Anmeldelse

FIFA 08

FIFA 08 tar tre steg frem, snur seg, og tar ett steg tilbake.

Spillhøsten ser ut til å bli knallsterk, og det gjelder også på fotballfronten. Titler som FIFA 08, Pro Evolution Soccer 2008 og Football Manager 2008 vil sluke oppmerksomheten til den fotballinteresserte gamer. Konkurransen mellom de to førstnevnte titlene er knivskarp, og tilhengere av FIFA og PES krangler som bare det om hvilke spill som er best.

I år har FIFA én måneds forsprang på sin erkerival, uten at det nødvendigvis betyr så mye i forhold til godt innhold. Tidligere FIFA-spill på Xbox 360 har imidlertid ikke vært i toppsjiktet kvalitetsmessig. I år får serien en liten opptur på nestegenerasjonskonsollene.

Styr din favorittspiller

Vis større

Trailer: FIFA 08

Stikkord:
  • spill
  • xbox 360
  • pc
  • playstation 3
  • sport
  • fotball
  • FIFA 08
  • fifa


Tjukkas

Årets FIFA gir deg en enorm totalpakke, ja det er kanskje det mest omfattende spillet i serien noensinne. Nye moduser, funksjoner og muligheter gjør at FIFA 08 blir en spennende opplevelse, også før kampene sparkes i gang. Her kan du vinne trofeer i den omfattende managermodusen, lage egne turneringer (både lokalt og over nett) eller spille som én enkelt spiller.

Du finner ikke et bedre fotballspill når det gjelder innhold og rammene rundt kampene, men på gressmatta har FIFA 08 fortsatt en god del å gå på. Enkelte feil burde vært fjernet for flere år siden, men hjemsøker fortsatt serien – det er intet mindre enn et svik for oss som elsker fotball.

Den Player Manager-inspirerte «Be a Pro»-modusen er antageligvis den største nyvinningen i år, og den er helt genial (se videovindu). Her kan du spille som én enkeltspiller på banen. Du er på mange måter lagets kaptein, for du kan hele tiden fortelle dine lagkompiser hva de skal foreta seg. Likevel kan du ikke fly rundt på banen som en eller annen villmann. Dine prestasjoner blir hele tiden målt, og en av parameterne er at du holder deg i posisjon. Er du venstrekant bør du dermed holde deg ute på vingen.

Mellom beina eller ikke, det er spørsmålet.

Det er når spilleren din nærmer seg mål at adrenalinet begynner å pumpe. Det dynamiske kameraet zoomer inn bak deg, og du må ta en viktig avgjørelse – pasning eller skudd? Uansett hva du velger er det ekstra deilig å se ballen treffe nettet når du har direkte kontroll over én mann. «Be a Pro» i FIFA 08 er nok bare begynnelsen på et nytt satsingsområde for Electronic Arts, og modusen har sine svakheter. Lagkompisene dine svikter nemlig alt for ofte, den kunstige intelligensen holder rett og slett ikke mål. Heldigvis vil nok dette først og fremst bli en nettbasert modus fremover, og med 22 menneskespillere på banen bør dette bli hysterisk morsomt. Per i dag kan ti personer spille med og mot hverandre samtidig over nett.

FIFA 08 hanker fintene tilbake inn i spillserien, og for noen finter vi får servert! Her får du dusinvis ulike triks, og styringen av disse er svært intuitive. Du kontrollerer godsakene med høyre styrespake. Når du for eksempel skal ta en overstegsfinte kjører du spaken opp og til den siden du vil finte – uhyre logisk. Kjente spillere har sine signaturfinter, og det er veldig morosomt når stjerner som Cristiano Ronaldo og Ronaldinho lykkes med det de prøver på. Dessverre kan reaksjonstiden være et problem når du skal ta finter. Det tar rett og slett litt for lang tid fra du trykker på knappen til handlingen er et faktum. Dette er en grobunn til frustrasjon, men med trening lærer du deg å time riktig – og da blir det festfotball på gressmatta.

David Beckham i aksjon for LA Galaxy.

Mer tilfeldig

Bedre ballfysikk gjør at FIFA 08 blir mer tilfeldig enn tidligere. Skuddene har blitt vanskeligere, du må være mer presis med timingen og nøyaktig med styringen når du fyrer av. Til gjengjeld kan du få noen riktig vakre scoringer om du treffer riktig. Spillet beveger seg mer og mer vekk fra at man er garantert scoringer fra visse posisjoner, noe som gjør det enda deiligere når ballen først settes i nota. Pasningssystemet er også en smule mer utfordrende enn i 08. Du må være mer retningsbestemt og ikke minst sørge for at ballen får nok kraft i seg når du bygger opp pasningspillet – hvis ikke gjør du jobben lett for motstanderen. Slik sett er gjennombruddspasningen blitt hardere å mestre, i kombinasjon med forsvarspillere som har mer vett i skallen.

Den kunstige intelligensen til dine motstandere er nemlig veldig solid. Rivalene dine oppfører seg som et lag, og jobber sammen for å gjøre livet surt for deg. De slår sjeldent håpløse pasninger, og går ikke av veien for å skamdrible deg ute på kanten. Selv på middels vanskelighetsgrad er motstanderen flink med skuddfoten, og du bør være god bakover om du vil unngå baklengsmål.

Målvakten er ikke like oppvakt, men det er jo nesten deres jobb å gjøre en tabbe eller to. Selv om sisteskansen har blitt bedre, gjør han gjerne en brøler med jevne mellomrom. Jeg vet ikke om jeg skal være oppgitt eller skrive det på kontoen for realisme. Når jeg tenker meg om er det kanskje ikke realistisk at keeperen oppfører seg som en blind nakenrotte ute i feltet, så jeg er litt oppgitt.

