Feature

Månedens anbefalte Android-spill

Her er de beste nye titlene, og noen perler vi overså i fjor.

1: Side 1
2: Side 2

Det nye året er sparket godt i gang allerede, og de fleste har vendt tilbake til hverdagens rutiner. Med rutinene kommer også en god del kjedelige timer. Om du er fast i en endeløs kollektivtransportkø, på besøk hos svigermor, eller trenger litt interaktiv stimuli på senga, kan du jo fylle dødtiden med et par gode mobilspill.

Denne måneden gjør vi en liten vri på konseptet: Først serverer jeg fem ypperlige mobilspill som har blitt sluppet på Android Market i løpet av den siste måneden, før jeg så tar et lite blikk tilbake på fem titler som ikke fikk den oppmerksomheten de fortjente i fjor.

Spy Mouse.

Spy Mouse

Sjanger: Gåteløsning Pris: 6 kr Type: Android (testet), iPhone, iPad Utvikler: FiremintKan kjøpes her

Den slu spionmusen Squeak gjør sitt inntog på Android Market hele fem måneder etter han først lurte katter trill rundt på iPhone. Spy Mouse har ikke blitt det spor dårligere i plattformovergangen, og Android-brukerne kan glede seg over å ha fått rappet nok et godt tilskudd fra Apples spillbibliotek.

Gjennom seks verdener og flere titalls brett skal du plotte trygge veier for Squeak slik at han får plukket med seg ostebitene som ligger spredt i områdene. Så må du pile den lille krabaten mot nærmeste utgangshull mens katter iler etter, ivrige på å karnøfle ostetyven. Det beste er om du unngår å vekke kattenes oppmerksomhet, noe som ikke er så vanskelig da de følger forhåndsbestemte patruljemønstre og lett blir distraherte av alt fra TV-er til trekk-opp-mus.

Du plotter Squeaks kurs ved å tegne opp en rute i området med fingeren, ikke ulikt Flight Control, noe som kjennes lett og intuitivt. Brettene er akkurat nok krevende til å kreve din fulle oppmerksomhet, men varer ikke stort lengre enn et halvt minutt – perfekt når du venter på toget. Det porsjoneres også ut nok av variabler og dingsebomser til å holde konseptet ferskt i en god stund.

Spy Mouse er nok likevel et spill man ønsker å innta i mindre biter over lengre tid. Man går litt lei av ostejakten etter en stund, og tar da gjerne en pause. Den sjarmerende Tom og Jerry-aktige estetikken er funksjonell og oversiktlig, og passer godt inn med konseptet. Totalt sett mangler Spy Mouse likevel det lille ekstra for å nå helt opp.

Little Empire.

Little Empire

Sjanger: Sosialt/Strategi Pris: Gratis Type: Android Utvikler: Camel GamesKan lastes ned her

Om du får spader med en gang noen lar begrepet freemium tumle ut av munnen, kan du nok hoppe videre til neste anbefaling med en gang. Little Empire, som Tiny Tower og FarmVille før det, er gratis å spille, men koster litt ekstra om du ønsker effektivitet. Greia er å opprettholde sitt eget lille imperium, men her er fokuset på utvikling, kriging og makt, fremfor verdiskapning.

I begynnelsen velger du mellom tre helter, før du bygger deg en kompakt liten koloni. Så er det bare å grave opp gullet, finne verdifulle krystaller i gruvesjakter, samt bygge en durabelig hær som kan utfordre andre spillere og venner i et middelaldersk basketak.

I likhet med mange andre spill som benytter seg av freemium-modellen tar ting ganske lang tid. Store numre over bygningene teller minuttene til oppgraderingen eller rekruteringen er ferdig. Heldigvis fortsetter spillet nedtellingen når du legger det fra deg. Man kan bøtte innpå med en slump kroner for å tilegne seg mer av denne tidssparende og eksklusive ressursen, og det er selvfølgelig akkurat det utviklerne håper du ender opp med å gjøre.

Det er lett å navigere gjennom menyene, og den lille byen din er fargerik og oversiktlig. Little Empire krever egentlig ikke mye oppmerksomhet fra spilleren, men er i sitt ess når det stadig lokker deg tilbake inn for å vedlikeholde ditt personlige imperium. Tåler du slike asynkrone spillopplevelser kan dette lille mobilspillet gi deg den jevnlige dopamindosen du trenger.

Osmos.

