Altibox Eserien

– Ranheim er nok klare favoritter i denne gruppen

Chris-André Skogland i Viking er forsiktig når han snakker om avgjørelsen i gruppe D torsdag.

Chris-André Skogland (til venstre), Tobias Testad (i midten) og Eirik Fure.
Altibox Eserien
Gruppe D.
Eserien.no

Tre lag er allerede sikret sluttspill, mens seks lag er klare for play-off når gruppe D skal avgjøres torsdag. Ranheim, Viking og Sarpsborg ser sterke ut, mens Kongsvinger og Nest-Sotra må kunne ses på som outsidere.

Ranheim vant seedingturneringen og er en av de aller største kandidatene til å gå hele veien denne sesongen. Viking har Chris-André Skogland som nylig kom på andreplass i NM, og ble tatt inn igjen i landslagsvarmen. Sarpsborg har hentet inn en veldig spennende erstatning av Håvard Paulsrud, i tidligere Tromsø-spiller Tobias Testad. Kongsvinger har hentet inn solide Martin Thuve fra Lillestrøm, og en mer ukjent spiller i Behar Kovaci. Nest-Sotra stiller med de samme som forrige sesong. Alt ligger an til at det blir en spennende avslutning på gruppespillet i Eserien.

Se kampene i gruppe D torsdag 28. november fra klokken 14:00 »

LES OGSÅ: Amalie Snøløs blir programleder for Eserien

– Det var utrolig deilig å endelig få betalt for alle de timene som er lagt ned

Viking tok seg ikke til sluttspill forrige sesong, men denne sesongen burde det skje for Stavanger-laget. Chris-André Skogland er derimot ikke enig når han blir utfordret på om de er favoritt i gruppen.

– Jeg vil nok ikke si at vi går inn som favoritter med tanke på at vi er i en veldig tøff gruppe. Ranheim kom på tredjeplass forrige sesong, så de er nok klare favoritter i denne gruppen. De andre lagene et også veldig gode, så bak Ranheim så er det veldig åpent, sa Skogland.

Chris-André Skogland, Viking.
Kristian Fjeld/Good Game

Skogland er selvsikker på at de klarer å nå sluttspill denne sesongen, men tar ikke av når han nevner hva målet deres er.

– Henrik og jeg har selvfølgelig lyst til å gjøre det bedre enn forrige sesong. Vi nådde ikke målet som var sluttspillet, men det håper og tror jeg vi gjør denne sesongen. Det hadde vært deilig med førsteplass, men vi har også gode muligheter mot hvilket som helst lag i play-off. Så målet er topp tre i gruppen.

LES OGSÅ: BDP United ble «Folkets Lag» i Eserien

Norgesmesterskapet ble en stor opptur for Skogland, som tidligere har vært involvert i landslaget. Viking-spilleren forteller om bra FIFA-form inn mot Eserien.

– Under NM og nå på landslaget så var jeg nok i min beste form hittil i FIFA-karrieren. Det å komme helt til finalen i NM var noe jeg ikke hadde sett for meg på forhånd. Jeg gikk inn og tenkte at 'nå skal jeg bare gi alt å nyte det', så det var utrolig deilig å komme på andreplass og få vist at jeg er en god FIFA-spiller. Mye av grunnen må nok også være at jeg hadde to veldig dyktige trenere under NM i «brødrene brothers», Elias Thøgersen fra Stabæk og Peter Thøgersen fra «Folkets lag», sa Skogland.

Les også
Anmeldelse: FIFA 20

Før han avsluttet:

– Etter NM hadde jeg en god følelse på at jeg endelig skulle bli tatt ut på landslaget igjen, så det var utrolig deilig å endelig få betalt for alle de timene som er lagt ned i FIFA. Det å få lov til å representere Norge i FIFA og å trene mot de beste spillerne i landet, er noe som hjelper meg til å bare ville bli enda bedre. I landskampen møtte vi et Frankrike som var regjerende verdensmestre. Så det å 'bare' tape 2-3, og det på straffesparkkonkurranse, er helt sykt. Jeg vil absolutt si at formen min den siste uken har vært på topp, så håper den fortsatt er der på torsdag. Det er synd at det bare er én spilledag i Eserien, så alt kan jo selvfølgelig skje. Plutselig har man ikke dagen og så er sesongen over.

LES OGSÅ: – Å debutere i Eserien på den måten jeg gjorde er sinnsykt deilig

Ny lagkamerat før ny sesong

Cato Jenssen var med på laget da Sarpsborg tok seg til sluttspill forrige sesong. De røk mot i kvartfinale mot serievinner Vålerenga, men viste lovende takter. Før denne sesongen har Håvard Paulsrud gått til Jerv, noe som kan bety en del. Jenssen hadde flere lovord å si om sin gamle lagkamerat da han skulle si hva forventningene hans for sesongen var.

