Anmeldelse

LMA Manager 2004

Er du en av de som sitter og hyler skjellsord ut til spillerne når du sitter og ser på en tippekamp? Nå kan du tre inn i rollen som engasjert fotballmanager uten å forlate godstolen, ved hjelp av Codemasters omfattende fotballmanagersimulator: LMA Manager 2004.

Side 1
Side 2
Side 3

Det er en ting som må pekes på ved selve kampsimuleringen: Det er to hastigheter man kan velge mellom når man velger å se en kamp "live". Den ene lar deg følge kampen i rask film, og den andre lar deg følge kampen mens spillerne beveger seg i naturlig tempo. Det merkelige er at selv om spillerne beveger seg i vanlig tempo, går klokken i et mye høyere tempo, noe som etter undertegnedes oppfatning må føre til at kampsimulasjonen ikke foregår helt korrekt. Det vil f.eks. være umulig for spillerne å produsere like mye sjanser, frispark og lignende som i en ekte kamp når klokken går såpass mye fortere enn den faktisk gjør i ekte fotballkamper. Dette fikk jeg også tydelige bevis på ved at det enkelte ganger kunne ta opptil en halv omgang mellom hver gang ballen gikk ut av spill, noe som desverre ødelegger litt av spillfølelsen.

Etter at kampen er ferdigspillt blir du tatt med til en omfattende, interaktiv resultatbrowser som gir deg muligheten til å høre en kampanalyse av din egen kamp, foretatt av fotballeksperter. Resultatbrowseren gir deg også muligheten til å bl.a. få se resultater fra andre kamper, både i inn- og utland, samt å se "TV-høydepunkter" fra din egen kamp, slik at du selv om du eventuelt valgte å ikke se hele kampen "live" har en mulighet til å få litt innsikt i hvordan kampen forløp rent visuelt. Resultatbrowseren er en meget nyttig informasjonskilde når det gjelder å få informasjon om hvilke spillere i både din egen og i andre klubber som gjør det bra, og det kan mange ganger være svært nyttig å høre på fotballekspertenes kampanalyse av din siste kamp, med tanke på eventuelle forandringer som bør gjøres o.l.

Smårotete design
Spillets grafiske side er på mange måter imponerende, og særlig sett i forhold til andre fotballmanagerspill. Grafikkmotoren som visualiserer kampene er god og funksjonell, selv om den på ingen måte hadde vært særlig pen eller imponerende om den hadde blitt brukt i et rent fotballsimulasjonsspill, som f.eks. PES 3. Spillets forskjellige menyer er stort sett godt designede, selv om det omfattende statistiske innholdet fører til at menymanøvreringen blir litt krunglete og innviklet. Her kunne utviklerne ha gjort en litt bedre jobb med tanke på å skape et ryddigere og lettere manøvrerbart menysystem, som ville krevd mindre tilvenning.

Lydsiden er brukbar, selv om stillhet er en tilstand som preger særlig menyene i litt for stor grad. Det hadde ikke skadet om litt fengende musikk hadde blitt plassert rundt om på de forskjellige menyene, slik at fraværet av lyd ikke hadde blitt så tydelig. De få og intetsigende lydeffektene som har blitt plassert rundt om på menyene bidrar i liten grad til å gi spillmenyene liv og rytme, noe de kunne trenge, da de fort blir litt vel omfattende og tunge. Kommentatorene som kommenterer og analyserer kampene er solide, selv om de av og til henger litt på etterskudd med å kommentere det som faktisk skjer på banen. Ellers er lydeffektene gode, med realistiske publikumstilrop og brukbar lydgjengivelse av ball som treffer bein og pannebrask.

Konklusjon
LMA Manager er et omfattende, velutført og intelligent managerspill som evner å gi oss fotballelskere en realistisk managersimulator på PS2. Spillet inneholder spillerdata og informasjon nok for de aller fleste, og samtidig er det utfordrende og visuellt spennende nok til at interessen holdes oppe. Spillets menyer kunne vært noe ryddigere, og enkelte andre småfeil må også gi litt trekk. Skal du ha deg et fotballmanagerspill til PS2 i år, er dette likevel foreløpig det beste alternativet, og det er egentlig få grunner for fans av denne sjangeren til å la være å ta dette spillet i nærmere øyensyn.

Side 1
Side 2
Side 3

Siste fra forsiden