Counter-Strike: Global Offensive / Telenorligaen

Panters kollapset mot Demise søndag, men har planen klar for hvordan de skal reise seg

– Vi er nødt til å ta grep, bli mer taktiske og følge en kampplan, sier manageren.

Panters (den gang London Conspiracy) under finalen av Telenorligaen høsten 2015.
Tor-Steinar Nastad Tangedal/Gamer.no

DETTE ER TELENORLIGAEN:

Vis mer

Norsk seriespill i Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends, Hearthstone og StarCraft II med 400 000 kroner i rene pengepremier i 2016.

Toppdivisjonen i hvert spill består av de åtte beste i landet. Etter syv serierunder avsluttes det hele med et sluttspill for de fire beste.

Alt du bør vite om Telenorligaen »

TABELLEN I COUNTER-STRIKE: GLOBAL OFFENSIVE FØR SISTE RUNDE:

1) Lions - 11 poeng
2) Demise - 11 poeng
3) BX3 - 9 poeng*
4) Tien Len - 8 poeng
4) Panters - 8 poeng
6) GamersLeague - 7 poeng
7) Celestial Gaming - 6 poeng
8) aNimus - 2 poeng*

* En kamp mindre spilt.

Panters åpnet vårsesongen i Telenorligaen godt, med seire over Celestial og BX3 de to første rundene i februar. Siden har de ikke vunnet en eneste seriekamp. Nå står de regjerende mesterne i fare for å ikke klare å komme til sluttspillet.

Få hadde nok sett for seg at de regjerende seriemesterne skulle følge opp høstsesongen på denne måten.

– Det hadde ikke vi heller sett for oss, og det er kanskje også der problemet ligger. Vi hadde kanskje forventet at det skulle gå lettere enn det egentlig har gjort. Nå står vi her med skjegget i postkassa og ryggen mot veggen, så vi må bare brette opp ermene og håpe på å få en plass i sluttspillet, forteller manager Aleksander «Phreako» Prøis til Gamer.no.

Ble overkjørt av Demise søndag

Vi gjør telefonintervju med trønderen kun 20 minutter etter at laget har tapt 2-0 mot Demise søndag kveld. Panters spilte jevnt med sin motstander på Overpass, men ble regelrett overkjørt på Mirage hvor det stod 16-2 når kartet var over.

– Var det ikke i nettopp denne kampen mot Demise at dere skulle ta dere sammen?

– Jo, det var jo det, men så fikk vi beskjed om at «Mystic» hadde skadet seg og hadde ikke sjanse til å spille. Da ble planene endret og vi måtte spille med en innbytter («Reasten», red. anm.) samtidig som vi fra før har «Hoyland» på prøvespill. Da er det vanskelig å bygge på det man har jobbet med den siste tiden, forklarer han.

Panters består for øyeblikket av Bjørn «Skurk» Maaren, Pål «Polly» Kammen, Adam «PAINT» Fjellum og Kristoffer «Mystic» Michelsen som faste spillere, mens Adrian «Hoyland» Johansen vurderes som ny fast spiller etter at de mistet Markus «Maak» Karlsen til BX3.

– Hvordan fungerer det med «Hoyland» så langt? Han spilte vel forrige serierunde også?

– Ja. Nå høres det kanskje dumt ut når jeg sier dette, men det har fungert bra til tross for at det gikk til helvete i dag. Som sagt var det omtrent som et mikslag mer enn en full lagoppstilling. Per dags dato er vi fornøyde med utviklingen til Adrian.

– Hva er det du er fornøyd med?

– Fornøyd med fremgangen og motivasjonen i laget. Jeg har ikke snakket med spillerne etter kampen i kveld, men før det har det gått riktig vei. Taktikken sitter bedre og bedre. Selvfølgelig vil ikke alt sitte 100 prosent når han bare har spilt med oss en uke, men vi mener vi ser fremgang og det er på en måte der vi må starte. Det er der vi er. Vi er ikke bedre og må ta steg for steg.

