Blogg

Hva med litt alternativ spillmusikk?

Internett har gjort mye kult med spillmusikken.

Før jeg gjør som helst vil jeg gjerne komme med følgende ansvarsfraskrivelse: Min gode venn og kollega Audun Rodem har allerede skrevet to glimrende blogginnlegg om spillmusikk, og inspirasjonen til det følgende innlegget er så absolutt tatt fra hans blogginnlegg. Jeg driver kanskje med litt plagiat, men jeg skal søren meg være ærlig om det.

I likhet med mange andre spillentusiaster er jeg relativt opptatt av god spillmusikk. Et skikkelig godt lydspor er ofte det som hever en spillopplevelse et par ekstra hakk og gjør at det fester seg i hjernebarken i flere år framover. Det er det tydeligvis mange, langt mer kreative mennesker enn meg som også har skjønt. Internet er nemlig full av remixer, nyversjoner og alternative tolkninger av gammel og ny spillmusikk. I dette innlegget tenkte jeg å vise fram noen av mine favoritter som driver med akkurat dette. Skru opp høyttalerne, trykk play og nyt.

brentalfloss - WITH LYRICS Brent «brentalfloss» Black er komiker og musiker fra New York og står bak YouTube-suksessen «With Lyrics». Konseptet er såre enkelt og baserer seg på ett spørsmål: hva om dataspillmusikken hadde tekst? Med dette som utgangspunkt tar brentalfloss tak i både kjente og ukjente spill-låter og injiserer dem med en god dose humor og alternative tolkninger. Til disse nyversjonene lager han sine egne musikkvideoer som gjerne spiller på innholdet i teksten.

The Team Fortress 2 Song, en herlig surrealistisk låt.

Til tross for at hans tidligere videoer er litt røffe i kantene har kvaliteten stadig gått oppover. Black gjør mer enn bare å sette tekst til eksisterende låter, og står for omkomponering av melodiene selv. Noen ganger komponerer han like gjerne originale melodier også. Fyren er også sabla morsom og til tross for noen litt enkle vitser i ny og ne viser han en god forståelse for det å skrive humoristiske tekster. Det er også tydelig at brentafloss har stor entusiasme for dataspill og dette er noe som gjennomsyrer alle låtene hans.

Smooth McGroove - Spillmusikk acapellaYouTube-brukeren Smooth McGroove er en mann med langt hår, stort skjegg og en kul gimmick. Han gjør nemlig acapella-versjoner av både kjent og ukjent spillmusikk. Han er foreløpig relativt ny på YouTube og har kun lagt ut videoer i omtrent et halvt år. Likevel har han klart å ansamle et respektabelt antall abonnenter.

DuckTales - The Moon

Hver låt Smooth McGroove tar for seg brytes ned i individuelle komponenter som har deretter spiller inn hver for seg. Så setter han det sammen igjen til en helhetlig låt der han tar for seg alle toner, melodier og rytmer. Det stilige med hver video er at han har filmet seg selv under innspillingen og satt de ulike opptakene ved siden av hverandre. Dermed er det lett for tilskueren å selv klare å plukke ut de ulike bitene og forstå hvordan de passer sammen. Det høres nok rart ut når man beskriver det, men det høres og ser jækla kult ut på YouTube.

Miracle of Sound - Musikk inspirert av spill og film I motsetning til de to andre på denne lista gjør ikke irske Gavin Dunne noe nytt med eksisterende spillmusikk. Miracle of Sound tar heller inspirasjon fra kjente populærkulturelle fenomen og lager låter ut av dette. Resultatet er faktisk ganske stilig, for det er tydelig at Dunne har mye erfaring både som musiker og gamer. Tekstene og melodiene er fengende saker og han viser en enorm forståelse for ulike musikksjangre når han komponerer.

Roll Out, inspirert av Transformers, burde få rockefoten i gang.

Den store sjangerbredden gjør at Dunne kan skape låter som passer godt til spillet han henter inspirasjon fra. Dette gjelder ikke bare for teksten, men melodien også. Sweet L.A. er en bedende jazzballade inspirert av L.A. Noire, mens Commander Shepard er en elektronika-hyllest til alles favoritt romhelt. Wheatley's Song er en mer komisk poplåt om intelligensen til Wheatley fra Portal 2.

Jeg håper jeg har klart å eksponere deg litt for flinke musikere du ikke har hørt om tidligere. Alle jeg har nevnt i innlegget har egne Bandcamp-sider der du kan kjøpe enkeltlåter eller hele album. Sånn i tilfelle noe av det de har laget virker appellerende. Hvis det er noen flinke Internett-musikere du føler jeg har gått glipp av kan du jo nevne dem i kommentarfeltet?

Siste fra forsiden