– Konsollene vil dø ut

Er konsollenes ende nær?

Tidligere Microsoft-ansatt ser for seg en fremtid med konvergens og nettspill.

Sandy Duncan var mannen som lanserte Xbox i Europa for noen år tilbake. Han har siden forlatt Microsoft og viet seg til innovasjon og nettspilling med nettstedet YoYo Games. Her kan hobbyprogrammerere og spillinteresserte dele sine hjemmesnekrede spill med hverandre og få dem bedømt.

Da han nylig ble intervjuet av That Videogame Blog fikk han spørsmål om industriens fremtid om fem-ti år. Det viser seg at Duncan har liten tro på den rene spillkonsollen i fremtiden:

– Industriens fundament hviler på teknologisk utvikling. Jeg tror dedikerte spillplattformer som for eksempel konsoller (også håndholdte) vil dø ut innen fem til ti år. Forretningsmodellen er svært risikabel og kostnadene med å utvikle ny maskinvare er skyhøye.

Duncan tror formatene vil konvergere og til slutt flytte ut av stua:

– Det er definitivt en konvergens mellom lignende maskinvare som dekodere. Det er nesten ingen teknisk forskjell på noen typer harddiskopptakere og en Xbox 360. Faktisk tror jeg du om fem eller ti år ikke har en boks under TV-en i det hele tatt. Mesteparten av disse greiene vil bli omgjort til netttjenester av de som produserer tjenester og programvare.

Han tror konvergeringen vil starte med de håndholdte konsollene. Allerede nå kan du bruke PSP som både nettleser, MP3-spiller og TV, og ifølge Duncan er dette bare begynnelsen:

– Neste generasjon håndholdte plattformer vil inkorporere telefoni, GPS, digitale kameraer og nettverkstilkobling i høy hastighet (til en rimelig penge) med spill.

Siste fra forsiden