Anmeldelse

LEGO Star Wars: The Complete Saga

Hvis du ikke har lekt med LEGO før, bør tiden være inne nå!

Det er veldig få spill som er like tro mot Star Wars-universet som LEGO-utgaven. Her settes spillegleden og utforskningstrangen i fokus, ikke episke og overambisiøse mellomsekvenser. Den barnlige gleden hopper nesten ut av gamerkroppen din og inn i TV-skjermen. Nå er spillet som samler alle episodene i én pakke kommet på markedet, og for en Star Wars-fan som elsket LEGO i sine yngre dager er dette himmelnektar presset inn på en liten rund plate.

Kan du annet enn å smile? Yoda er kanskje litt blek, men like vital som alltid.

Overdose

Du får så inderlig mye underholdning med LEGO Star Wars: The Complete Saga. Dette er en perfekt innføring for nye og unge tilskudd i hvordan historien i Star Wars utvikler seg over seks episoder. Det er ukomplisert og morsomt, og perfekt for barn i absolutt alle aldre. I The Complete Saga kan man hygge seg nærmest i det uendelige, enten man følger historien eller bare suser rundt for å finne små bonusgjenstander.

Utgangspunktet for dette storslåtte eventyret er den velkjente baren på Mos Eisley, der Luke Skywalker og Han Solo møttes for aller første gang. Her har du døren inn til alle eventyrene, men først må du låse dem opp ved å spille gjennom det hele kronologisk. Etter hvert kan du også ta utfordringsoppgaver og oppdrag fra selveste Jabba the Hut – noe som er nytt i denne pakken som samler begge de to tidligere utgavene av LEGO Star Wars.

The Complete Saga handler mest om ren underholdning, men her finnes det også haugevis av skjulte gjenstander du kan samle inn. Normalt er jeg ikke en stor samler i slike spill, men her ble jeg virkelig tatt av manien. Spillet er nesten utømmelig når det gjelder ting å gjøre, selv om historiemodusen er over på et middels langt øyeblikk. Slik sett er dette perfekt for alle typer spillere, her legges det til rette for at store og små skal kunne kose seg sammen.

Persongalleriet er enormt, her møter du alle kjenningene fra Star Wars-universet.

Derfor er det utrolig gledelig at samarbeidsmodusen står så sentralt. Du kan hele tiden bytte og låse opp en hau med spillfigurer, og to stykker kan velge hver sin helt og spille sammen. En spiller nummer to kan når som helst hoppe inn og delta i spillet, noe som sikrer en sømløs flerspillerdel. Selv om det til tider er litt knotete og suse rundt i hver sin kant, er ikke det noe en skikkelig lagånd ikke kan fikse. Når samarbeidet flyter er det en drøm å være legokloss i dette universet.

Denne modusen kan også spilles over nett, og det er minst like morsomt. Likevel er det viktig å huske at det er personen som arrangerer spillet som får alle bonuser kreditert sin profil. Det er litt synd at man ikke har et system for deling også her. Hvis man spiller alene blir du utfordret til å bytte figurer hele tiden for å løse oppgaver, slik som at enkelte dører bare kan åpnes av visse personer eller roboter. Dette utfordrer kanskje ikke de små grå for erfarne spillere, men for den yngre garde er dette perfekt læring.

Variasjon

Selv om man kjenner historien fra filmene er brettene utrolig varierte, og utviklerne har maktet å inkludere en overraskelse eller to underveis også. Ulike brett gir stadig nye oppgaver, og innimellom er det flere alternative løsninger på gåtene. Figurene har nemlig unike spesialegenskaper og det drar brettdesignet nytte av. Jedi-kreftene må ofte brukes til å for eksempel rekonstruere broer eller flytte store objekter som er i veien for videre fremgang. Enkelte brett legger også til rette for bruk av romskip og kjøretøy, og disse fungerer som et utmerket krydder i en allerede smaksrik spillopplevelse.

LEGO-figurer kan også være onde, noe dette bildet er et herlig eksempel på.

Det er tonnevis av fiender i Star Wars-universet, og du må nedkjempe dem alle sammen. Her har The Complete Saga en god del forbedringspotensial. Det burde vært lagt til rette for at man kunne gjort enda flere spektakulære kombinasjoner, og at den kunstige intelligensen hadde bidratt i større grad. Ja, jeg forstår at dette først og fremst skal være actionfylt for den som spiller, men det hadde ikke skadet om dine datastyrte kompanjonger hadde vært mer enn idiotiske nikkedukker.

Heldigvis får ikke denne mangelen på hjelp alvorlige konsekvenser. Du dør nemlig aldri skikkelig i The Complete Saga, og dette er viktig for at den gode flyten i spillet fungerer som den gjør. Du straffes aldri for å ha det moro, med det unntak at du mister et par innsamlede småting når du omkommer. Sekundet etter «døden» er du på plass igjen, og klar til å fortsette kampen – ingen lasting, ingen omspilling og ingen kjedelige mellomsekvenser som ikke kan avbrytes.

Visuelt er spillet noe av det peneste du kan få servert på konsoll i dag. Nei, det er ikke avansert teknisk grafikk, men den sjarmerer deg likevel i senk med sin unike LEGO-stil. I mellomsekvenser har også figurene en viss mimikk, noe som bidrar til humoristiske øyeblikk. Det er nemlig tydelig at utviklerne aldri tar seg selv eller historien for seriøst, noe en herlig bruk av subtil humor bidrar til. Brettene er flotte og tro mot George Lucas’ ambisjon om å skape spennende eventyr i flotte verdener.

Ørkenvandring legger ingen demper på humøret.

Star Wars-lisensen gjør seg virkelig gjeldende når det kommer til lydbildet. Musikken er, som ventet, helt fantastisk – igjen følger man historien og serverer melodi etter melodi på akkurat de riktige tidspunktene. Våpen- og miljøeffekter sitter også som hånd i hanske, kampene her høres nøyaktig ut som i filmene. Man har valgt å droppe dialog mellom spillfigurene i spillet, noe som er et veldig klokt valg. Jeg tror mye av illusjonen for både store og små hadde blitt smadret om LEGO-figurene plutselig hadde åpnet munnen med de autentiske stemmene til Yoda og Luke – det hadde blitt mer latterlig enn morsomt.

Konklusjon

Hvis du har spillinteresserte barn eller rett og slett er glad i morsomme og ukompliserte spill, bør Star Wars: The Complete Saga være et bombesikkert kjøp. Her får du en glimrende totalpakke med så mye innhold at romjulen kan fylles fra start til mål med interaktiv LEGO-moro. Best av alt, man kan fyre opp en herlig samarbeidsmodus både lokalt og over nett – utforskning av dette universet er nemlig aller best sammen med en like eventyrlysten kompis.

I The Complete Saga blir du heller aldri straffet nevneverdig for å gjøre feil, og utfordringen ligger mer i å finne alt som finnes kan, fremfor å løse avanserte gåter og vinne vanskelige kamper. Med unntak av Knights of The Old Repbulic 1 og 2 har Star Wars aldri vært bedre i spillform, og for barn er dette kanskje et av de aller beste spillene noensinne. Akkurat nå skulle jeg ønske jeg hadde mer enn min matglade pølsehund under min omsorg.

Merk: LEGO Star Wars: The Complete Saga er også tilgjengelig for DS og Wii, men de utgavene har vi ikke fått anledning til å vurdere.

Siste fra forsiden