Manhunt under kritikk i Storbritannia

I Storbritannia har store kjeder trukket Rockstar-spillet Manhunt fra hyllene, etter at det har fått skylden for et brutalt mord.

I går var den skandalehungrige pressen i Storbritannia full av oppslag om et spesielt og brutalt drap. 17-år gamle Warren Leblanc lurte 14-åringen Stefan Pakeerah inn i en park, hvor han planla å stjele fra ham. Da dette mislykkes slo Leblanc gutten ned med en hammer, for så å stikke ham gjentatte ganger med en kniv. Warren Leblanc ble pågrepet senere samme kveld, og risikerer livsvarig fengsel.

Foreldrene til Stefan Pakeerah er nå sikre på at det er Rockstar-spillet Manhunt som er skyld i tragedien. Warren Leblanc skal ha vært avhengig av dette spillet, hvor du spiller en dødsdømt fange som må drepe en serie andre fanger før de får drept deg. Vi har en omtale av spillet her på Gamer.no, som du kan finne ved å følge lenken under reklamebanneret.

Derfor er det nå satt i gang en kampanje for å få Rockstar-spillet forbudt. Faren til Stefan Pakeerah forteller:

- Mordet på Stefan kan sammenlignes med hvordan mordene foregår i spillet, hvor det brukes våpen som hammer og kniv. Jeg spiller ikke disse spillene, men hvis de påvirker barna våre til å gå ut og drepe folk vil vi ikke ha dem i butikkhyllene.

ELSPA, som er spillutgivernes handelsorganisasjon, forteller at de sympatiserer med familien og foreldrene til Stefan Pakeerah, men avviser at det er noen sammenheng mellom Manhunt og denne tragiske hendelsen. Spillet har fått 18-årsgrense av det britiske filmtilsynet, og Warren Leblanc skulle derfor ikke hatt tilgang på spillet. Dessuten sier de at det faktum at Leblanc eier et spill ikke automatisk betyr at det var spillet som var ansvarlig for disse tragiske hendelsene.

Dette har ikke hindret de store kjedene Dixons, GAME og Woolworths fra å fjerne spillet fra hyllene sine. En representant for GAME har fortalt handelsmagasinet MCV at de fjernet spillet som et tegn på respekt. Den store HMV-kjeden har imidlertid ikke fulgt etter konkurrentene sine, og en representant for kjeden forteller at så lenge spillet er tillatt for salg vil de ikke prøve å kontrollere hva folk skal og ikke skal kjøpe.

Rockstar Games er skuffet over at spillet deres er fjernet fra butikkhyllene i tre av de største kjedene i Storbritannia. De forteller:

- Vi er naturligvis veldig overrasket og skuffet over at forhandlere velger å trekke noe spill fra hyllene. Vi avviser alle forslag om at det er en sammenheng mellom salg av Manhunt og denne tragiske hendelsen.

Den populære spillutgiveren forteller likevel at de respekterer disse avgjørelsene, og i tillegg har de tilbudt offerets familie sin kondolanse. På samme måte som ELSPA ønsker de imidlertid å understreke at spillet ikke er laget for barn, et faktum kritikere av voldelige spill ser ut til å glemme alt for ofte:

- Rockstar Games er en ledende utgiver av interaktiv underholdning for et voksent publikum, og markedsfører spillene sine på en ansvarlig måte hvor målgruppen utelukkende er konsumenter over 18 år.

Siste fra forsiden