Mathias (6) kan være fremtidens e-sportstjerne

Mathias (6) spiller Overwatch på høyt nivå

Unggutten spiller én time daglig - foreldrene følger ivrig med.

Her spiller Mathias, mens mamma Mari følger ivrig med.
Amund Hovde

Mathias Meyer Hovde (6) elsker å spille Overwatch. Han spiller på relativt høyt nivå, med over 2600 i rating, eller Platinum-rangering, noe som er over gjennomsnittet. Mathias spiller én time hver dag, og kan fort være en av neste generasjons e-sportstjerner.

Pappa Amund Hovde følger nøye med hver dag, og hjelper junior på mange måter som en trener mens han spiller. Mamma Mari Lundal følger også aktivt med, og synes det er spennende. Mathias forteller hvor gammel han var når han startet å spille.

– Jeg var fire år når jeg startet. Pappa viste meg spillet, sier han før mamma legger til.

– Han begynte med å se på spillet. Etter hvert fikk han lov til å prøve treningsmodusen, så fikk han prøve mot boter etter hvert. Det ble kjøpt en egen konto til han etter dette, og da fikk han prøve konkurransemodusen. Når han spiller så får han maks spille én time hver dag, det er begrensningen.

LES OGSÅ: Hvordan blir en ny helt i Overwatch til?

Pappa Amund fungerer som trener

Familien sier at de liker å følge med på utviklingen til Mathias i Overwatch. Pappa Amund er trener.
Amund Hovde

Amund forteller litt om hvordan han lærer Mathias til å bli bedre i spillet, og forklarer at han fungerer på mange måter som en trener.

– I starten så var det veldig mye han selv som spilte, men etter hvert som han ble bedre så tok jeg mer grep i konkurransemodusen. Vi justerte ned sensitiviteten, og så har jeg lært han å spille med det. Jeg har ikke lært han så veldig mye, han har lært mye av det han kan allerede selv. Nå går han både frem og til siden, mens i starten så gikk han bare rett frem og sprang rett inn.

Han sier også at han aktivt coacher Mathias mens han spiller konkurransemodusen.

– Han plasserer seg veldig smart, og holder «choke points» aktivt. Han unngår å få tunnelsyn. Når han spiller konkurransemodusen så bestemmer jeg hvem han spiller i forhold til hvem de andre på laget har, og så forteller jeg hva han skal gjøre. Dette lærer Mathias veldig mye av. Han spiller ofte trygge helter i konkurransemodus, type helter som man kan gjøre feil på uten at det vil være krise for laget, som for eksempel Roadhog, som har muligheten til å helberede seg selv, sier pappa før han legger til.

– Hadde Mathias spilt på et lavere nivå hadde han nok klart å spille mer sårbare helter, som for eksempel Junkrat eller Genji. Men når han spiller på høyt nivå så vil jeg coache han, sier pappa.

Mathias selv forteller litt om hva han synes er det morsomste med Overwatch.

– Det morsomste er å vinne, og det å få «Play of the Game». Da blir jeg kjempeglad, sier Mathias entusiastisk.

Les også
Anmeldelse: Overwatch

Mathias har ikke stor erfaring med mange PC-spill, men han forteller at han til tider spiller for eksempel Ratchet & Clank på Playstation 3 med venner.

– Hvis du kunne blitt til en av heltene i Overwatch, hvem hadde du valgt og hvorfor?

– Junkrat. Fordi han skyter bomber, og det er kult.

Mathias bruker den ene timen han har til rådighet hver dag til Overwatch som regel, men hvis han ikke velger å spille så bygger han gjerne Lego. Hovedpersonen sier selv at han ikke skal kjøpe seg Overwatch-Lego når det kommer. Utenom det så spiller han fotball, og leker med venner som unger flest.

Her spiller Mathias Overwatch mens pappa Amund følger med på.

Følger ikke med på e-sport

Mathias er ivrig i spillingen, og ønsker å lære.
Amund Hovde

Familien ble spurt om noen av de følger med på e-sport, men de svarer ærlig på at dette ikke er en stor prioritet. Pappa sier at han ser litt på landslaget i Overwatch.

– Jeg har spilt mye strategispill tidligere, men per i dag så følger vi ikke veldig mye e-sport. Da blir det hovedsaklig landslaget, sier han.

Mamma sier at det blir definitivt aktuelt å følge med på e-sport om Mathias kommer dit en gang.

– Hvis Mathias blir en e-sportstjerne, da kommer vi til å følge med på, sier hun mens de alle ler.

– Hvis han fortsetter som han gjør nå så blir han jo bare bedre og bedre. De aller fleste ungene i dag vokser jo opp med spill, data, nettbrett og teknologi. Det er naturlig at de blir mye bedre mekanisk, forteller Mari.

Videre forteller pappa Amund at sønnen evner å gå inn i en frimodus der åtte spillere er i en kamp med alle mot alle, og faktisk vinne flere av disse på rad.

– Han spiller på et så høyt nivå at jeg blir imponert. Han er jo tross alt bare seks år. Han kan navnet på alle heltene, og han vet hvilke ferdigheter alle har, og hva som kreves for å stoppe dem. sier Amund før han legger til et eksempel.

– Hvis han spiller for eksempel Genji, så har han en ferdighet som kalles «reflect». Denne bruker han automatisk med det samme han går ut av startområdet, akkurat som de beste spillerne gjør det. Han venter ikke på at han ser motstanderne, han gjør det helt automatisk, og kan med det redde livet fra å bli tatt av en snikskytter.

Mathias spiller også med sin storesøster innimellom. Nora er 11 år, og liker også å spille Overwatch.

LES OGSÅ: Sluttspillet glapp for Norge igjen

Sikter mot å bli topp 500 i Europa

Mathias håper han kan bli profesjonell spiller, eller Youtube-stjerne.
Amund Hovde

Noen ganger er Mathias uheldig å kommer borti taleknappen i spillet, og da får han reaksjoner på stemmen. Pappa Amund forteller det at han kan jo ikke engelsk, så kommunikasjonen er ikke der, men han sier at noen ganger så skriver han til motstanderne om de vinner kampen.

– Noen ganger skriver jeg at de nettopp tapte for en seksåring, men det er svært sjeldent at folk tror på det.

Videre forteller han om målet for Mathias er fremover.

– Han skal prøve å bli topp 500 i Europa. Men akkurat nå så er det veldig mye trening som skal til før vi når det. Han må lære seg mer om lagspill, det er nok hovedfokuset nå fremover.

Til slutt spurte vi Mathias om han kunne tenkt seg å leve av Overwatch.

– Ja, jeg vil bli profesjonell i Overwatch. Eller Youtube-stjerne da, avslutter Mathias med et smil.

Siste fra forsiden