Blogg

Når egen fantasi ikke strekker til

Hva gjør du når konkurrentene har gode ideer og konsepter, mens du er utsatt for akutt idétørke? Svaret er enkelt: Du kopierer skamløst alt du kommer over.

Sony vil ha oss til å tro at neste konsollgenerasjon begynner med PlayStation 3. Da burde en kanskje kunne vente at de har noe nytt å komme med. Det knyttet seg derfor en god dose spenning til deres pressekonferanse på årets E3. Antiklimakset var imidlertid enormt når det viste seg hva de har jobbet så hardt med det siste året: Å kopiere Microsoft og Nintendo.

Med unntak av videosamtaler, har Xbox 360 tilbudt alt dette siden lansering i november.

Sony Live?

Først ut var annonseringen av Sony sin kommende internettjeneste. Her får du tilgang til statistikk, venner, meldinger, media og en butikk hvor du kan kjøpe oppgraderinger og effekter til spill for hard valuta. Høres det kjent ut? Selvsagt gjør det det. Mine damer og herrer: Ta vel i mot Sony sitt svar på Xbox Live. Man kan knapt snakke om inspirasjon, vi snakker om en tjeneste som ser ut til å bli nærmest en eksakt kopi. Om enn med et annet design. Det positive er at tjenesten blir gratis. Tør vi håpe på at Microsoft vil legge seg på samme linje?

Xbox Live er en suksess, og det var ikke uventet at Sony ville komme med et svar, men det var lov å håpe på noe mer. Uansett, hva er det neste store de har å skryte av? Nei, de har ikke lansert et bongotrommespill. Nei, de kommer ikke med en håndholdt konsoll med to skjermer. Men, ikke ulikt Nintendo lanseres mulighet for å spille gamle Sony-klassikere via emulator på PSP. Jeg skal ikke påstå at Nintendo har enerett på den ideen, like lite som Microsoft skal ha monopol på en skikkelig nettbasert tjeneste, men noe originalt må da Sony komme med også, ikke bare hoste opp det samme som de to andre?

Samme design som før, men med en gyroteknologi vi så allerede i 2000.

"Ny" kontroller

Kontrolleren til Sony var spennende. Ja, den så ut som ei banan, og ja, den fikk pepper, men ryktene skulle ha det til at den faktisk var svært god å holde i. Det var derfor blandede følelser å spore når Sony for en tid tilbake kunngjorde at de gikk bort fra banandesignet. Nå har de endelig vist oss hva banana ble ofret til fordel for: En tro kopi av PlayStation 2-kontrolleren, som igjen var en tro kopi av PlayStation-kontrolleren. Denne gang er den trådløs og lettere, men enda viktigere; den er proppet full av ”ny teknologi”.

Tilfeldighetene vil ha det til at denne nye teknologien fantes i Microsoft SideWinder Freestyle Pro, en gamepad som kom sammen med Motocross Madness 2 i 2000. Vi snakker selvsagt om gyroskopi. Kontrolleren føler hvilken vei den tiltes eller beveges, og kan sender signaler deretter. Du kan altså lene kontrolleren til siden for å svinge, løfte den opp for å hoppe, og så videre. Men vent nå litt, minner ikke dette en smule om konseptet bak Nintendo Wii-kontrolleren også? Tenkte vel det. Beklager Sony, men dette virker krampeaktig.

Nå kan du bruke PSP som bakspeil. Omtrent like praktisk som å styre med føttene.

PSP blir ryggehjelp

Ja, også kan du koble din PSP til PlayStation 3 da. Det kan være en interessant løsning, bare synd det mest fornuftige de hadde å demonstrere nå er at du kan bruke PSP-skjermen som speil i bilspill. Høres praktisk ut, gjør det ikke? Om du teiper fast PSP-en på TV-en, og setter deg en snau halvmeter fra skjermen, da kan du titte i speilet ved å se på den håndholdte konsollen din. Vi får tro og håpe at spillutviklere finner andre og mer interessante bruksområder.

PlayStation 3 kommer i to forskjellige utgaver, du kan velge mellom 20GB og 60GB harddisk. Den minste versjonen er priset til €499, mens storebror skal koste €599. Forruten forskjellig harddiskstørrelse vil ryktene ha det til at den billigste utgaven vil mangle minnekortleser, trådløst nettverk og HDMI-utgang.

Til fem-seks tusen forventer jeg meg mer enn Sony Live, DualWii3-kontrollere og en endeløs rekke av etterfølgere som slutter på tall større eller lik 5.

Les også
Roboter i kamp på Xbox 360

Siste fra forsiden