Ønsker å gjøre Telenorligaen juksefritt

– Nærmest umulig å jukse

Spillerne er fornøyde etter utstyrsjekk og mobilforbud under kampene i sluttspillet.

Haakon «Radifaction» Tholo har vært i søkelyset om juksing før.
Eivind Von Døhlen/Gamer.no

DISSE VANT TELENORLIGAEN

Vis mer

Counter-Strike: GO - Nordic Warthogs
League of Legends - Riddle
Rocket League - Kartoflerne
Overwatch - Oslo Lions
Hearthstone Team League - BX3
Hearthstone - Kolbein (BX3)

Vårsesongen av Telenorligaen 2017 er historie og vi har fått nye mestere i mange spill. I Counter-Strike: GO-delen var det overraskelseslaget Nordic Warthogs som stakk av med seieren etter en spennende finale mot rutinerte Temp.no.

Gamer.no-redaksjonen hadde en representant nede i Oslo for å følge med finalene, med flere aktive skribenter som leverte saker fortløpende. Man kunne legge merke til et fokus på juksing når kampene skulle spilles. Utstyr ble sjekket på forhånd og før hver kamp. Maskinene hadde begrensninger slik at det ville vært vanskeligere å hente inn juksemidler på maskinene. Det stod også en aktiv administrator bak spillerne under hver kamp for å følge med om det var noe rart som skulle oppstå.

Følte de tok alt seriøst

Haakon «Radifaction» Tholo har tidligere vært i søkelyset da han tidligere ble dømt for juksing i Telenorligaen,før han dager etter ble frikjent. Tholo stakk av med seieren av vårsesongen av Telenorligaen etter en intens kamp mot Temp.no i finalen. Spilleren selv er fornøyd med håndteringen av utstyr og maskinene spillerne brukte under finalene.

Her er Haakon «Radifaction» Tholo fra sluttspillet i vårsesongen av Telenorligaen 2017.
Eivind Von Døhlen/Gamer.no

– Under finalen ble det gjort flere tiltak som skulle forhindre at det var mulig å bruke tredjepartsprogrammer under kampene. Alt utstyret ble sjekket manuelt av personer som hadde peiling og det ble plassert personer bak hvert lag. Vi fikk heller ikke tilgang til nettleser, slik at det ble vanskelig å laste ned programmer på datamaskinen. Under LAN-arrangement skal det være så og si umulig å bruke juks om arrangørene gjør de rette tiltakene. Under sluttspillet syntes jeg de gjorde en god jobb, forteller han til Gamer.no.

– Du har jo selv vært utsatt for anklage, dom og frikjennelse. Synes du dette motbeviser eventuelle tvil mot deg?

– Jeg håper det. Med de tiltakene som ble gjort under sluttspillet ble det nærmest umulig å jukse. Så jeg håper virkelig at folk ser på meg som en som er villig til å forbedre seg hver dag, i stedet for å bruke hjelpemidler.

Selv om det blir gjort store grep for å forhindre juks på sluttspill er det fortsatt et stort problem i det ordinære ligaspillet der alle kampene foregår online.

– Online-delen er langt mer komplisert. Her er det kun du som har kontroll på hva du har på maskinen din og det blir et stort problem hvis man ikke har tilgjengelig anti-juks-klienter. Easy Anti Cheat som brukes i ligaen i dag er ikke god nok til å stoppe juks. Hvis det på en eller annen måte er mulig å få benyttet FaceIt eller ESEA sine anti-juks-klienter hadde det vært en betydelig oppgradering. Eller så blir det å sette opp et ekspertpanel som gjennomgår demo-bevis fra suspekte spillere, men da blir det fort problemer i mine øyne. Det må skaffes totalt uavhengige personer og likevel kan det ende opp med å straffe en ukjent spiller, avslutter Tholo.

– Vi vil jobbe for å sikre at vi har et faglig sterkt adminteam

Ansvarlig for Telenorligaen, Tor-Steinar Tangedal, er fornøyd etter gjennomføringen av sluttspillet. På forhånd hadde arrangørene lagt en strategi for hvordan de skulle håndtere spillerne, maskinene og spillernes utstyr.

Tor-Steinar Nastad Tangedal er leder for Telenorligaen.
Telenor
Les også
Tommy «Taiga» Le og OG til major etter bisarr hendelse i kvalifiseringen

– Vi var godt forberedt. Vi begrenset blant annet spillernes adgang til internett, gikk gjennom alt utstyret deres i forkant av kampen og la beslag på telefonene, forteller Tangedal til Gamer.no.

