Anmeldelse

Mafia

En storby i USA på 30-tallet, økonomisk depresjon, skumle typer i lange frakker som skjuler maskingeværer, korrupt politi og elegante biler. Dette er vel hovedbestanddelene i en klassisk gangsterhistorie, og i spillet Mafia finner du alle disse ingrediensene og mer til.

Side 1
Side 2
Side 3

Når du ferdes i bil må du passe på å følge trafikkreglene, for hvis du kjører på rødt lys eller kjører for fort kommer politiet og gir deg bot. Ikke noe problem selvfølgelig for mafiaen betaler. Men hvis du skulle finne på å gjøre noe mer alvorlig som å kjøre ned fotgjengere eller veive rundt i gatene med synlige skytevåpen vil politiet forsøke å arrestere deg. Prøver du å stikke av har du snart en hale av politibiler med ulende sirener etter deg. Spillet inneholder en utmerket kartfunksjon som gjør det enkelt å finne fram i byen. Det må også nevnes at du og dine medsammensvorne kan skyte ut av bilvinduene mens du kjører.

Filmsekvensene i spillet er godt laget med fine animasjoner og god kameraføring. Ansiktene er uttrykksfulle og gode skuespillere har spilt inn stemmene. Helt perfekt er de dog ikke. Folkene stirrer tomt ut i luften hele tiden og hendene er så ubevegelige at de ser ut som de er lagd av tre. Men historien som fortelles er svært god og den gir et overbevisende inntrykk av livet i mafiaens rekker. Lyden i spillet er utmerket. Bakgrunnsstøy og passende musikk bidrar til å skape den rette stemningen, motor- og krasjelydene fra bilene høres ut som de skal, og smell fra våpnene og andre effekter er flott utført de også.

Du får brukt mange forskjellige våpen i dette spillet. Du kan herje rundt med balltre og slåsshanske, du kan benytte deg av et bredt utvalg av revolvere eller du kan fyre opp selve symbolet på 1930-talls gangstere: maskingeværet Tommy-gun. Jeg nevner i den forbindelse at spillets voksne innhold behandles på en anstendig måte. Vår helt får etter hvert dilemmaer i fanget av typen: En av våre betrodde venner har sviktet oss og du må drepe ham. Tommy har samvittighet og han får problemer med å håndtere slikt. Vil han gjøre det hans Don har beordret ham til, eller finner han en annen måte? Og hva vil skje hvis Don Salieri finner ut at han ikke fullførte oppdraget?

Alt dette hadde vært vel og bra hvis det ikke hadde vært for at det finnes et annet spill som er bedre, nemlig PC-versjonen av det samme Mafia fra 2002. Spillet har tapt seg en del i konverteringen til PlayStation 2-plattformen: Teksturene er blassere, bilene og andre objekter er mindre detaljerte og irriterende lastesekvenser midt inne i byen bryter den fine stemningen spillet skaper. Dessuten blir skytesekvensene litt knotete ettersom PS2-kontrolleren ikke gir samme grad av presisjon som mus-og-tastatur-grensesnittet til originalspillet. For å bøte på dette har utviklerne lagt inn automatisk målsøking med knappene L2 og R2 og det hjelper deg å komme igjennom de mer krevende oppdragene, men da gir det ikke den helt den samme følelsen.

Konklusjon Mafia er et spennende og svært innholdsrikt spill som bygger på en god historie. Byen Lost Heaven med omkringliggende severdigheter er stinn av atmosfære og den er en opplevelse i seg selv. Når du er ferdig med hovedspillet kan du kjøre billøp eller bare cruise rundt i byen med de mange autentiske bilene. Oppdragene er godt laget og du vil hele tiden være spent på hvilke overraskelser og unike miljøer som venter deg i neste oppdrag. Det som ikke er like bra er den ujevne grafikkvaliteten og et upresist siktesystem. Dette er problemer som ikke finnes i PC-versjonen fra 2002, og derfor går anbefalingen av dette spillet på om du har en god PC eller ikke. Hvis du har en kjapp PC med godt grafikkort kan du prøve å få tak i PC-versjonen, men har du PlayStation 2 og en dårlig PC kjøper du PS2-versjonen. Uansett plattform er Mafia et godt spill som gir deg mange timer med kvalitetsunderholdning.

Side 1
Side 2
Side 3

Siste fra forsiden