Nytt utspill fra Greenpeace

Miljøsynder i spillbransjen

Greenpeace maner konsollprodusentene til å bytte ut miljøfiendtlige stoffer i sine produkter.

Miljøorganisasjonen Greenpeace har tidligere kritisert Nintendo og Microsoft for dårlige miljøstandard, men var samtidig positive til Sony. Nå blir dessverre alle tre konsollprodusentene utsatt for kritikk for dårlige miljøvaner i sine produkter.

BBC melder at Greenpeace har åpnet opp alle tre konsollene og funnet giftige stoffer. Alle tre er innenfor europeiske retningslinjer, men Greenpeace mener enkelte materialer i konsollene bør erstattes med miljøvennlige alternativer.

Det er funnet kjemiske stoffer i materialet som Xbox 360 og Playstation 3 er produsert med.

Både Playstation 3 og Xbox 360 inneholder ifølge Greenpeace «svært store» mengder av kjemiske stoffer som er ulovlige i leketøy i Europa, men konsoller er under europeisk lov ikke klassifisert som leketøy.

– Vi ser en forskjell her. For oss er de leketøy, og uansett så vil vi ikke ha disse kjemikaliene i våre produkter, forteller Zeina Al-Hajj, en av lederne for Greenpeacs internasjonal antigiftstoffkampanje.

Et av stoffene som ble funnet i begge konsollene er beryllium. Dette grunnstoffet er lovlig i Europa, men det spekuleres i at støv og damp fra beryllium kan bidra til lungekreft. Støvet oppstår ironisk nok under enkelte resirkuleringsprosseser.

Alle tre konsollene inneholdt også ulike mengder av stoffet bromine, som er giftig hvis det fordamper.

Spillbransjen svarer

– Vi følger alle nødvendige EU-direktiv om begrenset bruk av farlige substanser, som skal sørge for å beskytte miljøet og sikre forbrukernes helse og sikkerhet, forteller en talsmann fra Nintendo til BBC.

– Vi har også sørget for at våre produkter er trygge for barn ved å forholde oss til standarder for leketøy, fortsetter talsmannen.

En talsmann fra Sony forteller at de har inngått et samarbeid med andre selskaper om å sikre gode resirkuleringsmuligheter for tekniske produkter.

Sony har en høy stjerne på Greenpeaces miljørangering, men miljøorganisasjonen kritiserer likevel selskapet for å være trege med å fjerne polyvinylklorid fra sine konsoller. Microsoft og Nintendo har begge lovet å fjerne mye av det omdiskuterte stoffet fra framtidige produkter, men Sony har foreløpig ikke avgitt noe slikt løfte.

Sony hevder de vil fjerne polyvinylklorid fra sine produkter når de har funnet gode alternative løsninger som ikke komprimerer kvaliteten på sluttproduktet. Ifølge Greenpeace har Sony allerede gjort en god jobb med å fjerne polyvinylklorid fra bærbare datamaskiner og mobiltelefoner.

Al-Hajj mener det er viktig for en voksende industri som spillbransjen å ta affærer:

– Dette er en av de mest innovative industriene på planeten. Dette er en industri som forandrer måten vi lever på, og hvis den ikke tar miljøspørsmålet alvorlig kommer vi veldig snart til å merke konsekvensene. Det holder ikke å bare følge regelverket for en sånn industri.

Siste fra forsiden