Norsk Tipping og e-sport

Kulturministeren: – Norsk Tipping får jobbe med tipping i e-sport

Telenorligaen forteller at de har hatt samtaler om dette i flere år.

Kulturminister Trine Skei Grande åpner for at Norsk Tipping kan jobbe med e-sport.
Eivind Von Døhlen/Gamer.no

FORNEBU (Gamer.no): Under sitt foredrag på E-sportdagen fortalte Kulturminister Trine Skei Grande (V) at hun og Kulturdepartementet åpner for at Norsk Tipping kan begynne å gjøre avtaler med Telenorligaen og andre e-sportaktører.

– Nå har jeg gitt klarsignal til Norsk Tipping og Telenorligaen om at de kan inngå et samarbeid om tippingen på e-sportturneringer. Nå er det opp til aktørene selv å lage en avtale, men nå er det i hvert fall ikke et «nei» fra Kulturdepartementet. Vi ønsker at en slik avtale gjerne må inngås, fortalte hun til salen.

Kulturministeren mener at dette er et viktig bidrag for å skape trygge rammer rundt e-sport i Norge, og at det kan øke legitimiteten til sporten.

– E-sport er ikke framtiden eller et blaff, men noe som har kommet for å bli.

Vil konkurrere med uregulerte markeder

Til Gamer.no forteller kulturministeren at det ikke foreligger noen konkrete planer eller avtaler ennå, eller hvordan slike avtaler kan se ut.

– Det vet vi ikke ennå, for til nå har man ikke fått lov til å gjøre slike avtaler. Når det nå er åpnet for det, må avtalepartene forhandle seg imellom, forteller Skei Grande.

Trine Skei Grande.
Eivind Von Døhlen/Gamer.no

En del av grunnlaget for å åpne for betting i e-sport er å komme inn på et marked som nå domineres av internasjonale bettingselskaper. Disse selskapene faller utenfor det norske systemet, og er en del av det uregulerte internasjonale tippemarkedet.

– Jeg mener at nå må vi sørge for at alt ikke havner i utlandet, i useriøse kanaler. At man også åpner det norske markedet. Jeg synes det er viktig at Norsk Tipping er fremoverlent så vi ikke ender med at dette havner i mørke og uregulerte markeder, utdyper kulturministeren.

Betyr det da at e-sport som idrett kan få støttemidler fra overskuddet til Norsk Tipping, som nå blant annet går til å finansiere idrett i liten og stor skala?

– Ja, det må vi se på fremover. Nå diskuteres også dette forholdet i idrettsforbundet – der jeg også føler at det holder på å skje en holdningsendring. Vi kommer til å ha en dialog med Norsk Tipping på hvordan dette kan gjøres på gode måter i tiden fremover. Jeg vil ikke avvise at det kan skje i fremtiden.

Telenorligaen: – Har hatt samtaler i flere år

Liga- og turneringsansvarlig for Gamer.no, Erling Rostvåg, forteller til Gamer.no at det er godt å komme igang med arbeidet – igjen. Han avslører nemlig at de har hatt kontakt med Norsk Tipping om dette en god stund allerede.

Les også
Bitfix Gaming med nytt tilbud for League of Legends-talenter

– Det ikke så veldig mange vet er at vi har hatt samtaler med Norsk Tipping i flere år, og at de stoppa opp for ca. et år siden, så det at vi får et så tydelig klarsignal på at det er greit å ta dem opp igjen er kjempegøy. Det å jobbe for noe i mange år og så plutselig ikke komme videre er jo noe av det mest frustrerende som kan skje, sier han.

Erling Rostvåg.
Tor-Steinar Nastad Tangedal/Gamer.no

Heller ikke han kan gå veldig inn på detalj om hva et samarbeid kan innebære ennå.

– Fokuset i tidligere samtaler har vært å prøve å etablere Norsk Tipping som en støttespiller til norsk e-sport generelt og bredden i det, så forhåpentligvis klarer vi å finne tiltak som kan være med på å gjøre det enklere, kulere og proffere å drive med.

Et av spørsmålene som må besvares i prosessen er hvordan man håndterer juks. Telenorligaen ble senest i vår rammet av en jukseskandale i Counter-Strike-ligaen, der flere av spillerne på laget som kom på andreplass ble tatt i juks. På spørsmål om hvilke grep Telenorligaen bør ta for å sørge for at systemet er bra nok peker han på et ønske om flere ressurser.

– Man får ikke til å gardere 100 prosent, men det er ikke til å stikke under stol at hvis vi hadde hatt litt mer ressurser kunne vi hatt grundigere undersøkelser nå sist vår, og kanskje vi ville ha vært i stand til å stoppe det før det gikk så langt. Du får jo ikke til å hindre at folk begynner å jukse, men det kunne gitt oss muligheten til å utforske alternative hindre, eller se på muligheten for å utvikle programvare.

– Jeg tror at et samarbeid med Norsk Tipping nå ikke begynner med betting, men med andre ting – infrastruktur, ting som ligner litt på ballbinger og sånt. Og det betyr at man får tid til å sette seg ned og snakke om hvordan de jobber i andre idretter, hvordan man håndterer skandaler når de oppstår. Jeg tror det kan styrke anti-cheat-arbeidet på sikt, men jeg tror ikke det er noe som bare skjer med et knips, men det gir oss muligheten til å etablere et kompetansemiljø.

Er det sannsynlig at man begynner på offline-arrangement, slik at man har bedre kontroll.

– Ja, og det kan være sannsynlig at bettingen også begynner på større internasjonale arrangement med lenger fartstid, og så siver det litt ut i smalere arrangement etter hvert.

Gamer.no har bedt om kommentar fra Norsk Tipping.

Siste fra forsiden