Anmeldelse

LMA Manager 2004

Er du en av de som sitter og hyler skjellsord ut til spillerne når du sitter og ser på en tippekamp? Nå kan du tre inn i rollen som engasjert fotballmanager uten å forlate godstolen, ved hjelp av Codemasters omfattende fotballmanagersimulator: LMA Manager 2004.

Side 1
Side 2
Side 3

Hjelp fra medarbeidere
I tillegg til de to vanskelighetsgradene nevnt på forrige side, kan du også etter at du har valgt vanskelighetsgrad velge om du vil ha enten full, finansiell eller ingen hjelp fra dine medarbeidere i din valgte klubb. Valget du tar her vil også i stor grad påvirke vanskelighetsgraden på spillet. Velger du full assistanse, får du som manager hjelp av dine medarbeidere både til å trene enkeltspillere, og også til å holde orden på den økonomiske situasjonen i klubben. Velger du finansiell hjelp, får du logisk nok hjelp til den finansielle delen av det å drive klubben, og velger du å ikke motta hjelp fra dine assistenter, må du som manager i stor grad seile skuta på egen hånd, og du må ha full oversikt over både treninger, kontrakter og sponsoravtaler for at skuta ikke skal synke. Det smarte med denne funksjonen er at man også kan justere litt på hvilken hjelp man vil ha underveis, om en skulle finne ut at en enten trenger mindre eller mer hjelp enn det man valgte i starten.

Spillet inneholder som nevnt tidligere et solid antall spillere og klubber. For at du best mulig skal kunne manøvrere rundt i denne jungelen på jakt etter klassespillere som vil styrke ditt lag, inneholder LMA Manager 2004 en imponerende søkefunksjon for spillere hvor både navnesøk på enkeltspillere og søk basert på alder, klubb, spillertype osv. er inkludert. I tillegg inneholder spillet en omfattende speiderfunksjon, som gir deg muligheten til å sende speidere ut for å vurdere blant annet enkeltspillere og klubber, noe som gir deg detaljert informasjon om alt fra hvor sterk din neste motstander er, til hvilke spillere det kan lønne seg å kjøpe. Ikke alle speiderne er like gode til å bedømme de forskjellige kvalitetene på andre klubber og spillere, derfor må man av og til ta tilbakemeldingene man får med en liten klype salt, noe som bare gjør spillet enda mer morsomt og utfordrende.

Menysystemet i "Full Game"-modusen er noe krunglete, i stor grad fordi spillet inneholder så mye informasjon, statistikker og lignende at utviklerne i Codemasters nok må ha hatt visse problemer med å inkludere alt på en ryddig og grei måte. Man manøvrerer rundt om i jungelen av spillerstatistikker, ligatabeller og salgslister ved hjelp av spillkontrollens ryggtaster (R1,R2 og L1,L2). Ved hjelp av ikoner nede i høyre hjørne av skjermen ser man hvilken meny en befinner seg i, og det kan ofte gå litt i surr med manøvreringen når hver enkelt hovedmeny i tillegg inneholder rundt ti undermenyer. Menysystemet krever kort sagt litt tilvenning, men etter hvert som man blir vant til det fungerer det helt greit. Noe enklere design hadde uansett vært å foretrekke.

Styr kampen fra sidelinjen
Selve kampforløpet i spillet er godt. Du kan velge om du vil se kampen "live", via spillets nokså imponerende grafikkmotor, eller du kan velge å hoppe over hele kampen og la spillet simulere den mens du kun ser på en skjerm som viser deg prosentandelen av hvor langt kampen har kommet. Velger du sistnevnte, har du ingen mulighet til å foreta bytter eller formasjonsforandringer under kampen. De taktiske valgene blir da i stedet foretatt av dine assistenter, noe som kan være en fordel enkelte ganger, men som i det store og det hele ikke er noe morsomt alternativ siden hele spillutfordringen da i stor grad faller bort. Velger du å følge kampen "live" fra sidelinjen har du muligheten til å bytte formasjon og spillere underveis, samt å rope ut taktiske endringer til spillerne ved hjelp av kontrollens skuldertaster, noe som gir deg stor kontroll over dine spilleres oppførsel ute på banen, og som da følgelig også gir deg en større mulighet til å endre et eventuellt negativt kampbilde.

Side 1
Side 2
Side 3

Siste fra forsiden