Cato Jenssen i Sarpsborg 08.
Kristian Fjeld/Good Game

– Mine forventninger denne sesongen er å komme videre fra gruppespillet, og også få vist meg frem. I fjor var fordelingen på 75/25 og i år 50/50, jeg har fått en ny lagkamerat og jeg tror vi kan overraske skikkelig, selv uten Paulsrud. Selv om han har dratt til Jerv så unner jeg han alt godt. Jerv har fått seg en av landets desidert beste spillere og kan brått gå hele veien i år, fortalte Jenssen.

Med et nytt FIFA-spill betyr det nye mekaniske ting man kan utnytte. Da Jenssen ble før sesongstart ble spurt om hvordan han tror det kommer til å se ut, svarte han:

– Jeg tror det kan bli mye ballbesittelse-basert spilling, det kan bli kjedelig. Alle vil holde på kula. Det er vel mer slik at folk ønsker å spille seg helt igjennom og spille rundt i 16 meteren.

LES OGSÅ: – Jeg har alltid hatt vært god på å prestere under press

– Seerne kan glede seg til å se kynisk «Thuveball» på torsdag

Kongsvinger stiller med et helt nytt mannskap når de skal inn i sesong to av Eserien. Martin Ottinsen Thuve og Behar Kovaci skal prøve og ta dem til sluttspill. Thuve forteller om en litt rusten FIFA-form når han får spørsmål om følelsen før runden.

– Først og fremst vil jeg bare si at jeg gleder meg til torsdag! Jeg gleder meg til å komme tilbake, og Behar kan ikke vente med å debutere i Eserien! Det kommer til å være mye nerver og spenning. FIFA-formen min er som en lysbryter jeg ikke har kontroll over selv. For å være helt ærlig føler jeg at den er 'av' og at ting ikke stemmer for øyeblikket, men den kan raskt skrus 'på' igjen og forhåpentligvis gjør den det på torsdag.

Martin Ottinsen Thuve.

Med Ranheim i samme gruppe som seg, har Thuve prøvd å forklare hvordan han kan slå sine gode kompiser fra Trondheim.

– En rød tråd som gjelder i kampene mot Ranheim er at vi spiller vårt spill og tar initiativet i kampene. Mot Voktor handler det mye om å være tålmodig i angrep og unngå at han får mye kontringer i mot, mens mot Johan gjelder det å spille sitt eget spill og være tålmodig defensivt. Det er selvfølgelig flere ting som gjelder, de er begge gode spillere i alle aspekter av spillet. I motsetning fra i fjor har de et favorittstempel i gruppa, som jeg tror vi kan utnytte, men jeg vet at de undervurderer ingen. Det blir en krig i 2x 90 FIFA-minutter mot de, som jeg ser frem til.

LES OGSÅ: – Høyden er kanskje prinsen fra Bergen, men vi har kongen

Så langt denne sesongen har man fått se nye tilskudd som Jonas Kvål, og Hans Christian Fostervoll herje med motstanderen. Thuve mener makkeren hans også kan storspille.

– Behar er en spiller som kommer til å få vist seg frem på torsdag, det er jeg sikker på! Det mangler i så fall ikke på ambisjoner hos lagkameraten min, og jeg tror han kommer til å vise Norge hva han er kapabel til. Selvfølgelig er det en uvant setting for han, og jeg har forberedt han på at NM, seedingturnering og lignende som han har spilt tidligere ikke kan sammenlignes med å spille Eserien. Det er flere nye navn som har vist seg frem, og jeg har troen på at Behar Kovaci også blir et navn flere kommer til å bite seg merke i, fortalte Thuve.

Thuve har fått stempelet som en kald fisk av mange, etter man fikk se noen kyniske opptredener av han forrige sesong. Et eksempel på det er første kamp mellom Thuve og Starts Georg Sautoglu, der Thuve tok en iskald 1-0-seier etter smart taktisk spill. Thuve mener nervene er noe som kan ses på som hans store styrke.

– Jeg biter ofte godt i fra meg når det står mye på spill, og på torsdagen skal nervene mine heve spillet mitt. I motsetning til forrige sesong så spiller jeg på et lag som nå har fått et underdog-stempel i gruppen og det passer meg godt. Jeg tror også at vi kan dra nytte av det gode samspillet mellom Behar og meg. Jeg håper at vi i Kongsvinger kan overraske. Seerne kan glede seg til å se kynisk «Thuveball» på torsdag, forklarer han håpefullt.

Siste fra forsiden