Sniktitt

Metal Gear Solid 3: Snake Eater

Under årets E3 ble det klart at to nye spill i Metal Gear Solid-serien er under utvikling. Det ene er en slags re-make av Metal Gear Solid til den første PlayStation-maskinen og bærer navnet Metal Gear Solid: The Twin Snakes.

Dette spillet er per dags dato bare annonsert til Nintendos GameCube. En ekte oppfølger ved navn Metal Gear Solid 3: Snake Eater er også på vei, og det er allerede nå opplagt at fansen kan glede seg til mye nytt. Den mest markante endringen er at du ikke lenger bare sniker deg rundt på menneskebygde installasjoner. Hele to tredeler av spillet kommer visstnok til å foregå ute i jungelen. Tilbake til opprinnelsen sier serieskaperen Hideo Kojima, men hva det betyr kan vi enda bare spekulere i.

Mye er nytt når vi nå endelig snart ser tredje utgave av snik-og-skyt-serien Metal Gear Solid. Å ta steget ut i det fri betyr mange nye elementer i gameplayet, men også en helt ny grafikkmotor. Den forrige versjonen var bygd rundt det å snike seg rundt på menneskeskapte installasjoner, noe som gjorde alt enklere enn å bevege seg ute i det fri. Å snike rundt i buskaset er nok noe de fleste gjorde da de var små, men nå kan du altså også gjøre det på din PlayStation 2. Solid Snake har fått en hel del nye manøvre, og flere av disse blir demonstrert i den over 11 minutter lange traileren Konami viste frem på årets E3 i Los Angeles. Motstandervaktene dine vil nå bevege seg i små grupper, og lyder du gir fra deg mens du sniker deg rundt i skogen kan få de til å henlede sin oppmerksomhet på deg. Hver av vaktene vil også ha sin egen AI. Tråkker du på kvister kan du visstnok etterlate deg et spor som er nok til at du blir oppdaget. Selvsagt har du ikke bare nye måter å bli oppdaget på, men også nye måter å angripe på. I traileren kan vi se en av de mest spektakulære måtene å ta seg av fienden på, nemlig å henge i en grein med en arm og sikte med pistolen med den andre.

Et helt nytt element i serien er at du nå må ta til deg mat for å overleve. Du kan fange forskjellige dyr på din ferd gjennom spillet, men det er klart at både fisk og slanger er inkludert. Du kan også ta med deg maten for å spare den til senere, men da kan den bli dårlig og følgelig ubrukelig. Slangene du kan fange er spesielt interessante siden de også kan bli brukt som våpen. Er du ikke sulten? Sleng den mot en fiendlig vakt da vel! For å bevege seg uoppdaget må en være forsiktig, men det vil være mulig å aktivere en snikemodus som gjør at Snake beveger seg lydløst fremover. I denne modusen vil han derimot slite seg ut kjapt, slik at han behøver mer mat. Om ikke matmangel skulle være nok kan naturens farer kjapt avslutte oppdragene dine. Som i naturen vil spillet inneholde høydeforskjeller, og skulle du ramle utfor en for høy skrent vil resultatet bli to bruke bein. Da er det ikke like greit å være Solid Snake. At hovedpersonene har muligheten til å benytte seg av kjøretøy har blitt mer og mer populært i det siste, og selv om Kojima ikke ønsker å implementere et separat kontrollsystem nok minst et kjøretøy bli inkludert. Ellers kommer den velkjente radaren neppe til å være en del av spillet unntatt på nybegynnervanskelighetsgraden.

Per nå er fortsatt mesteparten av historien et mysterium, men det er klart at spillet vil finne sted en gang i 1960-årene, midt under den kalde krigen med andre ord. Temaet vil være å overleve i jungelen, og Hideo Kojima lover at en plotmessig fellesnevner vil gjelde for alle kapitlene i Metal Gear Solid-serien. Mesteparten av spillet vil foregå i jungelen, hele to tredeler, resten vil foregå inne i bygninger slik som forgjengerne i serien. Mye har blitt sagt om at vi nå tar turen tilbake til opprinnelsen. Det er klart at spillerne denne gangen bare kommer til å innta skoene til en karakter, i motsetning til to i Metal Gear Solid 2. Raiden er borte vekk, og Solid Snake er tilbake. Eller er det Solid Snake? I traileren vises et nærbilde av en person som ligner Snake, men han mangler et øye. Alt Kojima vil si er at bildet ble tatt med i traileren nettopp for å vise dette. Etter det vi har sett til nå må det antas at i hvert fall deler av spillet kommer til å utspille seg i Russland. Kojima har snakket om at et anti-krig-tema vil være aktuelt i spillet.

Konklusjon
Som vanlig imponerer Hideo Kojima med trailerne til Metal Gear Solid-spillene, og enhver fan kan slå seg til ro med nummer tre i rekken ser ut til å bli et spill verdig sitt navn. Det ligger utallige muligheter i å ta snike-serien med utendørs, og det som har blitt vist frem til nå gjør ikke annet enn å forsikre om at dette blir et spill alle PlayStation-eiere bør skaffe seg. Spesialeffekter som ville imponert selv Rambo og musikk verdig en høyoktans actionfilm sikrer neste kapittel i serien status som en av de heteste konsolltitlene under utvikling. Til slutt kan vi nevne at hvorvidt Metal Gear Solid 3 vil ha online-funksjonalitet enda er usikkert, men at en online del i serien vil se dagens lys virker klart.

På E3 offentliggjorde Konami en over 11 minutter lang trailer for Metal Gear Solid 3: Snake Eater. Her kan du selv se en del av de omtalte nyvinningene.

Siste fra forsiden