Espen gleder seg blant annet til A Way Out.

Feature Spillåret 2018 – Espen Jansen

Espen gleder seg blant annet til A Way Out. (Foto: Privat, EA, montasje Gamer.no)

Her er de ti spillene Espen ser mest frem til i 2018

Ett av dem har han ventet på i 13 år.

Flere medlemmer av Gamer.no-redaksjonen vil fortelle om de spillene de gleder seg til i 2018 nå på nyåret. Nå er det Espen Jansens tur.  

Det er ingen hemmelighet at 2017 mest sannsynlig kommer til å stå igjen som et av de beste og mest varierte spillårene noensinne. Fjoråret ble sterkt preget av en rekke forskjellige trender: Nintendo Switch gjorde det stort med solide innslag fra både Mario, Zelda og mye annet snacks; indiespill dukket opp som paddehatter og hadde masse nytt og spennende å by på; spillhistorier var bedre enn på lenge; Japan leverte ekstremt mange solide spillopplevelser; og rent personlig var det også et svært spennende år for slåssespill (som jeg nå har begynt å fatte større og større interesse for).

Til og med Knack var i form i 2017! Det sier vel egentlig sitt om hvor imponerende fjoråret var.

Men så var det 2018, da – det kan vel umulig leve opp til lillebrors prestasjoner? Jo, det tror jeg faktisk er fullt mulig.

Når jeg nå har sett mot 2018 og de utallige spillene som venter i løpet av de neste tolv månedene, tror jeg til og med det kanskje (bare kanskje) kan overgå året som gikk. Når spill som Far Cry 5, Red Dead Redemption 2, Valkyria Chronicles 4, The Crew 2, Dragon Ball FighterZ, Guacamelee! 2, Ni No Kuni II: The Revenant Kingdom, Code Vein og Metro Exodus ikke klarer å nå opp til toppen av ønskelista, da vet du at det er mye spennende i vente.

Under følger de ti spillene jeg gleder meg aller mest til å spille i 2018.

Kingdom Hearts III

Blant Disney-verdenene man skal få besøke i Kingdom Hearts III finner vi Toy Story, To På Rømmen og Big Hero 6. Foto: Square Enix

Sjanger: Action, rollespill
System: PlayStation 4, Xbox One
Utvikler: Square Enix
Kommer: En gang i 2018

Ja ... Skal 2018 være året Kingdom Hearts III endelig ser dagens lys, da? Det ville ikke vært et sekund for tidlig, for nå har mange av oss gått og ventet på dette i snart tretten år. Så lang tid har det faktisk gått siden lanseringen av det forrige nummererte spillet i serien, Kingdom Hearts II.

Ikke det at ventetiden har vært kjedelig – tvert imot. Siden 2005 har vi nemlig fått servert en rekke store og små innslag i serien, og mange av disse har vært helt på nivå med «hovedspillene». Jeg liker egentlig ikke å bruke det begrepet, for til syvende og sist utgjør (nesten) alle Kingdom Hearts-spillene en essensiell del av seriens helhetlige plott: Chain of Memories forklarer hva som skjer rett etter slutten på originalspillet, Dream Drop Distance knytter spill nummer to og tre tett sammen, og jeg kan ikke begripe hvordan man skal kunne forstå seg på Kingdom Hearts III uten å ha spilt Birth By Sleep først.

Sistnevnte er for øvrig det antagelig beste spillet i hele serien, så løp og spill det med en gang hvis du som meg ser framt til Kingdom Hearts III.

For det gjør jeg altså virkelig. Tretten år har gått. Jeg gråt av glede da spillet ble annonsert under E3 i 2013, og jeg kan knapt se for meg hvordan jeg kommer til å reagere når jeg omsider får sette meg ned i godstolen for å spille det. Jeg vet hvert fall at det kommer til å bli en opplevelse jeg sent vil glemme.

