Sniktitt

Obscure

Obscure er en franskutviklet grøsser med mulighet for kooperativt spill. Vi har tatt en titt på en tidlig versjon av PS2-utgaven, for å finne ut om dette spillet kan hevde seg mot de mange japanske konkurrentene i sjangeren.

Side 1
Side 2

Obscure er et grøsserspill i stil med Silent Hill, men med sin egne særegne atmosfære og en spennende mulighet for kooperativ flerspiller. Handlingen foregår på Leafmore High, en nedslitt gammel skole som sikkert var helt topp en gang før krigen, men som akkurat nå sliter med skolebygninger i forfall, lærere som har mistet gløden, utdaterte bøker og utstyr og en mengde farlige monstre. Monstrene er det imidlertid ikke så mange som vet om, men akkurat dette er i ferd med å forandre seg nå.

Oh my God! They took Kenny!
Spillet begynner ved at en elev ved navn Kenny står alene i gymhallen på skolen. De andre elevene har gått hjem, men Kenny var åpenbart ikke fornøyd med dagens innsats i gymtimen, og valgte derfor å bli igjen for å trene basketball på egenhånd. Nå er det imidlertid på tide å dra, så med spillerens hjelp beveger han seg inn i garderoben, hvor han hører at mobiltelefonen ringer. Han tar telefonen, og mens han snakker med kjæresten kommer en mystisk skikkelse inn og tar sekken hans. Kenny følger etter denne personen, som stikker ut av gymhallen og inn i en bortgjemt del av skolen, hvor han forsvinner ned i en mørk kjeller.

Når Kenny tar de første skrittene ned i denne kjelleren legger han merke til at ting ikke virker helt naturlige der nede. Han hører merkelige ulyder, og ser at veggene er fulle av en slags mystisk, pulserende klatreplante. I tillegg møter han områder av konsentrert mørke, som er vanskelig å trenge gjennom, og som kun forsvinner om han lyser på dem med en kraftig lykt. Naturligvis gjør Kenny det samme som en hver tenåring fullstendig blottet for intelligens og selvbeskyttelsesevne ville gjort når han blir møtt av en mørk korridor med unaturlige planter og monsterlyder: Han fortsetter inn i mørket. Hva er det han har i den sekken som er så verdifullt? Gull?

Hva som skjer der nede i mørket vi ikke røpe her, men det holder å fortelle at Kenny ikke dukker opp på skolen dagen etter. Dette får naturligvis folkene i omgangskretsen hans til å reagere. Søsteren trodde han var hos kjæresten hele natten, mens kjæresten var sint fordi han ikke besøkte henne som planlagt. Ingen av de andre vennene har sett noe til ham heller. I stedet for å gjøre noe fornuftig, som å ringe politiet, beslutter vennegjengen seg for å drive litt etterforskning på egenhånd, og blir igjen på skolen til sent på kvelden, for å snuse rundt og se hva de finner. Nå starter spillet "på ordentlig", og det tar ikke lang tid før den lille gruppen med tenåringer stifter bekjentskap med det samme som vennen deres møtte nede i kjelleren kvelden før.

Du er aldri alene
I bunn og grunn er Obscure en blanding mellom eventyrspill og actionspill, hvor du må utforske de forlatte skolebygningene, løse en rekke oppgaver og overleve en serie møter med de marerittaktige monstrene som har tatt over. Spillet kan sammenlignes med den typen grøsserspill japanerne er så flinke til å lage (for eksempel Silent Hill, Forbidden Siren og Crimson Butterfly), men kommer med en helt særegen atmosfære og stil. Dessuten inneholder spillet en veldig spennende detalj: Kooperativ flerspiller.

I Obscure er du nemlig ikke alene mot fienden. I stedet har du stort sett med deg en annen karakter, som i utgangspunktet kontrolleres av datamaskinen. Denne kan du gi enkle ordre, samtidig som den vil samarbeide med deg i situasjoner hvor det er nødvendig (enkelte ting er nemlig umulig å gjøre på egenhånd). Dette er artig nok, men hvis du vil utnytte deg av det fulle potensialet denne medhjelperen har, må du skaffe deg en venn og en ekstra håndkontroller. Med to menneskelige spillere blir nemlig Obscure langt mer interessant.

Side 1
Side 2

Siste fra forsiden