Iransk media trodde denne videoen var ekte – men det er Medal of Honor

I det siste har flere medier i Iran presentert en videosnutt de hevder viser treffsikre Hezbollah-krigere som kjemper mot Den islamske stat.

Dette klippet lurte Irans media. (Video: ناظران – ار.اف.ای, YouTube)

I det ubehagelige klippet ser vi skarpskytere som feller soldater en etter en. Skytteren benytter seg av et sikte, og du kan se at han treffer fiender på rekke og rad. Du kan selv se det i videovinduet til høyre.

Problemet er bare at klippet ikke er reelt – faktisk stammer det fra krigsspillet Medal of Honor fra 2010 som brukte den da pågående krigen i Afghanistan. Dette melder French24.

For de som er svært kjente med spillet blir dette åpenbart når man titter litt nøyere på detaljene. Symbolene nederst på siktet i videoen er antageligvis det som avslører klippet først – et symbol som dukker opp når man har skutt fienden i hodet, samt ordene MFOU og WFOU som signaliserer forskjellige visir.

Medal of Honor-scenen. (Video: dani5lo, YouTube)

Faktisk finnes det video av den samme scenen i spillet, som du kan se til høyre. Det virker som om kontrasten og vinkelen er det som er endret. I tillegg er det lagt på arabiske stemmer bak det hele.

Spill, krig og Syria-konflikten

Det må påpekes at det i den siste tiden har dukket opp reelle videoer og bilder av skarpskytere som ikke er langt unna det vi ser her. At denne typen krigsspill ikke er en god representasjon av krig – i hvert fall ikke på et tematisk nivå – er ikke noe nytt , men at man kan la seg lure av spillscener kan kanskje resultere i noen tanker om hva spillene egentlig byr på.

Borgerkrigen i Syria – som videoen angivelig skulle representere – har pågått siden begynnelsen av 2011, i begynnelsen med protester mot den sittende regjeringen, som senere utviklet seg til en stor voldelig konflikt mellom forskjellige grupperinger. Til nå er det estimert at mellom 250 000 og 470 000 personer er drept i konflikten. I tillegg skal 7,6 millioner mennesker ha blitt drevet fra hjemmene sine som en følge av krigen, og over 4 millioner mennesker er på flukt.

For øyeblikket virker det som om konflikten er langt fra en løsning, med flere sammenvevde organisasjoner som har sine egne interesser. Fra begynnelsen av februar har det bitt forsøkt å få partene til å møtes til fredsforhandlinger i regi av FN, men krigen pågår fremdeles.

Norge har vært i bresjen for humanitære bidrag.
Regjeringen lager blant annet en konkurranse for læringsspill myntet på syriske flyktningebarn »

Siste fra forsiden