Indiehiten Super Hexagon til Commodore 64

Den klassiske plattformen er over 30 år gammel, men får fortsatt mange nye spill.

Micro Hexagon
Gamer.no

Hvert år holder nettstedet RGCD en programmeringskonkurranse for Commodore 64. I tillegg til at deltakerne må slite med de tekniske begrensningene til en plattform som ble lansert for over 30 år siden får de også et eksta krav å forholde seg til: Spillene må fungere for en standard, elektronisk «kassett» på 16 kilobyte.

Nå er årets konkurranse i gang, og som vanlig preges den av spennende prosjekter fra nye og gamle Commodore 64-utviklere. Blant utvalget finner vi en retroversjon av Terry Cavanaghs vanedannende actionspill Super Hexagon, som krymper det allerede minimalistiske spillet ytterligere – men samtidig er overraskende trofast med tanke på maskinvarens begrensninger.

Commodore 64 er notorisk dårlig til å vise vektorbasert grafikk, så spillskaperen Paul Koller bruker «sprites» for å emulere utseendet til inspirasjonskilden. I tillegg har Mikkel Hastrup laget en svært trofast SID-versjon av Chipzels originalmusikk.

Inspirasjonskilden, her på PC (bilde: Terry Cavanagh).

Populært med «demakes»

Dette er langt fra første gangen Commodore 64 får versjoner av populære indie-spill. Paul Koller har selv laget en trofast utgave av løpespillet Canabalt, og jobber også med en retroutgave av Terry Cavanaghs VVVVVV. I fjorårets RGCD-konkurranse stiftet vi også bekjentskap med en Commodore 64-utgave av Vlambeers actionspill Super Crate Box, som i ettertid har blitt pusset opp for full, kommersiell lansering med Vlambeers støtte.

Rocket Smash, fra Jon Christian Lønningdal og Saul Cross (bilde: Gamer.no).

Hvis du har en Commodore 64-emulator, som Vice eller Micro64, kan du laste ned og spille alle konkurransespillene selv. I tillegg til Micro Hexagon inkluderer utvalget mange andre spennende titler, inkludert Jetpac-aktige Rocket Smash, actionspillet Powerglove og en C64-versjon av et eldre indie-spill ved navn Kobo.

Ta også en titt på vår grundige gjennomgang av alle spillene som kom ut i 2011-konkurransen. Mer Commodore 64-moro finner du i Knight & Grail, et Commodore 64-spill fra 2009 som vi like godt ga en full anmeldelse da det kom ut.

Vi har også skrevet en omfattende artikkel om historien til den klassiske datamaskinen, som vi fulgte opp med to gigantiske saker om debeste spillene til plattformen.

Siste fra forsiden