Sniktitt

FIFA Street 2

Fotball på asfalt er noe helt annet enn på det grønne gress. Det blir du raskt smertelig klar over i FIFA Street 2.

Finter, kombinasjoner, knallharde taklinger og hånlig opptreden. Målene kommer langt ned på prioriteringslista i FIFA Street 2. Triks er tingen. Triks som slettes ikke kan være mulig å utføre i det virkelige liv – trodde jeg. Introduksjonsfilmen viser at ekte gatefotballspillere virkelig har evner som er helt fantastiske, og at en eller annen fyr ved navnet Ronaldinho (tror han kommer fra Sør-Amerika en plass) ikke er så verst til å sparke ball han heller. Det er friskt å kunne spille fotball når det viktigste er å gjøre motstanderen din svimmel og ydmyket.

Hersk i gata
FIFA Street 2 er langt i fra ulikt det første spillet i serien. Grunnmodusene er fortsatt de samme, med vennskapskamper og kampanjen ”Rule the Street” som bærebjelkene. I tillegg har man innført en flerspillerutfordring der du og dine kompiser kan se hvem som er best i å utføre ulike triks. Mann mot mann, selvsagt. Du kan også lage dine egne baner hvis du skulle bli lei av dem som allerede finnes i spillet. Når vennskapskamper skal spilles kan du velge mellom 20 landslag og et par bonuslag. Uheldigvis, men ikke overraskende, glimrer nordmennene med sitt fravær også i denne utgaven av FIFA Street.

Den største endringen under kampene er den såkalte gamebreakeren. Denne varer nå mye lenger, og du kan både stjele den fra motstanderen og gjøre den mer effektfull. Når du har samlet opp nok poeng ved å gjøre triks og mål, da gjerne i kombinasjoner, kan gamebreakeren tas i bruk. En stjerne midt på banen markerer ”startstreken” for moroa. Når gamebreakeren er aktivert har du en rekke muligheter. Du kan enten skyte for full kraft, og dermed nesten være garantert et mål. Er du mer ambisiøs kan du begynne å drible motstanderen. Om du er god får du flere scoringer bokført for én nettkjenning, samtidig som det andre laget får minusmål i protokollen. Husk at du har begrenset tid, så her må alt skje raskt. Man kan også stjele slike gamebreakere fra motstanderen. Sett inn en saftig takling, og vips så har du knabbet dette kraftfulle våpenet til eget bruk.

Det er en mengde nye triks i FIFA Street 2, da spesielt hvis du fokuserer på kombinasjoner. Vil du raskt til mål lønner det seg å holde ballen i luften, da får du også greit betalt i form av poeng hvis du scorer. Fintene er likevel mye av beholdningen, og de har som oftest sitt utspring langs bakken. Når du setter i gang med en finte blir motstanderen du tar den på hjelpeløs. Det samme skjer når du blir lurt av datamaskinen. Dette er litt irriterende, men samtidig er det vanskelig å se en annen effektiv løsning som samtidig beholder flyten i spillet. Om du vil oppnå den nevnte gamebreakeren bør du trikse så mye som mulig, og avslutningene på mål bør være av det spektakulære slaget. En liten blink i motstanderens mål sørger for at du kan styre skuddene dine enda mer presist enn det som var tilfellet tidligere. Om dette er en fordummende løsning gjenstår å se, men den er uansett mest aktuell når du utfører din kjærkomne gamebreaker.

Nådeløst forsvar
Når du forsvarer deg kan alle midler tas i bruk for å stoppe motstanderen. I FIFA Street 2 slipper du maset fra mannen i sort. Dermed kan du med god samvittighet utføre knusende og stygge sklitaklinger. Dette er spesielt morsomt når du spiller mot kompiser hjemme i stua. De blir herlig sinte når du frarøver dem opplagte målsjanser på grisete vis. Du kan også avskjære pasninger i lufta og langs bakken med en enkel manøver. Videre slipper du å tenke på innkast og hjørnespark. Siden du spiller i binger er det action hele tiden, med unntak av repriseperioden etter en scoring.

Visuelt har FIFA Street tatt et lite steg fremover sammenlignet med forgjengeren, men grafikken er ikke spektakulært mye bedre enn forrige utgave. Du kan velge mellom fire synsvinkler, to fra siden og to bak laget du styrer. Animasjonene er gode, men det er enkelte ganger ballen ser litt i overkant fastlimt ut. Reprisene er viktige i et spill som dette, med spektakulære manøvrer og scoringer. Heldigvis er disse godt implementert, og det er en herlig å kunne ydmyke dine venner ved å se flotte situasjoner om og om igjen.

Lydbildet er omtrent uforandret, men noen små justeringer har det blitt plass til. DJ-en er mindre fremtredene under kampene, og han fungerer mer som en speaker. Dette er positivt, for DJ-en i det forrige spillet kunne bli ganske slitsom utover i kampene. Alle spillerne kommenterer situasjoner og roper til hverandre når de spiller. Det geniale er at de gjør dette på sitt eget språk. Danskene ble raskt min favoritt, de lirer av seg flere klassiske fraser. Musikken er av høy kvalitet, noe som nesten alltid er tilfellet i spill fra EA. FIFA Street 2 ser ikke ut til å støtte flerspiller over nett, mye på grunn av spillets følsomhet overfor forsinkelser på linjen under kampene.

Konklusjon
Om du kjenner til FIFA Street vet du allerede mye om hva som blir beholdningen i spill nummer to. Likevel ser justeringene ut til å bringe gatefotballen ett skritt videre, da tenker jeg spesielt på den nye gamebreakeren. Kampene blir mye mer åpne nå, selv om du leder 4-0 kan du ikke være trygg på seier. Videre gjør et enda større finterepertoar at hver eneste kamp blir unik og uforutsigbar. Dessuten kan du bruke målvakten mer aktiv offensivt. Min sisteskanse sørget for flere scoringer da jeg spilte kamper. Hvis du er skikkelig kul og ikke har noe i mot skrubbsår kan du glede deg til 2. mars 2006. Da blir FIFA Street 2 å finne i butikkhyllene over det ganske land.

PS: FIFA Street 2 utvikles også for Sony PSP og Nintendo DS, og lanseres samtidig med Xbox-, GameCube- og PlayStation 2-versjonene vi har sett på i denne sniktitten.

Siste fra forsiden