- Slapp av, ball. Jeg skal ikke skade deg.

FIFA er nesten ikke det samme uten sine irritasjonsmomenter. Jeg forstår ikke hvorfor EA ikke kan fikse åpenbare svakheter i spillserien. Et eksempel er møting av ballen. Spillerne dine elsker å stå som påler når de får en pasning, uansett hvor mye du knoter med kontrolleren. Dette stykker opp spillet, og setter grå hår i hodet, på brystet og under armene på deg som spiller. Det samme gjelder spillere som binder seg til løp, man kan ikke rikke på dem! Dine lagkompiser er også veldig glad i å deise inn i medspillere som har ballen, for så å stjele den fra dem – idioter! Disse feilene går på bekostning av både frihet og spillefølelse. Dessuten er det svært frustrerende. Jeg er glad for at min samling av Ming-vaser ikke står i stua, for å si det slik.

Årets utgave av FIFA virker også å gå treigere enn tidligere. Dette er antagelig for å gjøre livet til finteglade spillere mer levelig, dessuten ønsker EA at du skal bruke mer tid på å bygge opp ditt offensive spill. Greit nok det, men det burde likevel vært slik at man kunne stilt på hvor raskt spillet skulle være. På den måten hadde tempoet vært opp til den som faktisk styrte begivenhetene, og jeg er en av dem som liker at det går litt raskt.

FIFA-spillene er, og har alltid vært, en lisensorgie. Årets versjon er intet unntak, her er det meste pinlig nøyaktig gjengitt. Du får servert 30 autentiske ligaer og 15 000 ekte spillere, og ekte drakter på omtrent samtlige lag. Dessuten har spillet en haug med landslag. Landslag du selv kan plukke ut (Ha det bra, Jan Gunnar Solli). Ole Gunnar Solskjær er riktignok fortsatt med, men jeg kan forstå hvorfor EA synes det er vanskelig å gi slipp på en slik legende. Dessuten: Men hvor Molde? De burde ha fast plass på dette spillet, nedrykk eller ei.

En skikkelig suser på vei mot mål.

Øyegodis

Den visuelle helhetsopplevelsen er utrolig god i FIFA 08. Alt fra menyer, via drakter til stadiongjengivelse er av ypperste kvalitet. Spillerne ligner sine ekte brødre, men vi snakker slett ikke om fotorealisme her – noen av stjernene ser nemlig litt rare ut i ansiktet. Det er uansett ingen andre sportsspill som kan skilte med en slik ramme rundt begivenhetene, da kanskje med unntak av EAs andre titler fra idrettsverdenen. Alt dette snopet har sin pris, og det er litt lang lastetid når du skal fyre opp en kamp. Denne ventetiden drepes heldigvis effektivt ved at du kan trene finter og skudd med én enkeltspiller mot keeper.

Animasjonene når du spiller er svært realistiske, og enkelte av de skriptede redningene fra målvakten er en nytelse å se på. Fysikken på nettet er også fin, noe som gjør at det er en enda mer orgasmisk opplevelse å dunke ballen inn i kassa. En liten grafisk feil som fortsatt følger FIFA er at ballen ikke ser ut til å faktisk treffe objekter riktig, slik som for eksempel stolpen og spissens hode. Kula får sin retur et par centimeter før den treffer objektene – det ser bare for dumt ut.

Øyet har altså mye å kose seg med i dette spillet, men sannelig min hatt får ikke ørene dine servert godbiter på rekke og rad også. Musikken er som vanlig midt i blinken, og har blant annet tre norske innslag. Det er imidlertid på banen lyden virkelig viser styrke. Dette er nesten som å være tilstede på en storkamp, stemningen på tribunen er upåklagelig. De flate masser som heier kan sine supportersanger, og når du spiller med et storlag er disse tilpasset nettopp det laget. Men pass på, hvis du spiller dårlig eller kjedelig fotball kan du få pipekonserter mot deg – selv fra egne fans. Kommentatorene er fortsatt bunnsolide, og serverer nye gullkorn og betraktninger i 08-versjonen.

Red Bulls i angrep. Kan dette bli scoring?

Fotballspill er best med venner, det er det ingen tvil om. I FIFA kan du kose deg med turneringer, «Be a Pro» og enkeltkamper over nett, det har aldri vært bedre å knuse Arne-Barry fra Fauske og Akira fra Japan. Det er likevel sofakosen som er det beste, gjerne i selskap med en god tippekamp. Også lokalt kan du lage dine helt egne ligaer og turneringer, slik at alle får delta i moroa. Et annet alternativ er å samarbeide om suksess, som for eksempel at fire går sammen for å vinne FA-cupen med Barnet eller Darlington. Gleden med å lykkes blir euforisk når dere er flere sammen om det.

Konklusjon

FIFA 08 er helt der oppe blant de aller beste spillene i serien. Totalpakken er svært fyldig og god – dette må være fotballspillenes svar på Raymond Kvisvik, ja kanskje til og med Neville Southall. Nye moduser og en haug med ekte ligaer og spillere bidrar til at dette spillet er et anbefalt kjøp.

Dessverre er det noen irriterende feil som burde vært borte for lengst, det merker du når du skal styre spillere som ikke har ball. Det er en hån mot oss fotballinteresserte at det ofte er slik at du ikke kan møte ballen, eller bryte spilleres låste løp. Bevegelsesfriheten burde rett og slett vært enda større i FIFA 08. Disse problemene til tross, FIFA 08 er en underholdende og variert opptur for fotballinteresserte gamere.

Merk: FIFA 08 kommer i butikk torsdag 27. september, for Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation 2, PC, DS, PSP og mobiltelefon.

Siste fra forsiden