Osmos

Sjanger: Fysikk/Hjernetrim Pris: 29 kr Type: Android (testet), iPhone, iPad Utvikler:Hemisphere GamesKan kjøpes her eller prøves gratis her

Når du fyrer opp Osmos HD for første gang, råder spillet deg til å ta på deg høretelefoner. Etter et par minutter med fingrene rundt mobilen skjønner du hvorfor. Musikken og lydeffektene skaper en dunkel stemning, og du glir inn i din egen verden, langt vekk fra hverdagens stress. Dette er et spill som ber deg om å slappe av, ta deg god tid og nyte spillopplevelsen for alt den er verdt.

Månedens mest innadvendte utgivelse har eksistert på andre plattformer i et par år, men har først nå streifet innom Android Market. Det handler om å bevare en rund mikroorganisme i vakuumlignende områder der det også eksisterer andre mikroorganismer. Det er den sterkeste rett som gjelder, og de større organismene kan absorbere de mindre organismene ved den minste berøring.

Din organisme flyttes rundt ved at du trykker lett på skjermen, men du må passe på så du ikke deiser inn i en av de større konkurrentene og blir absorbert. Tålmodighet er nøkkelen her, og du må nok innfinne deg med å ta deg god tid for å klarere de mest kompliserte brettene.

Det er bare å fortape seg i den dunkle stemningen og den bedagelige spillopplevelsen, for dette er et spill man koser seg med lenge. Selv to år etter Osmos HD først så dagens lys forblir spillet en perle som glitrer sterkt og egenhendig i et massivt hav av mobilspill.

Neon Zone.

Neon Zone

Sjanger: Fysikk/Hjernetrim Pris: 6 kr Type: Android (testet), iPhone, iPad Utvikler: House on FireKan kjøpes her eller prøves gratis her

Det er for få mobilspill der ute som våger å bruke akselerometeret på vettuge vis. I så henseende er Neon Zone et godt forsøk på å snu denne trenden, og et gledelig tilskudd i fysikk- og gåtespill-sjangeren. Målet er å løse en rekke gåter ved å lede ett hvit kvadrat mot lysende prikker.

Måten du gjør dette på er å rotere telefonen for å endre tyngdekraften, slik at kvadratet glir langs de neonfargede linjene. For å gi konseptet en smule mer dybde kan man også hoppe gjennom den neonlinjen som befinner seg direkte over kvadratet. Dette byr på endel hjernebry og planlegging, særlig i de senere brettene.

Som normen er med mobilspill blir du belønnet med opptil tre stjerner etter hvert gåtebrett. Neon Zone gjør dog en liten men velkommen vri på dette slitne poengsystemet ved å kreve at du spiller gjennom brettet på forskjellige måter for å sanke inn alle stjernene. Gåtene føles likevel litt minimalistiske, uten at det hemmer opplevelsen betydelig.

Det er ikke bare gåtene som er minimalistiske; den ensfargede neonstilen er også enkel og genial i sin utførelse, og gjør underverker for opplevelsen. Spillet unngår den masete tegneseriestilen som gjennomsyrer litt for mange mobilspill, og fokuset ligger dermed på å gjennomføre brettene fremfor å bombardere spilleren med audiovisuelle tilbakemeldinger.

Quell Reflect.

Quell Reflect

Sjanger: Hjernetrim Pris: 9 kr Type: Android (testet), iPhone, iPad Utvikler: FallenTreeGamesKan kjøpes her

Den første utgaven av Quell gikk meg hus forbi da det først kom på Android Market i fjor høst. Oppfølgeren, Quell Reflect, ble derfor mitt første møte med denne fabelaktige hjernetrimmen som har greid å holde meg våken til langt på natt i den siste tiden.

I Quell Reflect skal du skyve på en eller flere blå vanndråper mens du plukker opp perlene i brettet. Dråpen fortsetter å gli helt til den møter en fast vegg på ferden, eller til den ødelegges av en av de piggete fellene som du må passe deg for. Når alle perlene er sanket inn går du videre til neste brett, klar for nye utfordringer og hindre.

Quell Reflect.

Fokuset er først og fremst på avkoblende hjernetrim, og mye av utfordringen ligger derfor i å klarere brettene innen et gitt antall dråpedytt. Ekskluderingen av en klokke gjør at du kan ta deg god tid uten å stresse, noe som passer spillmekanikken godt. Læringskurven er også ypperlig, og du føler deg kløktig når du klarerer brettene.

Utvikleren FallenTreeGames har også helt tydelig gitt alt for at estetikken skal matche den avkoblende mekanikken. Med en nostalgi-induserende estetikk – der rammeverket rundt brettene er lagt til noe som minner om gulnede gamle bilder på bestemors spindelvevfylte loft – og et avslappende og drømmende lydspor, er det alltid deilig å plukke opp telefonen for å løse et par brett.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden