PlayStation 3 lansert i Japan

Tusenvis av japanere har stått i kø for å skaffe seg PlayStation 3 på lanseringsdagen.

Ett år etter Microsofts Xbox 360-lansering har endelig den første nestegenerasjonskonkurrenten kommet på markedet, om enn bare i Japan. Lørdag ble nemlig Sonys PlayStation 3 lansert, og som ventet tok det ikke spesielt lang tid før japanske gamere hadde støvsuget hele markedet for konsoller.

Sony hadde nemlig bare omtrent 80 000 konsoller å selge på lanseringsdatoen, og dette var langt fra nok til å dekke den enorme etterspørselen etter det nye systemet. Dette resulterte selvfølgelig i lange køer og mange skuffede kjøpere, som ikke fikk handlet raskt nok til å sikre seg en PlayStation 3.

Noen butikker tok i bruk lotterier for å velge ut hvem av de mange opptroppede som skulle få lov til å dra hjem med en PS3 under armen, blant annet for å unngå at organiserte kinesiske kjøpere og andre utenlandske "eBay-kjøpere" fikk rasket med seg det store deler av det verdifulle utvalget deres.

Mange konsoller har likevel dukket opp på auksjonssider på nettet, og som ventet er prisene stive. Mange er villige til å betale opp til det tredobbelte av butikkprisen for å skaffe seg PS3 så tidlig som mulig. Vi får i det minste håpe at PS3-lanseringen blir fri for juksemakere av den typen som dukket opp i etterkant av Xbox 360-lanseringen.

I det store og hele ser det ut til at lanseringen har gått relativt smertefritt, og selv om enkelte brukere rapporterer om feil, er dette noe man nesten må regne med når det selges såpass mange konsoller samtidig. I tillegg bruker det alltid å være en høyere feilprosent på de første konsollene som produseres, noe som kan være verd å tenke på før man evt. betaler i dyre dommer for å importere PS3 fra Japan eller USA.

De største problemene ser ut til å ha med konsollens bakoverkompatibilitet å gjøre. Her meldes det om eldre spill som ikke fungerer slik de skal på det nye systemet, noe Sony ser ut til å være klar over. De har nemlig allerede gitt ut en oppdatering for maskinens innebygde programvare, som blant annet retter på flere problemer i forhold til bakoverkompatibiliteten.

Sony planlegger å sende ut 100 000 konsoller til det japanske markedet hver uke. Om de klarer dette, vil de ha lagt ut 400 000 konsoller for salg innen Nintendo får lansert Wii i Japan. Den amerikanske PS3-lanseringen vil finne sted 17. november, og her har Sony 400 000 konsoller klare ved lansering.

PlayStation 3 skal som kjent ikke lanseres før mars her i Europa. I de siste dagene har det vært litt usikkerhet rundt mars-lanseringen, men Sony Europe har senest i dag bekreftet at planen fortsatt er å få konsollen ut på det europeiske markedet i løpet av første kvartal neste år.

Siste fra forsiden