Feature

Mobilspill (iOS, Android)

Månedens anbefalte mobilspill

Det nye rollespillet fra Final Fantasy-skaperen er blant de utvalgte.

Fantasian.
Mistwalker
1: Side 1
2: Side 2

Det er mai, men her oppe i skogen hos meg har det snødd senest i dag, og de varmeste utedagene har det vært få av. Vi nærmer oss sommerferie, og forhåpentligvis lettes det litt på nedstenging og smittevernstiltak ettersom været blir varmere.

April har bydd på masse gode mobilspill, med et par reale godbiter som har plassert seg godt blant mine favorittspill den siste tiden. Her har du rollespill, enkle arkadespill og strategi.

God 17. mai når det kommer, håper det blir is, brus og boller på alle og enhver.

Pureya

Sjanger: Arkade
System: iOS, Android
Utvikler: Maze Theory

Last ned Pureya: iOS, Android. Pris: 44 kroner.

Pureya er et enkelt, rett fram spill uten en lang historie, uten store actionscener eller masse flashy, kule kampsekvenser. Og det er egentlig litt deilig. Men det er ikke uten utfordring, og det er definitivt et spill som kan stjele noen timer av livet ditt.

Pureya er egentlig en samling med over 30 ulike minispill, der målet i hver eneste lille spill er å samle sammen klinkekuler. I ett spill styrer du et fly gjennom ballonger, et annet er du et romskip, og du kan styre en brannbil som slukker branner, for å nevne noen. De er såre enkle, og du kontrollerer stort sett bare retning til høyre eller venstre.

Det morsomme med Puerya er at du skifter til et nytt minispill hver 10. sekund. Da blir det straks litt mer hektisk, og akkurat i det du har fått litt grepet på et spill, så skifter det. Klinkekulene brukes i et eget minispill til å låse opp gjenstander og nye minispill. Enkelt og morsomt.

Northgard

Sjanger: Hjernetrim
System: iOS (Android kommer senere i år)
Utvikler: Shiro Games

Last ned Northgard‬: iOS. Pris: 99 kroner.

Les også
Månedens anbefalte mobilspill

Vikinger er alltid kult, og i spillverden er det ganske så populært å lage viking- eller vikinglignende spill om dagen. Og det gjør meg ingenting, for det er masse kult å gjøre med forfedrene våre og alle de utrolige sagaene og historiene som kom fra vikingtiden.

I Northgard er du ikke direkte involvert i all slåssing og kjemping, men du styrer klanen i et sanntids strategispill. Og det fungerer overraskende godt, også på mobil og nettbrett. Kanskje spesielt på nettbrett, da noen elementer og menyer kan bli litt vel smått på en mobil. Så hvis du kan velge, gå for et nettbrett i dette tilfelle.

Du kan velge mellom ulike kampanjer og historier, og du styrer vikingene gjennom land, kamper og utbygging. Spillet forteller veldig mye om hva du burde gjøre, så forvent litt prøving og feiling underveis. Uansett er det skikkelig moro, det er mange, mange timer med spill her, og de strategiske elementene og styremåten fungerer helt supert.

Sixit

Sjanger: Hjernetrim
System: iOS, Android
Utvikler: John Beyea

Last ned Sixit: iOS, Android. Pris: Gratis.

Sixit er et enkelt, kort historiespill som har en spillmekanikk jeg ikke kan huske å ha opplevd før. For hvert eneste forsøk i Sixit så gis du seks ting du kan gjøre. Når du har gjort de seks handlingene starter du på nytt.

Det er ikke et roguelike, for dette er et historiespill, og handlingene dine er ikke vanskelige eller krever presis timing eller sikting. De er for eksempel at du kan hoppe, eller bruke en megafon eller flere andre ting. Utfordringen i Sixit ligger i å memorere hva du skal bruke når, og så plukke ut den riktige rekkefølgen på handlingene dine før du starter.

Men det er allikevel ikke dette som er spillets sterke side, det er humoren og historien. Det er morsomst skrevet, det har en litt mørk humor, og hver nye samtale med de mange figurene er alltid gøy å oppleve. Kvaliteten her er alene verdt å sjekke ut spillet for, og det koster jo tross alt ingenting å gi det en sjanse.

Fate of Kai

Sjanger: Puzzle
System: iOS
Utvikler: Tomas Lacerra

Last ned Fate of Kai: iOS. Pris: 33 kroner.

Hvis du likte Framed-spillene som kom for en del år siden til mobil, så tipper jeg ganske sikkert at du vil like Fate of Kai også. De bygger på det samme konseptet der spillet er en tegneseriebok, og du gjør endringer i tegningene som gjør at historien blir annerledes, eller du kommer videre.

I Fate of Kai så gjør du dette ved å sette inn handlinger i tekstbokser. Det kan være at du får velge mellom hopp eller løp når du står ansikt til ansikt med et monster, og så får du se hva valget ditt innebærer på neste side.

Det er kult, det er enkelt men gjennom rundt 2 timer så er historien interessant nok, og gåtene vriene nok til at det aldri blir kjedelig. Og den visuelle stilen er helt nydelig.

World of Demons

Sjanger: Action
System: iOS
Utvikler: Platinumgames Inc.

Last ned World of Demons: iOS. Pris: Apple Arcade.

Det er et eller annet Platinumgames har skjønt når det kommer til kampsystem og spill som ikke mange andre greier å kopiere. Spillene deres er ofte raske og intense, men du har alltid en følelse av kontroll, selv om det skjer masse på skjermen til enhver tid.

World of Demons kjennes ikke annerledes ut på noen som helst måte, og jeg synes dette er et bra bevis på at du kan lage intens og krevende action med gode kontroller på berøringsskjerm. Angrep og unnamanøvere skjer når du vil at det skal skje, og når du først blir litt kjent med hvilke sveip og trykk som gjør hva, så blir kampene skikkelig kule.

World of Demons har også en visuell stil jeg digger, med harde farger og masse kule animasjoner som skjer hele tiden. Det er sikkert ikke for alle, men hvis du vil ha litt heftig samuraiaction på telefonen blir det neppe stort bedre enn dette.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden