Disney og YouTube dropper «PewDiePie»-samarbeid etter vitser om jødehat

YouTube-yndlingen mister reklameinntekter og sitt eget YouTube-program.

Skjermbilde PewDiePie/YouTube

Den svenske YouTube-kjendisen Felix «PewDiePie» Kjellberg har aldri vært redd for å være kontroversiell. Videoene hans inneholder ofte sterke meninger og kritikk rettet mot mange forskjellige hold, men denne gangen har Kjellberg tilsynelatende gått ett hakk for langt.

En samling av PewDiePies nazi-relaterte innhold. (Video: The Wall Street Journal).

I flere av sine videoer fra det siste halvåret har svensken inkludert nazistisk innhold og vitsing rundt jødehat. Noen av videoene er nå fjernet fra YouTube, men The Wall Street Journal har samlet flere av de groveste tilfellene i en video – som du kan se til høyre.

Blant annet har Kjellberg. visstnok bare for moro skyld, tatt i bruk bilder, video og musikk forbundet med nazisme. Klippet som har vakt mest oppsikt er imidlertid ett der han betalte to personer i India for å holde opp en plakat med beskjeden «død over alle jøder».

Stuntet skal ifølge svensken bare ha vært en spøk, men det har ikke hindret kraftige reaksjoner fra noen av hans største samarbeidspartnere.

Disney og YouTube trekker seg

I en uttalelse til The Wall Street Journal forteller det Disney-eide Maker Studios, et underholdningsselskap som PewDiePie har vært en del av en stund, at samarbeidet deres avbrytes med øyeblikkelig virkning. Svensken er allerede fjernet fra selskapets nettsider:

«PewDiePie» har vitset mye om at han liksom skal være nazist.
Skjermbilde, YouTube

– Selv om Felix har bygget opp sin popularitet ved å være provoserende og respektløs gikk han helt klart for langt denne gangen. De omtalte videoene er upassende, forklarte en representant for Maker.

Få timer etter at Disney-samarbeidet gikk i vasken annonserte YouTube at også de trapper ned sin PewDiePie-satsing. Svenskens kanal forblir åpen, men YouTube-programmet Scare PewDiePie kanselleres:

– Vi har besluttet å kansellere lanseringen av Scare PewDiePies andre sesong, og vi fjerner PewDiePies kanal fra Google Preferred, lyder uttalelsen fra YouTube (via Variety).

Google Preferred er en reklametjeneste tilgjengelig for de største kanalene på YouTube, og at Kjellberg nå strykes fra listen kan bety at han vil miste en del reklameinntekter.

– Jeg støtter ikke hat

Kjellberg har foreløpig ikke kommentert det som ble en svært hektisk dag for ham på tirsdag, men allerede på søndag svarte han på kritikken rundt det nazistiske innholdet.

Felix Kjellberg er ikke redd for å være kontroversiell.
Skjermbilde, PewDiePie, YouTube

På sin Tumblr-blogg skrev svensken at han kun ønsket å rette søkelyset mot all galskapen i verden. Han uttrykte også forståelse for at vitsene var støtende, men mente det er latterlig å tro at han faktisk støtter nazisme eller jødehat:

– Jeg vil gjøre en ting klart: jeg støtter på ingen måte noen form for hat. Jeg lager videoer for mitt publikum. Jeg ser på det jeg skaper som underholdning, og ikke et sted for seriøse politiske komentarer. Jeg vet at mine seere forstår det, og det er derfor de kommer til min kanal, forklarte svensken.

Kjellberg har tidligere anklaget media for å lage stor ståhei for ingenting i saker som denne, men hvordan han vil reagere nå som Disney og YouTube også trekker sin støtte gjenstår å se.

Med sine 53 millioner YouTube-abonnenter og nesten 15 milliarder videovisninger vil reklameinntektene imidlertid neppe tørke ut med det første.

PewDiePie var også i hardt vær i fjor.
Svensken fikk betalt for å snakke pent om Shadow of Mordor, men mente selv at han ikke hadde gjort noe galt »

Siste fra forsiden