Dreamhack Counter-Strike: GO Championship

Jukseavsløringene gjør dette til den mest interessante turneringen på lenge

Slik følger du Counter-Strike: GO på Dreamhack Winter.

Fra Counter-Strike-finalen på Dreamhack Winter 2013.
Rikard Söderberg/Dreamhack

Klokken 12:00 torsdag går startskuddet for vinterens vakreste eventyr sett med Counter-Strike-øyne. Det er endelig klart for Dreamhack Winter.

Lagene som deltar i år kommer fra flere tre ulike kontinenter, men det er en klar hovedvekt på lag fra Europa. Det er totalt 13 europeiske, to nord-amerikanske og ett sør-afrikansk lag som deltar. Seks av lagene er direkte kvalifisert etter å ha havnet blant de åtte beste under ESL One Cologne, mens resten har måttet kvalifisere seg i løpet av høsten.

Nå skal lagene skal spille om heder, ære og en aldri så liten slant til trikken hjem. Valve har også denne gangen spyttet inn 1,7 millioner kroner fra salg av gjenstander i spillet.

Usikker på hvordan en Counter-Strike-kamp spilles?
Her er alt du trenger å vite om det populære skytespillet »

Har alle rent mel i posen?

I løpet av høsten har skandalene stått i kø og de siste ukene har flere jukseavsløringer blitt rullet opp og resultert i utestengelser av både lag og spillere.

De to franske lagene Titan og Epsilon var begge forhåndskvalifiserte, men mistet plassene sine da de fikk spillere utestengt. I tillegg har de to tyske spillerne «smn» fra Team Alternate og «cLy» fra Planetkey Dynamics også blitt utestengt på grunn av juks.

Dette har ført til mye spekulering og beskyldningene om juks har haglet til alle kanter. Hardest rammet er den svenske Fnatic-spilleren «flusha», som det har blitt fremlagt en hel drøss med tvilsomme videoklipp av.

Dreamhack-ledesen har gått ut og sagt at de skal gjøre det de kan for at juks ikke kan forekomme under denne turneringen.

Blant tiltakene som er gjort har spillerne måttet sende inn alle konfigurasjonsinnstillinger og ønskede driverdetaljer på for forhåndinspisering. Disse vil så klargjøres på turneringsmaskinene og spillerne vil ikke få muligheten til å legge inn noe manuelt via USB-pinner eller lignende.

Det ryktes også at spillerne ikke vil få med seg mobiltelefoner og at PC-ene det skal spilles på ikke vil være tilkoblet Internett, slik at det ikke er mulig å laste ned noen ulumskheter.

Nå gjenstår det bare å se hvordan dette slår ut. Får vi se noen lag som plutselig presterer på et dårligere nivå enn før? Vil noen tørre å prøve seg på juks nå med så mye fokus på det?

Slik ser du kampene direkte

Les også
Elevene overbeviste rektoren om å ha e-sport som idrettsfag på Gausdal videregående skole

Kampene starter klokken 12:00 torsdag og kan sees direkte her på GamerTV. Alle som ser kampene har mulighet til å vinne unike våpen mens de ser på. Alt du behøver å gjøre for å være med i trekningen er å lenke opp Steam-kontoen din mot Twitch.

Lagene

I løpet av sommeren og høsten har maktposisjonene i toppscenen endret seg. Lag som tidligere var i ansett som de beste har falt fra, mens andre har tatt steget oppover.

På Dreamhack får vi se en del lag som er ferske i turneringer av denne størrelsen. De fleste levnes ingen sjanse, men noen av dem kan finne på å overraske. Vi tar en titt på noen av de mest interessante lagene:

Fnatic: De regjerende mesterne fra Dreamhack Winter 2013. De overrasket alle da de gikk helt til topps i fjor, men greide ikke å følge opp suksessen utover første halvår i 2014. Like før ESL One Cologne gjorde de noen endringer på laget og hentet inn to tidligere LGB-spillere. Forbedringen har ikke latt vente på seg, og de har vist til imponerende resultater i hele høst. Med det nivået og den stabiliteten de viser om dagen er det ingen som er større favoritter til å gå helt til topps i helgen.

En ting som kan påvirke dem er at i lys av de siste ukers hendelser har opptil flere av spillerne deres blitt beskyldt for juks. Spesielt Robin «flusha» Rönnquist og Olof «Olofmeister» Kajbjer har fått føle Internettets vrede. Det har også kommet kritikk fra flere etablerte skikkelser i proffmiljøet.

Team LCDC.com: Har sammen med Fnatic vært et lag som har vært et hestehode foran alle andre i høst. I flere store turneringer er det nettopp de to som har endt opp i finalen, men LDLC har alltid trukket det korteste strået.

