Fortnite - Prins Harry

Prins Harry mener Fortnite burde vært forbudt

– Det er skapt for å gjøre folk avhengige.

Epic Games, Wikimedia Commons, Gamer.no

Fenomenet Fortnite troner fortsatt spillverdenen, og med over 200 millioner brukere fordelt på nesten hver eneste spillplattform som finnes ser det ikke ut til at interessen vil avta med det første. Spillet har selvfølgelig mange kritikere, og nå har det britiske kongehuset føyd seg til listen over de som har fått nok.

Debatten rundt dataspillavhengighet dukker stadig vekk opp igjen.
Colourbox/13025706

Ifølge BBC tok prins Harry – nummer seks i arvefølgen til tronen – sikte på spilling og spesielt Fortnite under sitt besøk på et ungdomssenter i London denne uken. Den 34 år gamle mannen til Meghan, hertuginnen av Sussex, synes nemlig ikke at Fortnite har noen plass i hjemmet.

– Det spillet burde ikke vært tillatt. Hva er fordelen ved å ha det i hjemmet? Det er skapt for å gjøre folk avhengige, en avhengighet som holder deg foran PC-en så lenge som mulig. Det er så uansvarlig, sa Harry før han også sendte et stikk til sosiale medier.

– [Sosiale medier] er med avhengighetsskapende enn alkohol og narkotika.

Kontroversiell debatt

Debatten rundt spill og avhengighet dukker stadig opp, med stort sett de samme argumentene hver gang. Noen hevder at spill er en utløsende årsak for både fysiske og psykiske problemer, mens andre mener det går andre veien, hvor mennesker som allerede sliter søker seg inn i spillene for å slippe unna en vanskelig tilværelse.

I fjor fikk dataspillavhengighet sin egen oppføring på Verdens helseorganisasjons (WHO) liste over klassifiserte sykdommer. Ifølge WHO er spillavhengighet definert som et mønster av vedvarende og tilbakevendende spilleadferd, som kan føre til at spillingen gis økt prioritet over andre viktige aktiviteter og interesser.

En studie utført av Universitetet i Bergen i 2016 mente at omtrent 0,5 prosent av nordmenn i alderen 16-74 var avhengige av spilling. Det tilsvarer omtrent 26 000 mennesker.

Les også: Fikk aha-opplevelse da hun endret holdning til sønnens spillinteresse »

Siste fra forsiden