Counter-Strike: GO / Telenorligaen

– Helt feil og utrolig urettferdig å si at Aposis innrømmer kampfiksing

Laglederne hos Aposis og Zodiacs forteller hvordan de opplever situasjonen i Telenorligaen.

Sander «Richie» Solberg var lagleder for Aposis.
Privat/Valve/Gamer.no

DETTE ER TELENORLIGAEN:

Vis mer

Norsk seriespill i Counter-Strike, League of Legends, Hearthstone og StarCraft II med 290 000 kroner i premier i 2015 sponset av Logitech G.

Toppdivisjonen i hvert spill består av de åtte beste i landet. Finalene finner sted på SpillExpo i november og førstepremien i Counter-Strike: GO er en sponsorkontrakt med Logitech G til en verdi av 80 000 kroner.

Mandag ble det kjent at Aposis Gaming og Zodiacs Dragons hadde rapportert inn et fiktivt resultat i en kamp i 2. divisjon av Telenorligaen.

Styreleder i Aposis Gaming innrømmet overfor arrangøren at oppgjøret mot Zodiacs Dragons aldri ble spilt, selv om det ble rapportert inn et resultat og beskrevet et kampforløp. Senere samme kveld kvittet organisasjonen seg med alle fem spillere og sa fra seg seieren i den siste runden de egentlig skulle spilt mot Tien Len.

– Styret er i sjokk over at spillere i vår organisasjon har tenkt at valget som ble tatt var greit. Kampfiksing er noe vi anser som veldig grovt og er ikke noe vi i Aposis Elektroniske Sportsklubb ønsker å assosiere oss med, sa styreleder Luis «GurgeL» Benitez Ruiz til Gamer.no.

Zodiacs hadde opprinnelig vunnet oppgjøret på walkover etter at Aposis ikke klarte å stille lag på det opprinnelige kamptidspunktet i september, men begge lagene ble enige om å ta omkamp i oktober. Problemene startet da Zodiacs ikke klarte å stille lag til den nye kampen.

Zodiacs: – Det er ikke kampfiksing at vi ikke kunne møte opp

Det er René «NisseFrø» Borgerød (20), lagleder hos Zodiac Dragons, som rapporterte inn det fiktive resultatet og skrev kamprapporten i databasen til Telenorligaen. Han legger seg helt flat, men forteller at det aldri var intensjonen å late som at kampen ble spilt.

– Bakgrunnen for omkampen er at hele lagoppstillingen til Aposis ble byttet ut før det opprinnelige oppgjøret. Vi i Zodiacs valgte derfor å gå med på å få kampen spilt på best mulig måte, men rett før vi skulle spille sluttet tre av våre spillere. Der gjorde jeg en stor tabbe med å skrive et resultat og ikke walkover. Jeg legger med helt flat. Dette var en idiotisk avgjørelse av meg, men det var bare noe som skjedde i farten da jeg synes det var teit at det skulle stå walkover to ganger. Jeg gir ikke bare bort en seier helt uten videre for at vi skal rykke ned med vilje. Det blir litt for dumt, forteller Borgerød til Gamer.no.

Jeg gir ikke bare bort en seier helt uten videre for at vi skal rykke ned med vilje. Det blir litt for dumt.

René «NisseFrø» Borgerød i Zodiacs Dragons

Han avviser at lagene gjorde noen avtale seg i mellom om å fabrikkere resultatet, og synes det er feil å omtale dette som kampfiksing.

– Det er første gang jeg deltar i Telenorligaen, så jeg var ikke helt klar over hva som kunne skje. Dette beklager jeg, og tar på meg all skylden fra Zodiacs sin side, men det det ble aldri avtalt noe kampresultat før kampen. Det er ikke kampfiksing at vi ikke kunne møte opp til kampen. Dette blir litt for drøyt for meg. Jeg kjenner ikke en gang folka i Aposis, utenom den planleggingen vi hadde for å spille kampen, sier Borgerød.

Rene «NisseFrø» Borgerød (20), leder for Zodiacs Dragons.

– Hvorfor beskrev du likevel et oppgjør i detalj i kamprapporten, som om kampen ble spilt?

– Det er fordi vi egentlig vant på walkover først. Hvis vi da hadde skrevet walkover til Aposis etterpå ville jo det sett enda verre ut. Det ser vel du også, sier Borgerød.