– Følte du at dere fikk gjennomført planen og at dere hadde full kontroll?

– Vi hadde full kontroll og både lag og spillere var svært behjelpelige i denne prosessen.

Nå er det sommerferie før det starter en ny sesong av Telenorligaen, og arrangørene vil fortsatt jobbe med å forbedre seg selv og forhindre at deltakere benytter seg av juksemidler.

– Alle lag i 1. divisjon av Telenorligaen skal fortsatt bruke våre offisielle servere med EAC, og dette kravet utvides til også å gjelde 2. divisjon fra og med høstsesongen. For alle øvrige divisjoner håper vi å kunne tilby egne EAC-servere og fremtidige hjelpemidler som bidrar til en god opplevelse for alle. Videre vil vi jobbe for å sikre at vi har et faglig sterkt adminteam og gode rutiner som kan ivareta lag og deltakere på en best mulig måte gjennom hele sesongen, avslutter lederen.

Lagkapteinene «Andz» og «Philip» før finalen i vårsesongen av Telenorligaen 2017.
Eivind Von Døhlen/Gamer.no

– Vi kommer styrket ut av dette

Lagkaptein i Temp.no, Anders «Andz» Kjær har spilt mange sluttspill i Telenorligaen, og sitter med to førsteplasser i tillegg. Lagkapteinen hadde mye ros å komme med i retning arrangøren etter sluttspillet.

Her spiller lagkaptein Anders «Andz» Kjær og Temp.no finale mot Nordic Warthogs.
Eivind Von Døhlen/Gamer.no

– Telenorligaen har uten tvil lagt ned masse ressurser og krefter, og tatt problemet seriøst. Vi merker det godt vi også. Vi har levert inn utstyr og det har blitt sjekka. Er en del småting som gjør at en som eventuelt ønsker å jukse blir redd for å gjøre noe. Lite muligheter på maskinene og ikke internett såvidt jeg vet.

Selv om det har vært mye anklager i det siste mener han miljøet kan komme styrket ut av det.

– I den siste tiden har det vært utrolig kjipt på nett med mye anklager og drama, men jeg tror det er bra for den norske scenen over tid. Når naiviteten forsvinner og folk blir mer oppmerksomme på hva som kan foregå, og man får en ordentlig tilnærming til problemet så vil den norske Counter-Strike-scenen komme sterkere ut av det, avslutter veteranen.

Juksing skader fremtiden til norsk e-sport

Semifinalist Xa Van «Luis» Nguyen i La'Vi synes det er synd at det er mye juksing, og håper ligaen kan ta ytterligere grep når det kommer til online-delen. Selv har de droppet å deltatt på King of Nordic siden de følte det var flere der som jukser, og senere ble en spiller tatt og klubb utestengt fra King of Nordic i seks måneder.

Her er Xa Van «Luis» Nguyen fra semifinalen i vårsesongen av Telenorligaen 2017.
Eivind Von Døhlen/Gamer.no

– Jeg er ikke en person som vil blande meg med juksere, men når man har spilt Counter-Strike i 10-15 år, da skjønner man hva spillet dreier seg om. Mot slutten av høsten i fjor deltok vi ofte på King of Nordic, men i senere tid har vi droppa det når vi tapte finalen flere ganger mot et lag som senere ble tatt for juks. Vi har selv tipset, klaget og sendt inn dokumentasjon. Vi vet ikke hvem som tar ansvaret, men vi prøver aktivt å finne skyldige om ikke arrangørene klarer det.

Nguyen mener juksing ødelegger profesjonaliteten og miljøet i Norge, og konsekvensen er at nasjonen ikke klarer å prestere på toppnivå igjen.

– Jeg liker spilling og norsk e-sport. Norge har hatt en stor fortid før med Catch-Gamer og andre lag. Vi var blant de beste. Nå har vi ikke noe lag som kan prestere på et høyt internasjonalt nivå. Hvis ligaen og arrangør ikke klarer å opprette et bra system så vil ikke Norge komme seg til et internasjonalt nivå. Det er svært vanskelig. I dag er det så lett å jukse, utrolig enkelt. Ligaen må få bedre kontroll og unngå at spillerne selv må bruke masse tid og energi på å be om demo og lignende, avslutter Nguyen.

Siste fra forsiden