Ny vending i Manhunt-saken

Politiet har riktignok funnet en versjon av voldsspillet Manhunt, men den tilhørte det 14-år gamle offeret og ikke morderen.

Det er få som er så flinke til å ta fullstendig av som de britiske tabloidavisene, og når foreldrene til Stefan Pakeerah hevdet at Rockstar-spillet Manhunt hadde inspirert 17-årige Warren LeBlanc til å brutalt ta livet av sønnen deres var ikke avisene sene om å følge opp. Foreldrene til Stefan Pakeerah mente at slike spill burde forbys, noe avisene var enige i.

Dermed var massehysteriet et faktum, og som resultat ble spillet fjernet fra butikkhyllene i flere store butikkjeder. Også i Norge har enkelte butikker valgt å trekke det voldelige spillet med 18-årsgrense fra handelen. Politietterforskningen av saken tyder imidlertid på at Manhunt hadde svært lite å gjøre med drapet.

Som vi skrev i vår første artikkel om saken var nemlig motivet ran. Warren LeBlanc trengte penger til stoff, og prøvde å skaffe dem fra Stefan Pakeerah. Stefan var imidlertid ikke villig til å gi fra seg pengene sine, og måtte derfor bøte med livet. Dette er selvsagt en svært tragisk sak, men det har fint lite med Manhunt å gjøre.

Politiet har riktignok funnet en kopi av spillet som foreldrene hevder er skyld i drapet. Denne kopien var det imidlertid ikke morderen som eide, men drapsofferet. Dette gjør naturligvis ikke saken mindre tragisk, men det bør være mulig å spørre hvorfor foreldrene lot ham spille dette spillet hjemme (de visste åpenbart om det, med tanke på at de var så raske til å skylde på det) når det har 18-årsgrense. Dette ser, dessverre, ut til å være et klassisk tilfelle av ansvarsfraskrivelse.

I mellomtiden har britiske tabloider generelt ignorert alt det politiet har å si, til fordel for sin heksejakt mot voldelige spill. Under overskriften "forby disse onde spillene" listet The Daily Mail en serie spill som de mente burde forbys, og coverne til The Suffering, Hitman: Contracts, Grand Theft Auto 3, Unreal Tournament, Soldier of Fortune 2, State of Emergency og Doom 3 prydet avisens forside.

Nå har avisene fått kritikk for å lytte for lite til hva politiet har å si og bry seg for mye om sensasjonspregede forsider. Det gjenstår imidlertid å se hvor alvorlig de tar kritikken, nå som de har tjent sine penger på denne saken.

Siste fra forsiden