Les også
Gamer.no søker «observer» til Counter-Strike-sendingene denne høsten

– Styreleder i Aposis hevder overfor administratorer i Telenorligaen at du og Sander «Richie» Solberg i Aposis ble enige om å gi Aposis seieren, ettersom de hadde en større sjanse til å gå videre i ligaen og rykke opp – ikke fordi dere ikke kunne stille lag. Dette stemmer altså ikke?

– Det er greit at folk vet at jeg og Richie har snakket sammen, det er jo sant, men vi snakket om situasjon som hadde oppstått.

– Vi er kjent med at HøGi var logget på som «spectator» i kampen mellom Aposis og Acapella, og fungerte som trener for Aposis i det oppgjøret? Dette ser jo litt underlig nå. Hva er bakgrunnen for dette?

– Grunnen til det er at HøGi fikk et tilbud om å bli med i Aposis, men han viste ikke om han skulle starte å spille igjen fordi han ble syk. Han ville prøve å eventuelt bli en framtidig trener, noe jeg tror han vil klare. Det er alt jeg vet om dette.

– Situasjonen er satt på spissen

Sander «Richie» Solberg (20) var lagleder på Aposis-laget som nå er hivd ut av klubben etter hendelsen. Han er også veldig uenig i hvordan saken har blitt fremstilt.

– Aposis var klare til kamp, men så sier Zodiacs at de ikke kan stille lag. Deretter ble bare et resultat sendt inn av dem. Vi tenkte ikke så mye mer på det, de kunne ikke stille med nok spillere uansett, sier han til Gamer.no.

– Vi mener situasjonen er satt på spissen i media. Vi hadde ikke pratet om å få seieren før denne kampen. Vi var allerede takknemlige for at de ville spille på nytt, men angrer jo på at vi ikke med en gang tok kontakt med administratorer i Telenorligaen at de ikke kunne stille lag. Det er vår feil.

I en rapport til administratorene skriver Solberg at det hele startet med at Zodiacs var i oppløsning og derfor ville gi Aposis poengene fordi de uansett ikke kom til å klare seg i 2. divisjon.

– Jeg beklager på det sterkeste at vi lot oss friste av tre poeng på den måten, det er overhodet ikke greit. Det var en dum og veldig unødvendig ting å gjøre, det er alle spillere som var fra Aposis klar over. Ingen fra ledelsen hadde noe med dette og gjøre, skriver Solberg i henvendelsen til Telenorligaen.

Sander «Richie» Solberg på SpillExpo i forbindelse med en konkurranse der publikum fikk spille med Christopher «GeT_RiGhT» Alesund og Adam «friberg» Friberg.

Hevder at styreleder i Aposis lyver

Solberg er likevel uenig i fremstillingen om at spillerne har innrømmet kampfiksing, og mener styreleder i Aposis må ha misforstått samtalen han hadde med laget.

– Det eneste vi sa var at dette oppgjøret ikke ble spilt. Som dere ser er han bare ute etter å passe på så Aposis ikke får straff. Vi hadde ikke signert med Aposis, og han snakket ikke engang med oss for å bekrefte hva som virkelig var saken. Vi blir bare kastet ut, så han kan passe på Aposis, sier Solberg til Gamer.no.

– Så du snakket aldri med styreleder Luis Benitez Ruiz om denne saken?

– Nei, ikke annet enn at jeg beklaget at vi ikke sa fra om at de sendte inn resultatet, og at vi ikke sa i fra. Jeg har ikke snakket med ham, han var ikke interessert i å snakke med oss.

– Men Benitez Ruiz fortalte Gamer.no at han hadde pratet med dere?

– Da lyver han. Det kan alle våre spillere bekrefte.

– Spilling er det vi gjør. Jeg hadde ikke risikert den lille karrièren for en avtalt kamp i 2. divisjon. Det er ikke verdt det, og vi føler vi er ført bak lyset av Luis (Benitez Ruiz, red. anm.).

– Hvorfor tror du han gjør det?

– Kanskje han først trodde denne kampen var fikset, og ville beskytte klubben. Luis er bare ute etter å redde klubben fra noe han egentlig ikke hadde trengt og redde den fra. Jeg pratet med en annen fra en annen klubb, og de står bak spillerne sine til det motsatte er bevist, sier Solberg.

– Utrolig urettferdig å si at Aposis innrømmer kampfiksing

Han mener det er urettferdig å påstå at Aposis-spillerne har vært innblandet i kampfiksing.

