Statsbudsjettet 2024

Øker midlene til dataspill med 10 millioner kroner

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) holder finanstalen i stortingssalen.
Benjamin A. Ward/Stortinget

Fredag morgen la finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) frem regjeringens forslag til statsbudsjett for 2024.

I budsjettet kommer det frem at regjeringen ønsker å øke midlene til dataspill med 10 millioner kroner – midler som forvaltes av Norsk filminstitutt.

Av disse skal 7,5 millioner kroner gå til støttefondet der norske spillutviklere kan søke om midler til utvikling og lansering, mens 2,5 millioner skal gå til å øke instituttets kunnskap og kompetanse om dataspillkultur.

Med den foreslåtte økningen vil regjeringen bevilge totalt 66,5 millioner kroner til støtte for utviklingen av norsk dataspill i 2024.

– Dataspill kombinerer ulike kunstformer og kulturuttrykk, og står i spydspissen for digital utvikling. Det å spille dataspill stimulerer kreativitet, samarbeid, læring og strategiske evner. Med denne satsingen vil vi bidra til å styrke det norske dataspilltilbudet og skape en mer tilgjengelig, trygg og inkluderende dataspillkultur, sier Lubna Jaffery (A) i en pressemelding.

Totalt øker Norsk filminstitutts midler med 77,8 millioner kroner til både film og dataspill. I tillegg får insentivordningen – som gir refusjon til store internasjonale filmer og serier som produseres i Norge – 130 millioner kroner mer å rutte med.

– Film og spill er sterke medium med viktig samfunnsbyggende effekter. Med dette statsbudsjettet viser regjeringen tydelig at de vil bidra til å utvikle mer av samfunnsveven gjennom film og spill, der dette feltet nå er foreslått med samlet tildeling på over en milliard kroner, sier NFI-direktør Kjersti Mo på NFIs nettsider.

LES OGSÅ: Ny rapport: 96 prosent av barna spiller

Siste fra forsiden