Sniktitt

FIFA 06

EA sier at de endelig har fanget essensen av det som gjør fotball så utrolig begjærlig og spennende. Resultatet blir å finne i FIFA 06.

Høstens fotballkamp mellom EA og Konami borger for å bli tidenes aller skarpeste, interaktiv ballsparking har aldri vært mer variert og avansert. FIFA-serien har i manges øyne slitt de siste årene, selv om utskuddet Champions League 2004/2005 ga et kvalitetsløft for en tid tilbake. Med FIFA 06 har EA helt nye budskap å komme med. For det første skal det være et fotballspill som er skapt av ekte fotballfans for ekte fotballfans. For det andre handler det om å skape det perfekte angrep, koordinert til fingerspissene i alle ledd. Utvilsomt lovende ord, men holdes løftene?

Verdens beste
Det første som treffer deg i ansiktet når du skrur på spillet er en saftig utfordring. Verdenslaget, bestående av gamle og nye stjerner, vil vise muskler mot ditt forhåndsvalgte favorittlag. I mitt tilfelle ble det en knepen 1-0 seier etter ekstraomganger, Molde er med andre ord i øverste verdensklasse. Om du vinner begynner opplåsningen av bonusmateriale allerede her. FIFA 06 har mengder av store og små detaljer som kan låses opp ved å klare ulike utfordringer. Dette aspektet synes jeg er positivt, spesielt siden du kan ta utfordringene sammen med venner.

FIFA 06 har et fullblods managerspill bakt inn i seg, dermed droppes nok Total Club Manager i år. Også her er utfordringene mange og sentrale, samtidig som man kan fokusere på statistikk og lagbygging. Det er selvsagt ikke like avansert som Football Manager 2005, men likevel holder det til at du føler deg som maktutøvende sjef. Dessuten kan du personlig styre hver kamp med håndkontrollen, og hvor mange managere drømmer vel ikke om å gjøre akkurat det? For min del er det uansett ikke managerdelen som er det viktigste, det er selve kampopplevelsen.

Ekstrem forvandling
Ansiktsløftet merkes med det samme du har valgt lag. Nye menyer for taktikk og laguttak blir heldigvis raskt en vane. Det er når avsparket er tatt at det virkelige sjokket kommer, er dette FIFA? Antall animasjoner når en spiller for eksempel skal snu seg er halvert, og skriptede mål synes å være historie. Spillet går raskere og flyten blir automatisk bedre. Utvikleren har uten tvil tatt inspirasjonen fra en viss japansk erkerival. Likevel kjenner du deg igjen når du har spilt en stund, FIFA-følelsen er fortsatt tilstede. Nytt av året er aktivt bruk av veggspill, et enormt finterepertoar (med kombinasjonsmuligheter) og økt ballskjerming. ”Off the ball” er en saga blott, noe som er like greit. Jeg savner derimot muligheten til å sende spillere mer aktivt igjennom på løp, i 06-utgaven stopper de merkelig nok like før offsidegrensen.

Når du spiller vil du legge merke til at hvert ledd i laget følger hverandre mer synkront enn tidligere. Forsvaret vil eksempelvis ikke bare ligge på sekstenmeteren å vente på motstanderen, her arbeider hele laget for hverandre. Om du er misfornøyd med hvordan laget oppfører seg kan du til enhver tid gi offensive og defensive instruksjoner via hurtigtaster. Denne løsningen representerer på en måte at du står ved sidelinjen og skriker ut dine ordrer, en fiffig vri. Veggspill, ballskjerming og finter fungerer fint, men det forutsetter at du har trent godt på de ulike finessene. Treningsarenaen er nyttig å bruke i så måte, men det er i kamp mot menneskelige motstandere at disse detaljene virkelig får brynt seg.

Venner for livet
I spill av denne typen er det sammen med venner du får det største utbyttet. Her kan du sette opp turneringer eller spille ekte cuper eller ligaer i selskap med andre fotballidioter. Flerspiller over nett er per dags dato ikke tilgjengelig for testing, men vi håper på utvidede muligheter også her. Når du spiller mot datamaskinen avsløres enkelte huller hos den ellers sterke kunstige intelligensen, avhengig av vanskelighetsgrad. Hovedproblemet er at motstanderen liker å slå korte frispark usett på egen halvdel, og du kan dermed snappe opp ballen hver bidige gang. Dette må EA rette opp i, hvis ikke blir det et stort minus i margen.

Vårt komplekse øye er skapt for slik visuell kvalitet som demonstreres i årets FIFA-utgave. Spillet ser bra ut i alle avdelinger, fra drakter via arenaer til animasjonsmønstre. Sistnevnte er toppen av kransekaken, det er ganske utrolig hvor livnært spillerne oppfører seg i ulike gitte situasjoner. Et eksempel er når ballen stusser borti andre spillere på vei mot mål, keeperen blir satt fullstendig ut av spill på en helt naturtro måte. Slike små detaljer er viktige, ikke minst for fotballfantaster slik som meg selv. Alle lisensene er selvsagt på plass når det gjelder drakter, navn og lag. Flere av ansiktene bærer likhetstrekk med sine virkelige brødre, så her kan du få en ”ekte” Beckham til å gjøre nøyaktig hva du vil. Én grafisk tabbe la jeg derimot godt merke til, nemlig Norges drakter. La oss håpe man får fikset opp i disse, for gulbrunt passer ikke på våre staute vikinger.

EA og kvalitetslyd går hånd i hånd når det gjelder sportsspill, og FIFA 06 representerer ikke noe unntak. Effektene når du spiller kamp er svært gode, fra publikums brus til lyden av en saftig takling. Kommentatorene er de samme som i Champions League, og de skuffer ikke. Noen av strofene er de gjenkjennelige, men mye av det som sies er helt nytt og faktisk ganske morsomt. Musikken er, ikke overraskende, uovertruffen. Spillet har en perfekt blanding av sterke titler som får deg inn i fotballmodus (blant annet norske Røyksopp). Om ikke det var nok så får du innimellom høre klassiske scoringer av store spillere fra munnen til autentiske kommentatorer.

Konklusjon
FIFA 06 borger godt for oss som elsker det vakre spillet. Ikke bare er spillet lovende i seg selv, det vil skape en knivskarp konkurranse som forhåpentligvis blir av det positive for oss forbrukere. Noen småfeil var det å sette fingeren på, men disse blir forventelig luket bort før den endelige utgivelsen. Mylderet av bonusmateriale og enorm valgfrihet gjør at det vil gå lange tider før du i det hele tatt tenker på å bli lei. En stor glede for meg personlig var det å kunne ta over Hareides oppgave med å plukke ut spillerne på landslaget. Du har alle norske elitespillere å velge mellom, og enkelte rokkeringer ble umiddelbart utført av undertegnede. Så gled deg til en spekket høst med engelsk fotball på TV, Molde som cupmester og glimrende fotballspill på skjermen. Hvem trenger vel sommer?

Siste fra forsiden