Nintendo - forhåndsbestilling

Nintendo åpner likevel for kansellering av forhåndsbestillinger

Forbrukerrådet kaller det en positiv utvikling, men mener Nintendo enda ikke er i mål.

Nintendo.co.uk.

Nintendo har justert på sin praksis for kansellering av forhåndsbestillinger. Heretter kan man angre inntil syv dager før spillet lanseres, forteller selskapet.

Ifølge Forbrukerrådet må den japanske spillgiganten riktignok strekke seg enda litt lenger før vilkårene kommer på linje med angrerettloven og forbrukerdirektivet.

– Ikke betalingsforfall som styrer retten til å angre på et kjøp

Frem til nå har Nintendo ansett kjøp av spill som fullført det øyeblikket man forhåndsbestiller. Pengene går ut av kontoen din, du får spillet på lanseringsdagen og det er ikke mulig å ombestemme seg.

Thomas Iversen er juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet.
Halvor Pritzlaff Njerve / Forbru

Nå går betalingen først gjennom syv dager før spillet lanseres. Frem til da står man fritt til å avbryte forhåndsbestillingen, uten noe om og men. Det er et steg i riktig retning, men Nintendo er fortsatt ikke helt i mål, mener Forbrukerrådets juridiske seniorrådgiver, Thomas Iversen.

– Det er ikke betalingsforfall som styrer retten til å angre på et kjøp, men når tjenesten faktisk blir levert. Når du kjøper et digitalt spill, så er det vanlig praksis å huke av for at angreretten bortfaller når leveringen av spillet har begynt, sier Iversen til Gamer.no.

– Etter vårt syn må forbrukeren ha mottatt en spillbar utgave av det digitale spillet for at angreretten eventuelt kan falle bort. På den måten vil pre-loading, der en større del av spillet lastes ned i ikke-spillbar versjon før lansering, ikke vil medføre at forbrukeren mister sin angrerett.

Lang kamp

Forbrukerrådet står midt i en lang kamp mot Nintendo, som ifølge Iversen bryter med angrerettloven. I samarbeid med den tyske organisasjonen VZBV gikk Forbrukerrådet rettens vei for å tvinge frem endringer hos spillselskapet, men dommeren var ikke enig. Saken har siden blitt anket, og Iversen håper på ytterligere endringer fremover.

– [M]ed bistand fra Forbrukerrådet har den tyske forbrukerorganisasjonen VZBV et søksmål gående mot Nintendo for å avklare rettssituasjonen rundt angrerett på digital forhåndsbestilling. Dette tar imidlertid en del tid, og disse nye vilkårene er første steg på veien til en kanselleringspraksis i tråd med lovverket, forteller Iversen.

Forhåndsbestillinger kan avbrytes via Nintendos nettsider eller direkte i eShop på Nintendo Switch.
Andreas Klebo-Espe/Gamer.no

Videre har Nintendo tilsynelatende enda en jobb å gjøre for å informere om den nye retten til å kansellere. Flere steder står det fortsatt at kjøp er bindende og at man gir fra seg angreretten det øyeblikket man forhåndsbestiller.

En talsperson for Nintendo Tyskland forteller til Gamer.no at endringen er innført på global basis. Dermed kan også norske forbrukere forhåndsbestille spill på Nintendo Switch og ombestemme seg – gitt at det er mer enn syv dager igjen til spillet lanseres.

Les også
Test: Nintendo Switch Lite

For ordens skyld har Gamer.no testet løsningen og fikk kansellert to separate forhåndsbestillinger uten vanskeligheter. Du kan lese mer om prosessen på Nintendos nettsider.

Det går rykter om en ny Nintendo Switch-modell.
Skal visstnok lanseres i løpet av 2021 »

Siste fra forsiden