Starter med blanke ark og sikter mot major

Les også
Riddle og «Nomi» fryktet ingenting før kamp - gikk på tap mot Domino

Seieren på Nemean og KBX er de to eneste lyspunktene for de regjerende norske seriemesterne denne vinteren. Bunnpunktet ble nådd da de tapte mot ukjent motstand i en kvalifiseringsturnering til Copenhagen Games.

Aleksander «Phreako» Prøis (t.h.) er manager for Panters. Her er han avbildet sammen med Kristoffer «Mystic» Michelsen under Telenorliga-finalen i fjor.
Tor-Steinar Nastad Tangedal/Gamer.no

Prøis forteller at Panters for en tid tilbake bestemte seg for å starte med blanke ark, og jobbe med hvordan de kommuniserer, trener og spiller sammen.

– Det vil enkelt og greit si at vi skal bli bedre på det vi har vært alt for svake på. Det er jo det som har ført oss i den situasjonen her, at vi ikke har tatt enkelte lag seriøst nok, kanskje overvurdert egne ferdigheter også. Nå skal vi tilbake på tegnebordet på den fronten. Vi skal i alle fall ikke tape kamper ved at vi springer og dør en og en lenger, forklarer Prøis.

– Det er greit å tape dersom man møter et lag som er bedre, det gjelder alle idretter, men å tape og vite at vi kunne gjort noe annerledes er det som er dritt.

– Må lære av hverandre

Slik manageren ser det, handler det om å forbedre kommunikasjonen og bli bedre til å se på og analysere demoer, finne ut hva man gjorde feil og hvordan man unngår at samme feil skjer på nytt.

– Vi må lære av hverandre. Det er jo litt forskjell på merittene i laget og hva de enkelte spillerne har vært med på tidligere, så et ledd i forbedringen vil være å lære av hverandre og bruke erfaringene til spesielt «Skurk» og «Polly» for alt det er verdt. Det er det som først og fremst er planene våre.

– Når var det dere innså dette?

– Det var vel to uker siden at alle så det, og ble enige om at vi skulle gå 100 prosent inn for å komme oss tilbake på en major.

– Føler du at dere er på rett vei nå?

– Ja, vi føler at vi på rett vei når vi trener, men trening og tellende kamper er to helt forskjellige ting. Akkurat den kampen i kveld får det kanskje til å høre feil ut når jeg sier at det er fremgang, men vi har jo ikke noe annen målestokk enn det vi gjør på trening, og det går bedre og bedre der.

Alle ble enige om at vi skulle gå 100 prosent inn for å komme oss tilbake på en major
Aleksander Prøis, manager i Panters

Prøis tenker ikke nødvendigvis bare på resultatene, men måten rundene gjennomføres på.

– For å sette det på spissen kan du tape 16-1, men ha spilt såpass mange jevne runder at det burde vært 16-10. Så kan du bli løpt fra og tape 16-1 uten å ha noe å stille opp med. Bunnivået vårt er blitt høyere, hevder han.

– Hvis dere skal gå for major må dere vel på et tidspunkt sette laget og trene fast med det. Når tar dere en avgjørelse rundt «Hoyland»?

– Vi har trent og spilt med Adrian en ukes tid nå. Skal trene ut neste uke og delta i forskjellige nettbaserte turneinger. Det er ikke jeg som avgjør dette, det gjør gutta som må vurdere om kjemien er rett og hva de føler. Forhåpentligvis tar tar vi en beslutning neste uke. Det er ikke jeg som har siste ordet. Spillerne avgjør til syvende og sist.

Det er viktig for manageren at spillerne tar ansvaret ettersom det er de som må føle at ting sitter, men han gir gjerne råd underveis.

– Jeg blir spurt om jeg har forslag til hvem vi kan bruke, så sier jeg min mening og de tar det med i vurderingen. Skurk fungerer jo som en lagleder, men han kan ikke ta inn en fyr som ingen andre vil spille med. Det må være en demokratisk avgjørelse.

Skal bli mer taktiske

– Hvordan ønsker dere å fremstå som lag fremover?

Adrian «Hoyland» Johansen er på prøvespill hos Panters.
HLTV.org

– Som et mer taktisk lag enn mange har oppfattet oss som til nå. I Norge har vi spilt på at vi har bedre individuelle ferdigheter enn de vi har møtt. I det siste ser vi at lag begynner å ta oss igjen også på den fronten, og da blir vi nødt til å ta grep, bli mer taktiske og følge en kampplan som blir lagt før kampene.

