Feature

Mobilspill (iOS, Android)

Månedens anbefalte mobilspill

Februar har blant annet gitt oss et nydelig stykke spillkunst.

1: Ny side
2: Neste side

Tengami

Fantastisk grafikk.

Sjanger: Eventyr
System: iOS
Utvikler: Nyamyam

Last ned Tengami: iOS. Pris: 35 kroner.

Utseende er ikke alt, også når det gjelder spill i en eller annen form. Men når et spill ser ut som Tengami hjelper det jammen på. For dette er virkelig et nydelig stykke spillkunst, som av den grunn alene fortjener å testes ut. Hele spillet er laget som en utbrettingsbok, der nye elementer i områdene du beveger deg gjennom kan dras opp litt etter litt. Hver eneste lille flik og bevegelse er nydelig, og detaljene er flotte. Satt sammen med et lydspor som sømløst sklir sammen med den visuelle stilen gir dette en helt unik stemning.

Selve spillet når imidlertid ikke opp til spillets flotte audiovisuelle nivå, og oppleves som litt i tregeste laget. Figuren du styrer går innmari sakte, og de mange gåtene du må løse underveis blir etterhvert litt traurige, saktegående oppgaver. Og noen av gåtene er vanskelige på en sånn måte at du kryper deg vei tilbake gjennom områder du tidligere har sett i jakten på en løsning.

Uansett svakheter koste jeg meg gjennom de to-tre timene spillet varte. De vakre områdene, grafikken og musikken alene gjorde det til en opplevelse verdt å få med seg.

Pew pew!

R-Type II

Sjanger: Action
System: Android, iOS
Utvikler: DotEmu

Last ned R-Type II: iOS / Android. Pris: 14 kroner.

Hvis du er omtrent på min alder er sjansen relativt stor for at du vet godt hva R-Type-spillene handler om. R-Type II så dagslys for første gangen i 1989, den gangen som et arkadespill. Denne mobilversjonen av spillet er veldig likt, både på godt og vondt.

Spillet er et todimensjonalt sideskrollende skytespill, der man styrer et romskip som må skyte bølge etter bølge med fiender før man dør selv. Og det er brutalt vanskelig, skjermen fylles etterhvert opp med fiender som dukker opp fra alle mulige kanter, noe som gjør navigering og skyting med romskipet langt ifra lett.

Romskipet oppgraderes etterhvert som man spiller, og kan bli en virkelig krigsmaskin. Du får laservåpen, skyter svære kuler som knuser alt den treffer og raketter som flyr i alle mulige retninger. Det er morsomt om man kommer seg et stykke i spillet, og fiender og våpnene dine lyser opp skjermen på en kaotisk og morsom måte.

Berøringskontroll for R-Type II fungerer greit, men det er en grunn til at utvikleren har sluppet spillet med støtte for en kontroll. Det forbedrer styringen om du har en kontroll, og blir på mange måter mer likt originalen det er laget.

Uansett hva du ender på er dette et godt spill, som er såpass vanskelig at du neppe blir ferdig det med det første.

Bigby gjør det Bigby gjør best.

The Wolf Among Us: Episode 2

Sjanger: Eventyr
System: iOS
Utvikler: Telltale Games

Last ned Wolf Among Us: iOS . Pris: 105 kroner for alle episodene som kommer.

Jeg har gledet meg til gjensynet med Bigby, sheriffen i Fabletown. Den første episoden i denne serien fra spillutvikler Telltale traff meg mer enn The Walking Dead-spillene fra samme utvikler. Det er noe med settingen og figurene vi møter som fascinerer meg.

Episode 2 er ikke like god som den første episoden, og til tider føles det ut som den er en transportetappe for å dra historien videre. Det når ikke helt de høyeste toppene til første episode, men det skjer mer enn nok til at jeg ikke ble veldig skuffet.