Ori and the Will of the Wisps

Dette blir vel trist og vakkert om hverandre, men enda viktigere blir det antagelig et fremragende spenstig plattformspill. Foto: Microsoft

Sjanger: Plattform
System: Xbox One, Windows
Utvikler: Moon Studios
Kommer: En gang i 2018

Originalspillet, Ori and the Blind Forest, var så nærme en komplett pakke som man kan få det. Det hadde alt: Fremragende grafikk, en engasjerende historie, bunnsolide plattformelementer, masse hemmeligheter å oppdage, et bøttelass med unike «Metroidvania»-vennlige ferdigheter og et av de mektigste og vakreste lydsporene jeg noensinne har hørt.

Å si at jeg gleder meg til oppfølgeren er da kanskje en aldri så liten underdrivelse – sannheten er at jeg kan knapt vente på Ori and the Will of the Wisps. Ikke fordi jeg eier en Xbox One eller en datamaskin som er kraftig nok til å kjøre spillet optimalt, men det hinderet skal vi da alltids klare å klatre over/rundt når den tid kommer.

Vi vet foreløpig svært lite om oppfølgeren, men mye tyder på at vi kommer til å få servert mye av det samme som sist. Det er absolutt noe jeg kan leve med.

Persona 3: Dancing Moon Night/Persona 5: Dancing Star Night

Altså, hvem vil ikke danse til japansk jazzpop med disse kara? Foto: Atlus

Sjanger: Musikk/rytme
System: PlayStation 4, PlayStation Vita
Utvikler: Atlus
Kommer: En gang i 2018

De som har fulgt med på det jeg har skrevet på Gamer.no de siste seks årene, vet at jeg praktisk talt forguder Persona-spillene. Det hele begynte da jeg mannet meg opp og forsøkte meg på Persona 4 på ny da Golden-utgaven kom til PlayStation Vita, og siden den gang har jeg hatt et brennhett kjærlighetsforhold til de eksentriske japanske rollespillene.

Det finnes imidlertid mer enn bare turbaserte rollespill i Persona-rekkene, og blant de mange sidesprangene serien har bydd på opp gjennom er det nok fremdeles Persona 4: Dancing All Night som står mitt hjerte aller nærmest. Det er noe helt eget med den jazzete funk-musikken man finner i Persona-spillene – sløyere spillmusikk skal du lete lenge etter, og når Atlus kombinerer disse herlige tonene med fargerik grafikk, spennende rytmemekanikker og finfine dansebevegelser blir i hvert fall jeg svært ivrig etter å kaste meg med i fingerdansen.

Og det at jeg skal få kose meg med ikke bare ett, men to Persona-rytmespill i 2018 (basert på henholdsvis Persona 3 og Persona 5), gjør det hele om mulig enda bedre. Og da får det bare være at det egentlig er to unike spill – begge skal med, og begge skal spilles i hjel når de omsider kommer til disse breddegrader.

Runner3

Ja, dette ser helt klart ut som et Bit.Trip-spill. Foto: Choice Provisions

Sjanger: Musikk/rytme
System: Nintendo Switch
Utvikler: Choice Provisions
Kommer: En gang i 2018

Fra to rytmespill til et tredje. Med tiden har Bit.Trip-spillene blitt kjent for to ting: de nærmest psykedeliske bakgrunnene og den fabelaktige musikken – og det er også derfor jeg liker dem så fryktelig godt.

Runner3 ser ut til å tilby mer av det samme vi fikk i spill nummer to i Runner-serien, og det tar jeg imot med takk. Her forventer jeg klokkeren «chip tune»-musikk, fargerike bakgrunner, syke figurer så langt øyet kan se og, ikke minst, kreative rytmeplattformsprang.

Spillet er foreløpig kun annonsert på Nintendo Switch, men jeg regner med at de andre konsollene og PC-plattformen også skal få ta del i denne vidunderlige syretrippen av et musikkspill. Noe annet hadde vært fryktelig synd.

Dark Souls: Remastered

Jeg ser fram til å spille Dark Souls i ny drakt (her fra den originale Windows-utgaven). Foto: Espen Jansen/Gamer.no

Sjanger: Action, rollespill
System: PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, Windows
Utvikler: From Software
Kommer: 25. mai 2018

Jeg var lenge engstelig (les: livredd) for å begi meg ut på eventyr i det mørke og mannevonde Dark Souls-universet. Alt jeg hadde hørt om spillet og erfart fra min tid med den åndelige forgjengeren, Demon's Souls, tilsa at jeg antagelig ikke kom til å finne lykken i Lordran. Vanskelige og ubarmhjertige spill har liksom aldri vært min sterke side, og jeg hadde liksom blitt så enormt rundjult i Demon's Souls at jeg rett og slett følte at jeg ikke orket å gi meg i kast med Dark Souls.

