Anmeldelse

Everybody's Golf

Søte figurer, søt musikk, søte stemmer og søt grafikk. Dette spillet burde nesten hatt en advarsel for diabetikere.

Mens andre satser på realisme til minste detalj, er Everybody's Golf befriende i sin svært så enkelte, men likevel underholdende innpakning. Og navnet kunne ikke vært mer passende - dette er rett og slett et spill som frir til alle. Om du er interessert i golf eller ikke.

For maken til søtt spill skal du lete lenge etter. En håndfull figurer med heliumstemmer og alt for store hoder danner persongalleriet, men som seg hør og bør er det bare et par av dem som er tilgjengelige fra begynnelsen av. Det samme gjelder banene - det er seks baner i alt, men fem av dem må låses opp.

Du låser opp nye baner og figurer ved å vinne turneringer og én-mot-én-kamper. I forkant av hver kamp kan du velge mellom 3-4 ulike utfordringer, med informasjon om hvem du spiller mot og hva premien er. Foruten nye baner og figurer, kan du få tilgang til bedre utstyr (som påvirker dine egenskaper), flere klær og hårfrisyrer, som kun har innvirkning på det visuelle. Du kan også velge mellom fem ulike caddyer, uten at det har noe å si for spillingen annet enn hvilken stemme som forteller deg at du traff godt. Det kan også være spesielle regler som gjelder for kampen, som for eksempel speilvendt bane eller dobbelt så store hull.

Når du så er ute på golfbanen, kommer kraften i PSP-en til sin rett. De fargerike bildene flyter veldig bra i det kameraet panorerer over det første hullet og deltakerne presenteres. I tillegg til å se banen på "vanlig" måte (dvs. der kameraet står fem meter til høyre for en høyrehendt spiller), kan du flytte det frem og tilbake og bytte til fugleperspektiv. Det siste er som regel det mest hendige å bruke som siktegrunnlag, der man får lett kan se hvor langt ballen kommer til å gå dersom du treffer 100% og det ikke er noe vind.

Tre trykk er alt som skal til
Når siktingen så er gjort, er det bare å slå i vei. Slaget utføres ved først å sette i gang slagmarkøren, som beveger seg fra null til hundre prosent på et snaut sekund, for deretter å prøve å stoppe den riktig. Markøren farer tilbake like fort, og da gjelder det å treffe så nærme nullpunktet som mulig for å unngå hook og slice (innover- og utoverskru på ballen). Ganske standard opplegg, med andre ord.

I tillegg kan man gjennomføre mer fancy ting. Hvis du trykker til venstre eller høyre på D-paden mens du slår, skrus ballen til siden, og trenger du enda mer skru, trykker du først til en side og setter slagstyrken, for deretter å bytte side og fullføre slaget. Dette kan du også gjøre med tanke på å treffe høyt og lavt på ballen. Treffer du den på oversiden, vil den gå lavere i lufta og rulle lenger, og det motsatte om du treffer den på undersiden. Men dette er ikke alt. Er du lojal mot figurene og bruker dem mye, får du lojalitetsbonus i form av ekstra egenskaper. For eksempel kan du få til et slag som gjør at ballen faller rett i hullet om den treffer flaggstanga på greenen.

Perfekt putting
Puttingen er overraskende bra utført; faktisk bedre enn den vi har sett i Tiger Woods-spillene til nå. Greenen blir dekket av et rutenett, men i tillegg indikeres høydeforskjellene ved at små hvite prikker beveger seg i tråd med hellingen. Jo fortere disse prikkene beveger seg, jo brattere er det i dette området. Omsider er golfballen senket, og fanfarer og morsomme animasjoner kompletterer hullet.

Når det gjelder flerspillermodusen, har jeg ikke fått anledning til å teste denne selv, ettersom jeg ikke kjenner noen andre med PSP enda (til tross for mange lovord fra min side). Dog skal det, etter sigende, være støtte for opp til åtte spillere over ad hoc-nettverk, der det også er mulig å skremme motstanderne når de skal slå i håp om at de trykker feil.

Et lite minus med spillet er at det tar litt for lang tid før godsakene er låst opp. Hver kamp gir deg bare én ny ting, og som oftest er det bare en ny hårfrisyre eller et par solbriller. Siden bare én bane er tilgjengelig fra starten av, blir det fort til at man spiller ti runder på rad på den samme banen, og det blir litt kjedelig.

Konklusjon
Everybody's Golf er nettopp det - et spill som frir til alle. De golfinteresserte vil sette pris på en relativt god fysikkmotor og gode muligheter for avanserte slag, og de spilleglade vil sette pris på at det faktisk er et ganske morsomt spill som tilbyr en håndfull kreative aspekter i delikat innpakning. Rakk du opp hånda begge gangene, er dette med andre ord en godbit du ikke bør gå glipp av.

Siste fra forsiden