Sniktitt

Football Manager 2005

Fotballelskere over hele verden har allerede startet oppladningen til det som i mange år har vært et sikkert høydepunkt – det årlige fotballmanagerspillet fra Sports Interactive. Denne gangen kommer spillet under navnet Football Manager 2005. Gamer.no har sett nærmere på hva spillerne kan vente seg.

Side 1
Side 2

I drøye ti år har utviklerne i Sports Interactive stått bak den ekstremt populære spillserien ved navn Championship Manager. Serien har nesten uten unntak gått fra den ene triumfen til den andre, og man kan trygt si at Sports Interactive var de som gjorde fotballmanagerspill til hva de er i dag. Championship Manager-serien har i hele sin levetid vært kjent for dens realisme og dybde, og har opparbeidet seg en betydelig skare med svorne tilhengere. I år har utviklerne vært nødt til å endre tittel på spillet som en følge av samarbeidsbruddet med utgiverne i Eidos. Sports Interactive lover likevel et bedre spill enn noen sinne. Med tanke på at de har rettighetene til all koding og hele databasen fra Championship Manager-serien vil det ikke overraske mange om spillet blir så bra som de lover.

Dypere og mer brukervennlig
Det vil i Football Manager 2005 være mulig å kontrollere flere lag enn noen gang. Hele 51 forskjellige land, med én eller flere ligaer å velge mellom, vil stå til disposisjon. Totalt vil man kunne velge mellom svimlende 5300 fotballag å kontrollere. Utviklerne vil også kunne tilby over 250 000 spillere når spillet i løpet av høsten kommer på markedet. Og for dem som skulle lure på det – den nye Royal League vil være inkludert. I tillegg til dette vil man få et enda bredere ferdighetsspekter å bedømme spilleren etter. En vil blant annet kunne se spillernes individuelle favorittsbevegelser. En del av disse opplysningene, deriblant potensialet for spilleren, vil være skjulte for deg uten nærmere undersøkelser. Det blir totalt sett flere ferdigheter å ta hensyn til, noe som er nok et steg mot et mer realistisk spill.

Samtidig som spillet blir bredere enn sin forgjenger (Championship Manager 03/04), skal årets tittel også være bedre tilrettelagt for nybegynnere. Dersom man spør assistenttreneren, kan han for eksempel peke ut hvilken taktikk han mener du bør bruke. Han kan også si hvilke spillere han mener er best på hver enkelt posisjon, samt hvem som er dårligst i posisjonen. Selv om dette ikke garanterer braksuksess for laget, vil det uten tvil lette arbeidet for alle dem som aldri har vært borte i lignende spill før. Alt av menyer og knapper er også gjort betydelig bedre. Alt er mer brukervennlig satt opp, slik at det skal bli lettere å kontrollere alt ut ifra hovedsiden. Sports Interactive har dessuten satset på et renere design for å skape bedre oversikt for spilleren. Skulle du noen gang bli lei av designet, er det bare å lage din egen lille vri. Alt er nemlig mulig å forandre på for å tilpasse sin personlige skin.

Fartsøkning
Et av elementene ved de foregående Championship Manager-spillene som har irritert folk mest er farten. For selv på de nyere maskinene har de siste utgivelsene hatt en tendens til å gå litt for sent. I år har utviklerne tydeligvis omsider tatt spillernes klagerop til etterretning. I følge administrerende direktør i Sports Interactive, Miles Jacobson, vil nemlig Football Manager 2005 kjøre 30-40% raskere enn Championship Manager 03/04 - det til tross for en rekke nye aspekter i årets tittel. Det er for eksempel så godt som ingen ventetid når man skal gjøre taktiske inngrep under en kamp lengre. Alt er kodet slik at maskinen skal kunne behandle mer data på samme tidsintervall.

Ellers er også en rekke andre mindre aspekter forbedret i forhold til forgjengeren. Det finnes blant annet to hurtigsøk-funksjoner. Den ene fungerer som tidligere, men den andre lar deg søke fra hovedsiden i en tekstboks oppe i høyre hjørne. Overgangsmarkedet er også blitt mer avansert. Man kan blant annet tilby unge spillere for utlån enklere, samt forsøke å godgjøre klubbene ved kjøp av spillere. Du vil også ha mulighet for å tilby flere klausuler ved overganger. I Football Manager 2005 vil også alt av søkefiltre og ønskelister svært enkelt kunne lagres, eksporteres og importeres. Dette kommer blant annet til nytte dersom en spiller i nettverk eller dersom en lager en liste over unge lovende spillere man vil bruke i andre lagrede spill. Et annet aspekt som i denne tittelen er mer avansert, er speidersøk. Du vil ha muligheten til å sende speiderne på langt mer detaljerte spillersøk.

Side 1
Side 2

Siste fra forsiden