Men jeg prøvde likevel, og det tok en stund før jeg virkelig begynte å forstå meg på spillet – det var vel et sted rundt Blighttown og Chaos Witch Quelaag – men da ble jeg også mektig bergtatt.

Siden den gang har jeg spilt de fleste spillene i serien, og jeg har elsket hvert sekund. Å skulle spille gjennom Dark Souls på nytt, denne gangen med bedre grafikk, stødigere bildefrekvens og kanskje et par andre nyvinninger langs veien, ser jeg derfor fram til med ekstremt stor iver. At spillet også kommer til den bærbare Nintendo Switch er jo ganske så fristende, men jeg tror likevel det blir PlayStation 4-utgaven jeg gir meg i kast med den 25. mai. Det er i hvert fall kryss i kalenderen – nå forbereder jeg meg på å dø.

Hvorfor ikke ta turen over til neste side når du først er i gang? Der venter edderkoppmenn, krigsguder og noe helt utenom det vanlige »

Likte du artikkelen? Vil du ha mer norsk spilljournalistikk?
Støtt Gamer.no med 39 kroner i måneden slik at vi kan fortsette å lage mer unikt gratisinnhold

Fe Windows

Kingdom Hearts III XOne

Fe Switch

Dark Souls: Remastered PS4

Dark Souls: Remastered Windows

Mega Man 11 Switch

Mega Man 11 XOne

Ori and the Will of the Wisps Windows

Ori and the Will of the Wisps XOne

A Way Out Windows

A Way Out XOne

A Way Out PS4

God of War PS4

Spider-Man PS4

Fe XOne

Persona 5: Dancing Star Night PS4

Mega Man 11 PS4

Persona 5: Dancing Star Night Vita

Mega Man 11 Windows

Persona 3: Dancing Moon Night PS4

Runner3 Switch

Persona 3: Dancing Moon Night Vita

Dark Souls: Remastered Switch

Fe PS4

Dark Souls: Remastered XOne

Kingdom Hearts III PS4

Fe Windows Windows PS4 Switch XOne

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 16. februar 2018
 • Plattform: Windows
 • Utgiver: Electronic Arts
 • Utvikler: Zoink Games

Kingdom Hearts III XOne XOne PS4

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: Ikke fastsatt
 • Plattform: Xbox One
 • Utgiver: Square Enix
 • Utvikler: Square Enix

Beste priser

Forventet lagerdato 499,-
Ikke på lager 548,-

Fe Switch Switch PS4 Windows XOne

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 16. februar 2018
 • Plattform: Nintendo Switch
 • Utgiver: Electronic Arts
 • Utvikler: Zoink Games

Dark Souls: Remastered PS4 PS4 Windows XOne Switch

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 25. mai 2018
 • Plattform: PlayStation 4
 • Utgiver: From Software
 • Utvikler: From Software

Beste priser

Ukjent lagerstatus 299,-
Forventet lagerdato 311,-
Forhåndsbestill 349,-
Ikke på lager 349,-

Dark Souls: Remastered Windows Windows PS4 XOne Switch

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 25. mai 2018
 • Plattform: Windows
 • Utgiver: From Software
 • Utvikler: From Software

Mega Man 11 Switch Switch PS4 Windows XOne

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: Fjerde kvartal 2018
 • Plattform: Nintendo Switch
 • Utgiver: Capcom
 • Utvikler: Capcom

Mega Man 11 XOne XOne PS4 Switch Windows

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: Fjerde kvartal 2018
 • Plattform: Xbox One
 • Utgiver: Capcom
 • Utvikler: Capcom

Ori and the Will of the Wisps Windows Windows XOne

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: Ikke fastsatt
 • Plattform: Windows
 • Utgiver: Microsoft Studios
 • Utvikler: Moon Studios

