«PewDiePie» er i hardt vær igjen – brukte rasistisk skjellsord i stream

Det fikk Firewatch-utvikleren til å se rødt.

Skjermbilde av en av PewDiePies nyeste videoer
YouTube, https://www.youtube.com/watch?v=RH7wMFrWYoA

Felix «PewDiePie» Kjellberg har igjen tiltrukket seg kontrovers. Denne gangen har den berømte YouTube-ren – som står bak verdens største spillrelaterte YouTube-kanal – fått kritikk for å ha brukt ordet «nigger» som skjellsord i en stream.

Kjellberg spilte Playerunknown's Battlegrounds søndag, og i en intens skuddveksling med en annen spiller kommer utbruddet.

Her er et opptak av situasjonen. (Video: Albert_Fn_Wesker, YouTube)

«What a fucking nigger! Geez. Oh my god! What the fuck? Sorry, but what the fuck? What a fucking asshole. I don't mean that in a bad [way].» sier en tydelig irritert Kjellberg. På dette tidspunktet så over 30 000 på streamen.

Ikke overraskende har ordbruken fått en del oppmerksomhet fra spillmiljøet. Ordet «nigger» er et svært belastet rasistisk ord, og det er basiskunnskap internasjonalt at det er et ord man ikke skal bruke som skjellsord.

Dette er heller ikke første gang YouTube-eren får kritikk for å flørte med kontrovers. I februar i år mistet han kontrakter med Disney-eide Maker Studios og YouTube Red, etter å ha laget videoer som spøker med nazistiske symboler og uniformer, samt vitset med jødehat. Siden den gang har abonnenttallene hans steget fra 53 millioner til 57 millioner.

Firewatch-utvikleren sier at nok er nok

Dette er en DMCA-klage

Vis mer

Digital Millennium Copyright Act (DMCA) er en amerikansk lov om opphavsrett.

En DMCA-klage vil i dette tillfelle bety at Vanaman mener at opphavsretten brytes, og er et ønske om at innholdet skal tas ned. Her mener Vanaman at Firewatch-videoene bryter med opphavsretten for spillet. Det er omstridt om «Let's play»-videoer omfattes av DMCA eller ikke.

En av dem som har reagert skarpest på det nye utspillet er Firewatch-utvikler Sean Vanaman. Campo Santo-grunnleggeren sier at han ønsker å sende inn en såkalt DMCA-klage på PewDiePies videoer der han spiller Firewatch, selv om disse ikke er relatert til de nye kontroversene. Han sier også at de kommer til å gjøre det samme med fremtidige videoer av Campo Santo-utviklede spill.

– Jeg er lei av at dette barnet får flere og flere sjanser til å tjene penger på det vi lager. Han er verre enn en skap-rasist: han er en spreder av usmakelig søppel som gjør faktisk skade til denne industriens kultur, uttrykker Vanaman i en rekke Twitter-meldinger.

Vanamans Twitter-forklaring.
Skjermbilde av Twitter.

Vanaman forteller videre at han gjør dette fordi Campo Santo ønsker å ikke være assosiert med ham. Han påpeker også at Campo Santo nok har tjent penger på YouTube-erens videoer indirekte, og at det er noe de må tenke på videre. Han påpeker også at de ikke har sendt inn DMCA-klagen ennå, og at de vil konferere med advokater først. I skrivende stund er Firewatch-videoene utilgjengelige, men vi vet ikke om det skyldes en klage eller om PewDiePie selv har fjernet dem.

Den populære spillkjendisen får også noe støtte på Twitter og enkelte fora. Noen peker på at han sikkert ikke mente det på en rasistisk måte, mens andre synes situasjonen ikke er en ting som er nevneverdig og at det hele har blitt blåst ut av proporsjoner.

Vi har prøvd å komme i kontakt med PewDiePie for å få en respons på artikkelen, men har ikke hørt noe. Vi oppdaterer saken dersom vi får tilbakemelding.

Les også
Anmeldelse: Firewatch

PewDiePie var også i hardt vær i fjor.
Svensken fikk betalt for å snakke pent om Shadow of Mordor, men mente selv at han ikke hadde gjort noe galt »

Siste fra forsiden