Anmeldelse

Rapport fra PlayStation Experience i Oslo

8. og 9. november trosset flere tusen spilleglade, i tillegg til mange foreldre, godvær, cupfinale og avslutningen av WRC for å se og prøve det nyeste på PlayStation 2. Selv om det kanskje var mange fedre som angret på den avgjørelsen etter at Petter Solberg kjørte inn som seiersherre så storkoste de fleste seg i Valhall i helgen.

PlayStation Experience ble først arrangert samtidig som ECTS i London og fikk nesten mer oppmerksomhet enn ECTS. I ettertid har den vært på turne rundt om i Europa og i helgen var den, Nord-Europas største spillmesse, til Norge og Oslo. Det var utstyr for nesten 70 millioner kroner på messen. Utstyr for nærmere 60 millioner kroner har kommet fra England i store trailere. I tillegg står arrangørene, Nordisk Film Interactive som står for distribusjonen av PS2 i Norge, for utstyr for en del millioner.

Nordisk Film Interactive hadde satt opp busser i skytteltrafikk mellom Egertorget og Valhall mellom 10.00 og 12.00 og mellom 16.00 og 18.00. For oss som fortsatt valgte å bruke bilen var det mengder av ledige parkeringsplasser med hjelpsomme vakter. Billetten kunne kjøpes ved inngangen og kostet 100 kroner for en økt. Øktene varte en halv dag: fra 10-15 eller 16-21, den dagen du var der. Hvis du ønsket å bruke mer tid på messen kunne du kjøpe en billett for hele dagen til 200 kroner.

Det var ikke bare spill i Valhall i helgen, men også mye show. For filminteresserte var det førpremiere på vampyrfilmen Underworld, med blant annet Kate Beckinsale i hovedrollen i filmseksjonen av utstillingen. Senere kunne du konkurrere i WRC 3 mot Henning Solberg som må sies å ikke alltid gjøre en helhjertlig innsats, til tross for at han slo de aller flest (blant annet undertegnete med ett minutt). For de som sverger til fotball var det en sjanse til å spille fotball mot Norges gamle keeperkjempe: Frode Grodås. Ellers var det skateshow, BMX Show og en sinnssyk oppvisning i hvordan man slåss uten en pad mellom hendene av noen av Norges beste innen boksing og "freefighting". Han ene som var med i "freefighting" er nesten som en kjendis å regne, det var nemlig han som var med i "Fightclub Finland"-dokumentaren som TV 2 sendte for en måneds tid tilbake.

Fra hovedscenen hadde den kvinnelige rapperen Christine, 2 små karer og Shortcut små konserter. I tillegg var det danseshow med Kjetil Tefke fra Cape. Mellom konsertene var det "Dan the Man" fra radiostasjonen NRJ som styrte showet med gavedryss til de ivrigste blant publikum. Vi fikk også gleden av å se en Terminator-"look-a-like" i forbindelse med det nye Terminator-spillet. Hvis du ville kunne du blitt tatt bilde av sammen med helten av profesjonelle fotografer. Det var i det hele tatt var det utrolig vanskelig å kjede deg på PlayStation Experience, selv om du ikke er så glad i spill.

Selve utstillingen var delt hele 13 forskjellige temaseksjoner hvor "Quest" var den største med hele 18 forskjellig spill. Det mest populære spillet var, uten at det vare noen stor overraskelse, Grand Turismo 4. Alle seksjonene var laget slik at spillene skal gli mest mulig inn i en naturlig omgivelse og gi deg en størst mulig opplevelse. Avdelingen "Battle" så ut som det var dratt rett ut fra krigen med et teltlignende kamuflasje rundt hele og røykmaskin inni, mens du i "Cartoon" kunne spille The Simpsons: Hit & Run i et basseng full av fargerike baller. De andre spillene i tegneserie-avdelingen spilte du sittende på store plastballer, og de som slapp inn i 18-års avdeling fikk anledningen til å spille liggende på senger av plysj.

Arrangementet hadde virkelig noe for alle aldere. I tegneserie-avdelingen kunne de minste også spille Sonic Heroes, Disney's Extreme Skate Adventure og Finding Nemo, men det var også mange eldre som koste seg her. For de eldste var det en egen 18+ avdeling, men jeg kan berolige de yngre med at de ikke gikk glipp av så mye. 18+ avdelingen var uten tvil den dårligste på hele utstillingen med spill som hadde vold i seg kun for å ha vold. I tillegg var de kjedelige og lite oppfinnsomme.

Det må også nevnes at store kosedyrversjoner av Homer og Sonic vandret rundt i utstillingen klare for å motta klemmer for alle som følte behovet for litt fysisk kontakt etter all den virtuelle lekingen. Undertegnede selv følte behovet komme snikende etter hvert, men ville samtidig ikke gå ut av køen for å spille mot Henning Solberg.

Arrangørene selv hadde håpet på ca. 10 000 besøkende, mens det i virkeligheten ble besøket rundt halvparten. Allikevel kan vi glede oss over å slå danskene som bare klarte 3000 når Playstation Experience var der. Vi var allikevel langt fra rekorden fra London på hele 35 000 personer. PlayStation Experience må sies å ha vært et vellykket arrangement hvor mange gamere kunne bruke en del av helgen sin til å orientere seg i markedet og kose seg med spillene som vil komme fremover. Lite gikk galt, til tross for at de ikke helt ferdige spillene kræsjet innimellom, men det er sånn du må regne med. Arrangementet var et eksempel til etterfølgelse og vi håper at vi kan få se Playstation Experience i Norge i mange år fremover.

Vi kommer med en oppsummering av de viktigste spillene som ble presentert i en egen artikkel om ikke lenge.

(Bilder hentet fra http://.no.playstation.com med tillatelse fra Nordisk Film Interactive)

Siste fra forsiden