Anmeldelse

In Memoriam

Hvert år utgis det en rekke ukjente spillperler. Grunnene kan være begrenset distribusjon, mangelfull markedsføring, eller simpelthen at gamere ser frem til andre og større spill. In Memoriam er en slik perle. Hvis du overser det går du glipp av et av årets mest innovative og annerledes spill.

Side 1
Side 2
Side 3

Jack Lorski er på ferie ved middelhavskysten. På en brukthandel finner han et gammelt filmkamera, og overraskende nok er det fremdeles en film i det. Han bestemmer seg for å ta en titt på filmen, som viser en lykkelig familie på ferie. Mot slutten av filmen skjer det imidlertid noe som får det til å gå kaldt nedover ryggen hans. Personen som filmer fanger opp tre menn som står på en klippe. Den ene ser ut til å bli beordret ned på kne. Så blir han regelrett henrettet med et nakkeskudd. Like etterpå forstår de to morderne at de ikke er alene. De peker mot kameraet og kommer løpende. Her slutter filmen.

En farlig sak
Det viser seg at personen som filmet var nederlandsk, og at han har vært savnet siden han var på ferie med familien i 1975. Jack kontakter datteren hans, Karen Gijman, og viser henne filmen. Hun blir naturligvis sjokkert. Sammen begynner de å etterforske saken. Hva skjedde egentlig med faren hennes, hvem ble drept på filmen, hvorfor, og hvem var det som gjorde det? Etterforskningen ser ut til å gå bra, inntil både Karen og Jack forsvinner sporløst.

Jack jobber for et dokumentarfilmselskap som heter SKL Network, og planen hans var å lage en film om saken og etterforskingen. En stund etter at Jack og Karen forsvant får dette selskapet en CD-plate i posten. Denne viser seg å inneholde Jack sin filmdagbok, samt en beskjed fra personen som holder Jack og Karen fanget: "Løs gåtene mine, og dere får kanskje se dem i live igjen". Selskapet velger å duplisere CD-en og sende kopier til ulike mennesker som de håper kan hjelpe med å løse gåtene. Du er en av disse, og den CD-en du finner i In Memoriam-pakken er en direkte kopi av den CD-en SKL mottok.

Når du har installert programvaren må du registrere deg hos SKL. Dette er fordi de ønsker å holde kontakt med deg underveis. Du er som sagt ikke den eneste som har fått tilsendt en slik CD, og andre jobber med saken samtidig som du gjør det. Ved å utveksle informasjon med hverandre kan dere arbeide mer effektivt og kanskje ha en mulighet til å løse gåtene før kidnapperen velger å drepe Jack og Karen. Det viser seg nemlig raskt at denne skremmende personen står bak langt mer enn en kidnapping, og at han eller hun ikke har noe som helst problem med å drepe.

Unikt konsept
In Memoriam kan i teorien karakteriseres som et eventyrspill, men i praksis byr det på en spillopplevelse som er helt unik og vanskelig å sette i noen sjangerbås. Selve programvaren på CD-en er bare halvparten av opplevelsen. Når du starter spillet må du registrere deg med en gyldig e-postadresse, og på denne adressen får du hele tiden e-post fra forskjellige folk som SKL setter deg i kontakt med. Om du bruker din egen hjemmeadresse kommer posten fra disse inn som normal post, og legger seg i innboksen din sammen med post fra venner og bekjente.

Disse e-postene inneholder mye informasjon om det du finner ut ved hjelp av CD-platen. For eksempel setter SKL deg i kontakt med en rettspsykolog, som prøver å analystere kidnapperen sin personlighet basert på materialet på CD-plata. Du kan også regne med å få hint og tips til ulike oppgaver. Hvis de andre som jobber med saken finner ut noe relevant kan det nemlig hende de forteller det til deg. Disse e-postene er bundet opp mot din progresjon gjennom spillet, og kommer ofte på svært passende tidspunkter. Du skal ikke se bort i fra at et lite hint dukker opp i innboksen din akkurat i det du er i ferd med å gi opp en oppgave.

En annen stor del av spillet består i å snuse rundt på nettet for å finne informasjon som kan hjelpe deg å løse alle de små gåtene og oppgavene du finner på CD-plata. Informasjonen som leder deg i riktig retning kan befinne seg på et av de utallige nettstedene som er laget spesifikt for In Memoriam (de utgir seg for å være ordinære nettsteder, men du lærer etter hvert å kjenne dem igjen) eller nettsteder som er lagt ut av helt uavhengige organisasjoner eller privatpersoner. Da det ofte er snakk om historiske fakta, spiller det ingen rolle hvem som har lagt ut informasjonen, så lenge du finner den.

Dette aspektet ved spillet er faktisk svært gøy, og det gir deg virkelig følelsen av å være en slags detektiv som leter etter spor. Hjemmesiden til det fiktive SKL Network inneholder en del hjelpsomme verktøy (søk via Google, oversettelse via Babelfish, en notatblokk og lignende), men du kan bruke de søkemotorene og verktøyene du føler deg komfortabel med. Du må inn på alle slags sider, fra personlige hjemmesider til informasjonssider for fiktive selskaper, og de aller fleste av de spesiallagede nettstedene ville lurt deg til å tro at de var helt normale nettsteder hvis du hadde kommet inn på dem uten å vite om In Memoriam.

Side 1
Side 2
Side 3

Siste fra forsiden