de litt. Både Henrik og Chris-André er gode FIFA-spillere, men det ser ut som de mangler litt trening i 85-rated. Sarpsborg ser sterke ut og kan fort slå følge med Tromsø. Det blir uansett en veldig spennende siste runde, sier Studioeksperten.

Tirsdag 30. april står gruppe C klare, der tre lag henger etter den suverene gruppelederen Vålerenga.

Kampen om å nå sluttspillet kan du se på tirsdag fra 17.30 på Dplay »

Siste fra forsiden