Anmeldelse

Forza Motorsport

Det er ikke enkelt å tilfredsstille alle samtidig, men Forza Motorsport kombinerer på en elegant måte troverdig fysikk og dybde med lettilgjengelig og fengende underholdning.

Side 1
Side 2

30 bilder i sekundet
Blant alle lovord er det mange som rynker på nesa over det faktum at Forza er låst til 30 bilder i sekundet. Vi skal ikke nekte for at det er mulig å legge merke til hvis man prøver, og at det hadde vært ønskelig med 60, men både flyt og fartsfølelse er likevel godkjent. Bilmodellene er detaljerte, og lakken er for en gangs skyld ikke overdrevet glinsende. Asfalt og bremsespor ser nesten til forveksling ekte ut der de forsvinner inn mellom forhjulene, og trærne som suser forbi ser faktisk ikke ut til å være klippet i papp. Selv om haka kanskje ikke faller like langt ned som den gjorde når vi fikk se hva PlayStation 2 er god for, ja nettopp, i Gran Turismo 4, er det ingen tvil om at Forza er lekkert. Meget lekkert.

Dynamiske skygger og flotte lyseffekter er vel og bra, men lyden er kanskje i enda større grad med på å sette den riktige stemningen i et bilspill. Å høre hvordan motoren jobber opp en motbakke, hvordan dekkene skriker i det de begynner å miste grepet i en litt for krapp sving, hvordan hjulopphenget får gjennomgå når du er for hard på curbsen. Også her glimrer Forza. De ulike motorene har klart forskjellige lyder. V10-eren i en Dodge Viper brummer mektig, en wankelmotor har karakteristisk lyd, og sjelden har turboene hørtes så lokkende ut. Bakgrunnsmusikken består stort sett av ganske generisk rock, helt ok en stund, men ikke noe en har spesielt lyst til å høre på i lengden. Den kan da også skrus av, og egen musikk kan spilles av fra harddisk.

Kjør med favorittbilen på Xbox Live
Foruten den mer eller mindre obligatoriske trimmingen lar Forza deg også leke med bilenes utseende. Dette burde være kjærkomment for alle som liker å vinne med stil. Mange av bilene har et antall stylingdeler som panser, støtfangere og skjørter å bruke pengene på. Disse kan dessuten påvirke aerodynamikk eller vekt, så det er ikke kun kosmetikk. Det er stort sett de mindre eksklusive bilene som har slike ekstradeler tilgjengelig, men spillet har også et solid system for lakkering og vinyler. Med litt innsats er det mulig å få til så godt som hva det måtte være. Det beste av alt er at du når som helst kan ta med dine egne unike biler ut på Xbox Live.

Flerspiller er faktisk integrert med spillets karrieremodus, slik at du kan bryne deg mot opp til 7 andre virkelige spillere for å vinne penger og berømmelse, samtidig som du avanserer i karrieren. I løpet av to minutter har du funnet en konkurranse, og sitter klar og venter på startssignalet. Etter hvert som du kjører løp vil det bli beregnet hvor god du er, slik at du kan plasseres sammen med andre på ditt nivå. Egne bilklubber kan dannes, hvor venner kan samarbeide om å oppnå og forsvare ære og berømmelse. Det er dessuten mulig å kjøpe og selge biler over Live, så det kan kanskje være en slant å tjene om du jobber deg frem til et knakende godt oppsett eller skaper et lekkert design.

Det ligger svært mange timer i enspillerdelen også. Det er kanskje ikke like overveldende stort som Gran Turismo 4, men den kunstige intelligensen til motstanderne er betydelig bedre. De kan være aggressive, men de tar i alle fall hensyn til hvor bilen din befinner seg. De er stort sett kalde nok til å holde seg i nærheten av idealsporet, og å holde forbikjøringsforsøk til steder det har en sjanse til å lykkes, men som virkelige sjåfører kan også disse gjøre feil. Hvis du virkelig hater en bane, eller mangler tålmodighet for de lengste løpene kan du trene opp en egen datastyrt sjåfør som kan kjøre i ditt sted. Det interessante er at denne sjåføren lærer på bakgrunn av dine ferdigheter. Ved å kjøre gjennom en serie baner vil spillet regne ut hvordan du pleier å ta ulike typer svinger, og dette vil din sjåfør benytte seg av. Du har med andre ord deg selv å skylde på om han ikke presterer.

Konklusjon
Det er ingen tvil om at Forza Motorsport prøver å bli for Xbox hva Gran Turismo er for PlayStation. Det er heller ingen tvil om at de har hentet massiv inspirasjon fra fienden. Det har imidlertid blitt gjort på aldeles herlig vis. Forza er et spill det formerlig gnistrer av. En real kruttladning av ren moro og herlig fartsgalskap. Det har ikke flest biler eller baner, men det har mer enn nok for å tilfredsstille de aller fleste. Skademotoren, de solide bilkarakteristikkene og den snertne flerspillerdelen over Xbox Live er med på å gjøre dette til en virkelig frisk opplevelse. Forza har dybde, men samtidig en enorm bredde. Det ser lekkert ut, det høres lekkert ut, det oppfører seg lekkert. Lekkert. Skikkelig lekkert.

Side 1
Side 2
Xbox

Les også

Siste fra forsiden

Anmeldelse Tunic

Tunic er ute til PlayStation og Switch i dag – les vår anmeldelse av det herlige spillet

Tunic er et skikkelig kosespill som blander det beste fra todimensjonale Zelda-spill og litt Dark Souls.