– Det var vel en av Zodiacs spillere som valgte å sende inn resultat i stedet for walkover. Dette er ikke noe vi har godtatt. Det er helt feil og utrolig urettferdig å si at Aposis innrømmer kampfiksing. Noen ting virker kanskje litt shady, men alt fra vår side har en forklaring med ganske sikre bevis.

Noen ting virker kanskje litt shady, men alt fra vår side har en forklaring med ganske sikre bevis

Sander «Richie» Solberg, eks-Aposis-spiller

– Du sier at en av Zodiacs' spillere sendte inn resultat som dere ikke hadde godtatt. Men dere godtok jo ved å omtale en kamp som om den hadde blitt spilt i kommentarfeltet. Du skjønner at det ser litt spesielt ut?

– Akkurat den der skjønner jeg, men man ser at vi har avtalt tid, de kan vel også bekrefte at de ikke klarte å stille et lag. De valgte å sende inn resultat, det er noe Zodiacs må stå for. De forklarte det med at det faktisk ville se mindre shady ut. Fordi de allerede hadde vunnet på walkover ville det se rart ut om Aposis plutselig endte opp med å vinne på walkover. Jeg skjønner at det ikke er greit, men det er ikke sånn dere har fremstilt det.

– Men hvorfor skrev du «ggwp» og så videre i kommentartråden til oppgjøret som om kampen hadde blitt spilt?

– Vi gikk inn og så at de sendte inn resultat, det gikk fort og jeg tenkte faktisk det bare så bedre ut enn at de plutselig ga oss walkover siden de allerede hadde sendt inn resultat. Jeg skjønner at der gjorde vi en feil, men det var ikke meningen. Det var ikke vår intensjon å fabrikkere et resultat. Det beklager vi selvfølgelig, men jeg kjenner ingen av de. Det kan alle de bekrefte.

Sander «Richie» Solberg og kollega Oscar «Z0rkie» Kleppang har nå gått ut med en felles uttalelse på Facebook-gruppen til Counter-Strike: GO Norge. Der legger de frem sin versjon av historien, hvordan de føler saken er blåst opp og kritiserer ledelsen i Aposis for deres håndtering.

– Det er for oss uforståelig at saken har blitt dratt ut av proporsjoner og setter spillerne i et dårlig lys. Det er ikke det gamle Aposis.Main-laget, som her er skyld i feil rapporteringen slik det males et bilde av i nyhetsaken til Gamer.no, står det skrevet.

– Vi mener også det er kritikkverdig av egen ledelse å prioritere en samtale med e-sportansvarlig hos Gamer.no i stedet for å få redegjørelse av oss spillere. Her er det tydelig at folk ikke er informert om faktisk hendelse, og at ledelsen har tatt avgjørelser på manglende grunnlag. Vi føler oss ettertrykkelig tilsidesatt og uverdig behandlet som spillere.

Aposis kan rykke ned på grunn av to walkover-tap

Expert Gaming tapte også sin kamp mot Zodiacs Dragons tidligere i sesongen fordi de ikke stilte lag. Lagleder Philip Løseth i Expert Gaming kontaktet derfor Zodiacs på kampsiden og på Steam da det ble kjent at de godtok omkamp mot Aposis, men har ikke fått noe respons.

– Det vet jeg ingenting om. Tror ingen har prøvd å få tak i meg. Da burde jeg ha sett det i så fall, sier Borgerød i Zodiacs til Gamer.no.

Løseth i Expert Gaming har gitt opp forsøket på omkamp nå, men ser også at laget sitt sannsynligvis ikke trenger den omkampen for å sikre opprykket.

– Nå har Aposis to walkovers, som skal bety nedrykk i følge reglene til Telenorligaen. Det betyr at vi har 10 poeng, mens Acapella har 9, og vi kommer til å vinne den siste kampen 2-0, sier Løseth til Gamer.no.

Stein Wilmann, e-sportansvarlig på Gamer.no og arrangør av Telenorligaen, sier at administratorene jobber med saken, men at den er omfattende og at det derfor er for tidlig å fortelle hva som blir konsekvensene for Aposis Gaming som klubb og de involverte spillerne på begge lag. Gamer.no har vært i kontakt med styreleder Luis «GurgeL» Benitez Ruiz i Aposis Gaming, men han ønsker ikke å svare på våre spørsmål.

Siste fra forsiden