Ny kampfiksingskandale ryster StarCraft II-miljøet

To personer har blitt utestengt på livstid i Korea, mens flere er under etterforskning.

Blizzard, Helena Kristiansson, Turtle Entertainment, Kevin "Silverfire" Chang, TeamLiquid

Ifølge flere velkjente personer i e-sport-miljøet står Korea ovenfor en ny kampfiksingskandale. Informasjonen kom først frem i et innlegg på Team Liquids forum, men har siden delvis blitt bekreftet av Korea e-Sports Association i en pressemelding og Koreanske aviser senere.

Park «Gerrard» Oi Shik virker å være i kjernen av saken.

Så langt har tre personer blitt navngitt, og to utestengt på livstid fra å spille og jobbe under organisasjonen, noe som i praksis betyr at de utestenges fra det meste av organisert spilling i landet. Disse tre er spillerene Choi «YoDa» Byung Hyun og Choi «BBoongBBoong» Jong Hyuk, og treneren deres, Park «Gerrard» Oi Shik. Alle tre er medlemmer av StarCraft II-laget Prime.

Gerrard skal ha mottatt om lag 70 000 kroner fra en tidligere e-sport-journalist for å be YoDa om å tape en kamp i GSL Season 1.

KeSPA beklager

Choi «YoDa» Byung Hyun.

Det skal ha vært en anonym kilde som tipset KeSPA om grumset. Like etter tipset skal organisasjonen ha hørt at disse tre hadde blitt arrestert som en del av en offisiell etterforskning av nettopp kampfiksing.

– Siden 2010 har organisasjonen jobbet sammen med resten av industrien for å bekjempe ulovlig gambling som fortsetter med å true grunnlaget for e-sport. Det er svært uheldig at en ny hendelse har funnet sted igjen, og vi beklager til alle fans som har vist sin støtte og kjærlighet til e-sport, står det i KeSPA-uttalelsen, oversatt av en fan.

For øyeblikket skal totalt 12 personer ha blitt arrestert i forbindelse med kampfiksing – ikke bare spillere, men også tidligere e-sportjournalister, bettingmeglere og investorer. Så langt vet vi ikke noe mer om hvor dypt skandalen strekker seg.

Største skandalen på fem år

StarCraft II: Heart of the Swarm.

Dette er den største kampfiksingskandalen i StarCraft II-miljøet siden 2010, da elleve spillere ble funnet skyldig i å ha holdt på med uhumskhetene. Tidligere i år ble også flere Counter-Strike-lag, blant annet Epsilon, utestengt fra alle Valve-turneringer i ett år etter å ha blitt tatt for kampfiksing.

Som regel består kampfiksingen i at spillere, lag eller trenere kan spille dårligere enn de egentlig kan for å sette penger på et resultat som de dermed kan spå på forhånd.

Vi har også hatt litt juksetrøbbel selv.
I mars ble tre spillere i Telenorligaen er tatt for juks »

Les også
Anmeldelse:

Siste fra forsiden