Ori and the Will of the Wisps XOne XOne Windows

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: Ikke fastsatt
 • Plattform: Xbox One
 • Utgiver: Microsoft Studios
 • Utvikler: Moon Studios

Beste priser

Forventet lagerdato 549,-

A Way Out Windows Windows PS4 XOne

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 23. mars 2018
 • Plattform: Windows
 • Utgiver: EA
 • Utvikler: Hazelight

Beste priser

Nedlasting 263,-

A Way Out XOne XOne PS4 Windows

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 23. mars 2018
 • Plattform: Xbox One
 • Utgiver: EA
 • Utvikler: Hazelight

Beste priser

Ikke på lager 249,-
På lager 299,-
På lager 299,-
Forventet lagerdato 339,-

A Way Out PS4 PS4 Windows XOne

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 23. mars 2018
 • Plattform: PlayStation 4
 • Utgiver: EA
 • Utvikler: Hazelight

Beste priser

Ikke på lager 249,-

God of War PS4 PS4

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 20. april 2018
 • Plattform: PlayStation 4
 • Utgiver: Sony Computer Entertainment
 • Utvikler: Santa Monica Studio

Beste priser

Bekreftet lagerdato 529,-
På lager 529,-
På lager 529,-
På lager 534,-

Spider-Man PS4 PS4

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 7. september 2018
 • Plattform: PlayStation 4
 • Utgiver: Sony Computer Entertainment
 • Utvikler: Insomniac Games

Beste priser

Forventet lagerdato 549,-
Ukjent lagerstatus 595,-
Ikke på lager 598,-
Ikke på lager 599,-

Fe XOne XOne PS4 Switch Windows

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 16. februar 2018
 • Plattform: Xbox One
 • Utgiver: Electronic Arts
 • Utvikler: Zoink Games

Persona 5: Dancing Star Night PS4 PS4 Vita

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 2018
 • Plattform: PlayStation 4
 • Utgiver: Atlus
 • Utvikler: Atlus

Mega Man 11 PS4 PS4 Switch Windows XOne

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: Fjerde kvartal 2018
 • Plattform: PlayStation 4
 • Utgiver: Capcom
 • Utvikler: Capcom

Persona 5: Dancing Star Night Vita Vita PS4

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 2018
 • Plattform: PlayStation Vita
 • Utgiver: Atlus
 • Utvikler: Atlus

Mega Man 11 Windows Windows PS4 Switch XOne

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: Fjerde kvartal 2018
 • Plattform: Windows
 • Utgiver: Capcom
 • Utvikler: Capcom

Persona 3: Dancing Moon Night PS4 PS4 Vita

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 2018
 • Plattform: PlayStation 4
 • Utgiver: Atlus
 • Utvikler: Atlus

Runner3 Switch Switch Windows

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 2018
 • Plattform: Nintendo Switch
 • Utgiver: Choice Provisions
 • Utvikler: Choice Provisions

Persona 3: Dancing Moon Night Vita Vita PS4

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 2018
 • Plattform: PlayStation Vita
 • Utgiver: Atlus
 • Utvikler: Atlus

Dark Souls: Remastered Switch Switch PS4 Windows XOne

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: Tredje kvartal 2018
 • Plattform: Nintendo Switch

Beste priser

Bekreftet lagerdato 339,-
Forhåndsbestill 339,-
Ukjent lagerstatus 339,-
Ikke på lager 345,-

Fe PS4 PS4 Switch Windows XOne

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 16. februar 2018
 • Plattform: PlayStation 4
 • Utgiver: Electronic Arts
 • Utvikler: Zoink Games

Dark Souls: Remastered XOne XOne PS4 Windows Switch

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 25. mai 2018
 • Plattform: Xbox One
 • Utgiver: From Software
 • Utvikler: From Software

Beste priser

Ukjent lagerstatus 320,-
Forventet lagerdato 320,-
Forhåndsbestill 349,-
Ikke på lager 349,-

Kingdom Hearts III PS4 PS4 XOne

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: Ikke fastsatt
 • Plattform: PlayStation 4
 • Utgiver: Square Enix
 • Utvikler: Square Enix

Beste priser

Forventet lagerdato 499,-

Kommentarer (12)

Forsiden akkurat nå

Til toppen