Anmeldelse

Logitech Precision Vibration Feedback Wheel

Logitech har lenge vært kongen på ratthaugen. Spesielt på de dyrere modellene har de hatt liten konkurranse. Nå satses det på enkle og billige, men solide ratt for massemarkedet. Vi har testet en Xbox-utgave.

Det finnes mengder av gode bilspill til Xbox, men dessverre har konsollen fra Microsoft heller labre muligheter for ratt. På grunn av manglende støtte for skikkelig Force Feedback er de beste rattene reservert PC og PlayStation 2. Dessuten har gode ratt uten Force Feedback vært mangelvare, og gjerne overpriset i forhold til hva de leverer. Logitech Precision Vibration Feedback Wheel vil gjøre noe med dette.

Økonomivarianten av Force Feedback
Du får altså ingen Force Feedback-støtte, men rattet baserer seg på den nest beste løsningen; Vibration Feedback. Forskjellen ligger i at Force Feedback baserer seg på motorer som kan simulere kreftene du føler i et virkelig ratt, mens Vibration Feedback kun er i stand til å skape vibrasjoner i rattet. Sentreringen er fjærbasert, mens den i Force Feedback-ratt gjerne er styrt av motor. Vibrasjonene er kanskje ikke like imponerende som kraftige tilbakemeldinger fra Force Feedback-ratt, men på den annen side er fjærsentrerte ratt generelt mer responsive, da du slipper å jobbe mot og dra rundt motorene. Spesielt merker du dette i kjappe kontrasvinger.

Selve rattet er i teksturert hardplast, men det føles både solid og behagelig. For utforming og plassering av knapper har Logitech Driving Force Pro vært en god inspirasjonskilde. Hele 10 knapper, en d-pad og to girhendler bak på rattet burde holde for de fleste. Samtlige er lett tilgjengelige og gir god respons. Igjen finnes det en hake; rattets base kan ikke skrus fast til bordet, men festes ved hjelp av tre sugekopper. Sugekopper er ikke ideelt i seg selv, da det lett blir vinglete, men det blir ikke bedre av at de kan finne på å løsne. Et alternativ er å ta av sugekoppene og trekke ut to vinger på basens sider. Disse gjør det mulig å ha rattet i fanget. Superlim eller Araldite er også en mulighet, men klarer det med ektefelle/samboer/mamma først.

Lite og hendig
Hele settet er lite, og all strøm tilføres gjennom ledningen fra konsollen. Hendig å hente frem eller rydde bort med andre ord. Dette er vel og bra, men den lille og lette pedalbasen har store problemer med å bite seg fast i gulvet. Du bør med andre ord finne noe å legge den an mot. Pedalene sitter relativt nær hverandre, men så lenge du tar av deg feltstøvlene burde det gå bra. Pedalenes vandring er god, størrelsen tatt i betraktning, men dessverre er motstanden i minste laget. Spesielt burde bremsepedalen vært hardere for å føles troverdig.

Rattutslaget er kun på 180 grader. Det holder for å differensiere ulike grader av sving godt nok, men noe skikkelig ratting blir det dårlig med. Fullt brukbart og effektivt, da det går bort mindre tid til ratting, men noe større rattutslag kunne nok vært å foretrekke. Dette blir imidlertid flisespikkeri. Xbox-spill er konstruert for å kunne styres godt med den analoge stikka på en gamepad, og 180 grader er selvsagt langt mer presist en dette.

Konklusjon
Logitech Precision Vibration Feedback Wheel overrasker. Prisen er lav, men kvaliteten er høy. Vibration Feedback høres kanskje tvilsomt ut, men i praksis fungerer det godt. Effekten kan dessuten enkelt slås av med en egen knapp. Rattet har hurtighets- og presisjonsfordelene til et ratt uten Force Feedback, men samtidig en viss grad av kraftfølelse. Du vil imidlertid ikke kunne kjenne hvordan forhjulene kjemper mot asfalten, men det rister i det minste når hjulene besøker curbsen. De beste rattene må du fortsatt til PC eller PlayStation 2 for å oppleve, men Logitech Precision Vibration Feedback Wheel er et enkelt og greit ratt som kan stues bort og hentes frem i en fei. Det er ikke perfekt, men likevel kanskje det beste Xbox-rattet. Mye ratt for lite penger, spesielt hvis du tar deg jobben med å sklisikre pedalene bedre.

Siste fra forsiden