– Virker ikke som det var noen plan på Mirage i kveld?

– Nei, det blir heller å gå tilbake til gamle synder og da må man bare lære av det. Som sagt så jeg ikke det kartet, så vil ikke prate for mye om det heller.

Manageren innrømmer at måten Panters har spilt og opptrådt på tidligere ikke har noe for seg. Han omtaler det som meningsløst.

– Meningsløst i den forstand at det blir meningsløst å stille opp i mange turneringer og ikke spille opp mot det vi kan. Vi treffer sjeldent det nivået. Vi forstår at vi ikke er i stand til å prestere jevnt over like godt som de beste lagene, og da blir det meningsløst å stille opp i turneringer med to innbyttere. Det blir meningsløst for spillere og de som ser på.

– Har dere hatt en trener i Panters?

– Nei, vi har ingen trener rundt laget. Det er kanskje noe vi bør diskutere innad og vurdere om vi skal knytte til oss, men per dags dato er det spillerne som styrer treningene.

– Hvis målet er å komme til major må man vel sette inn et støt på forskjellige fronter. Du kommer kanskje selv til å bli mer aktiv enn du har vært?

– Da blir det i så fall å sitte på TeamSpeak og bidra med kommunikasjon. De er jo alle mye bedre spillere enn meg, så skal vi ta inn en trener må det være en annen, en med mer erfaring og som selv har vært på spillernes nivå.

Kenneth «REASTEN» Kristiansen erstattet en skadet «Mystic» i kampen mot Demise på søndag.
HLTV.org

Vesentlig mer egentrening

På fritiden er Prøis fotballtrener for et ungdomslag og tror han kan ta med seg mye erfaring derfra inn i arbeidet med å få Panters på rett kjøl i tiden som kommer.

– Først og fremst handler det om å tørre å stille krav til hverandre. En ting er hva en trener sier, men det er viktig å få inn en internjustis i laget også. Det føler jeg vi har fått mer på plass i det siste. Det har kommet krav til å legge ned så så mange timer utenom lagtreningen, for eksempel spilling i gathers. Det vil jo være samme som en fotballspiller: Du kan bli god bare ved å delta i lagtreningen, men skal du bli virkelig god må du legge ned vesentlig med tid til egentrening, og det er alle inneforstått med nå.

– Har du noen konkrete krav til hvor mye spillerne skal trene eller setter de krav til seg selv?

– Jeg stiller ikke krav, men har sagt at jeg krever at man legger ned en viss tid. Jeg har jo alle spillerne på Steam så har oversikt sånn sett, men ikke gitt beskjed om at jeg krever at det legges ned X antall timer. Dette er ikke noe jeg har tid til å bruke tid på heller, med skole, jobb og fotballtrener utenom. Det er fritiden min det her også. Når jeg skal bruke mye av min tid, så kreves det at andre bruker like mye av sin tid også.

Vi er nødt til å ta de mindre turneringene blodseriøst
Aleksander Prøis, manager for Panters

– Det er voksne mennesker er snakk om og jeg forventer at alle som er med og har sagt at de skal være med legger ned det arbeidet de sier de skal. Det går andre veien også, spillerne forventer at jeg gjør det jeg forplikter meg til. Sørge for at de har turneringer de skal spille i.

Må gjøre seg fortjent til invitasjoner

– Nå er det litt uheldig med den siste trenden der nesten alle turneringer utelukkende er invitasjoner, det gjør det verre for oss få innpass.

– Dere deltok ikke på Copenhagen Games heller, det var jo en åpen turnering?

– Ja, det handlet rett og slett om at folk dro på påskeferie etter at det gikk til helvete i Plantronics-greia. Da fikk man rett og slett en liten knekk rett og trengte et avbrekk, og det tro jeg var fornuftig å ta akkurat da.

– Vi er nødt til å ta de mindre turneringene blodseriøst, rett og slett for å vinne omtrent alt vi stiller opp i og gjøre oss fortjent til invitasjoner, avslutter han.

Siste fra forsiden