Bigby etterforsker fortsatt samme sak, og møter flere nye figurer i denne episoden som jeg mistenker vi kommer til å møte igjen. Stemmeskuespill er fortsatt meget bra, jeg liker den rå og brutale historien som fortelles, og gleder meg til å se fortsettelsen. Det eneste negative er at valgene man får presentert i denne episoden ikke føles så viktige med tanke på hvor historien bærer. Uansett hva du ender med, så virker det som om man til syvende og sist havner på samme sted uansett valgene man tar underveis.

Firkant + firkant = To firkanter?

Pretentious Game

Sjanger: Eventyr
System: Android, iOS
Utvikler: Bulkypix

Last ned Pretentious Game: iOS / Android. Pris: 7 kroner.

I Pretentious Game blir det fortalt mange historier, som hver for seg er gode. Når de settes sammen på den måten utvikleren har gjort her, blir det desto mer fascinerende og gripende. Dette er nok den første gangen jeg virkelig har levd meg inn i en interaktiv historie som i bunn og grunn handler om firkanter med forskjellige farger.

Du har en rosa firkant som sliter med kjærlighetssorg, en blå som går igjennom et samlivsbrudd eller den grå som sliter med alkoholisme. Gjennom brett etter brett styrer du en av firkantene, og får servert små smakebiter på historien ettersom du kommer deg videre.

Gåtene du må komme deg igjennom innebærer i all hovedsak å komme deg fra en side til en annen, eller å greie å komme deg bort til en annen firkant på det brettet. Noen ganger innebærer det bare hopping, mens utfordringen kompliseres noen ganger ved at to firkanter beveger seg samtidig. Dermed må du bruke nivådesignet slik at en av firkantene beveger seg, mens den andre står fast mot en vegg slik at de to kan møtes.

Gåtene er helt greie, men det er historiene som fortelles i de ulike kapitlene som virkelig grep meg. De er velskrevet, den visuelle stilen og det man gjør er med å forsterke budskap historien gir. Dette er ikke et vanskelig spill, og noen kan kanskje synes at det man faktisk gjør i spillet kan være litt kjedelig og repetitivt. Men gåtene gjør en del morsomme ting, og knytter historiene godt sammen.

Herlig visuell drømmestil.

Buddy & Me

Sjanger: Plattform
System: Android, iOS
Utvikler: Sunbreak Games

Last ned Buddy & Me: iOS / Android. Pris: 7 kroner.

Endeløse løpespill, slik som for eksempel Subway Surfers og Temple Run-spillene, er veldig populære. Mange ser ikke ut til å få nok av denne typen spill, og de kommer i alle slags varianter og med alle slags mulige lisenser og merkevarer.

Det som er så forfriskende og herlig med Buddy & Me er at det er noe helt nytt. Det er ikke basert på en film eller noe annet, men skaper sitt eget univers. Og for et vakker univers det er. Den visuelle stilen er fargerik og nydelig tegnet, animasjonene er myke og gode. Utvikleren har virkelig greid å skape en drømmeaktig verden der du løper og samler på små stjerner.

Spillmekanisk er det imidlertid ikke mye som er nytt. Figuren du styrer løper av seg selv, og når du trykker på skjermen hopper han. Trykker du en gang til gjør han et dobbelhopp, holder du fingeren nede på skjermen flyter han sakte nedover. Farten og nivådesignet øker i vanskelighetsgrad etterhvert som du kommer deg videre. Dette er ikke blant de vanskeligste løpespillene jeg har spilt, og etter min sønns reaksjon å dømme passer det bra for barn i litt yngre alder også.

Først og fremst er det grafikken og stilen som fenget meg, mens selve løpingen er nokså standard. Uansett er spillet annerledes nok, samtidig som det holder en god kvalitet i alt det gjør, til å fortjene en anbefaling denne vintermåneden.

Trenger du flere anbefalinger? Sjekk hvilke spill vi likte best i januar »

1: Ny side
2: Neste side

Siste fra forsiden