Etter ESL One Cologne ble det foretatt store endringer i de franske topplagene. Spillerne fra de tre beste lagene byttet seter med hverandre og Team LDLC var definitivt et av lagene som kom mest styrket ut av det. De har vært veldig stabile i det siste og er absolutt blant de aller største favorittene i helgen.

dignitas: De er alltid gode, og kan på en god dag slå hvem som helst. Men dignitas har en lei tendens til å få nerver mot slutten av de største turneringene. Gruppen deres er ikke den enkleste, men burde være overkommelig for dem.

I det siste har de slitt mye med DDoS-angrep under onlinekamper, så det er litt vanskelig å forutsi hvilken form de er i for øyeblikket. Men hvis de har dagen i Jönkoping kan de gå helt til topps. Mer realistisk er nok en semifinale- eller kvartfinaleplassering.

Virtus.pro: Har vært noe ustabile den siste tiden. Resultatene har svinget hit og dit. Men de er et lag for de store anledningene, så hvis alle spillerne skrur på bryteren er det få som kan måle seg med dem.

Når en ser på lagene de har havnet i gruppe med er det nesten utenkelig at de ikke skal gå videre fra gruppespillet. Spørsmålet er om de blir nummer én eller nummer to.

Ninjas in Pyjamas: Det mestvinnende laget i Counter-Strike: GO gjennom tidene. Har siden i sommer vært på en nedadgående forumkurve. De vant ESL One Cologne i August, men imponerte ikke nevneverdig. De gikk faktisk gjennom turneringen med totalt flere runder tapt enn vunnet.

Etter triumfen i Cologne har den dårlige formen bare fortsatt, og de så seg i forrige måned nødt til å gjøre endringer på laget for første gang siden de startet i 2012. Spilleren som forsvant var mye kritiserte Robin «Fifflaren» Johansson. Inn kom den tidligere LGB- og SK Gaming-spilleren Mikail «Maikelele» Bill. Etter hans ankomst har de ikke spilt mange offisielle kamper, men de de har spilt har vært noe varierende.

Ninjaene er kanskje det laget som er mest spennende å følge med på under Dreamhack Winter. Fordi ingen riktig vet hvordan de kommer til å spille nå. Det er knyttet en del forventninger til prestasjonene deres og spillerbyttet kan ha gitt spillerne økt motivasjon.

Gruppene

Gruppe AGruppe B
Fnatic dignitas
Cloud9 iBUYPOWER
HellRaisers Copenhagen Wolves
Bravado PENTA Sports
Gruppe CGruppe D
LDLC.com Virtus.pro
Ninjas in Pyjamas Natus Vincere
Planetkey Dynamics myXMG
ESC Gaming FlipSid3

Tidsskjema

Torsdag 27. november
12:00 Fnaticvs. BravadoA1
12:00 dignitasvs. PENTA SportsB1
13:00 Cloud9vs. HellRaisersA2
13:00 iBUYPOWERvs. Copenhagen WolvesB2
14:00Vinneren av kamp 1 i gruppe Avs.Vinneren av kamp 2 i gruppe AA3
14:00Vinneren av kamp 1 i gruppe Bvs.Vinneren av kamp 2 i gruppe BB3
15:00Taperen av kamp 1 i gruppe Avs.Taperen av kamp 2 i gruppe AA4
15:00Taperen av kamp 1 i gruppe Bvs.Taperen av kamp 2 i gruppe BB4
16:00Taperen av kamp 3 i gruppe Avs.Vinneren av kamp 4 i gruppe AA5
16:00Taperen av kamp 3 i gruppe Bvs.Vinneren av kamp 4 i gruppe BB5
18:30 LDLC.comvs. ESC Gaming C1
18:30 Virtus.pro vs. myXMG D1
19:30 Ninjas in Pyjamas vs. Planetkey Dynamics C2
19:30 Natus Vincere vs. FlipSid3 D2
20:30Vinneren av kamp 1 i gruppe C vs.Vinneren av kamp 2 i gruppe C C3
20:30Vinneren av kamp 1 i gruppe D vs.Vinneren av kamp 2 i gruppe D D3
21:30Taperen av kamp 1 i gruppe C vs.Taperen av kamp 2 i gruppe C C4
21:30Taperen av kamp 1 i gruppe D vs.Taperen av kamp 2 i gruppe D D4
22:30Taperen av kamp 3 i gruppe C vs.Vinneren av kamp 4 i gruppe C C5
22:30Taperen av kamp 3 i gruppe D vs.Vinneren av kamp 4 i gruppe D D5
Fredag 28. november
10:00Kvartfinale #1
13:30Kvartfinale #2
17:00Kvartfinale #3
20:30Kvartfinale #4
Lørdag 29. november
13:00Semifinale #1
16:30Semifinale #2
21:00Finale

Siste fra forsiden