Reddet over 50 arkademaskiner fra et gammelt skip

Noen ganger finner man spillskatter der man minst venter det.

Berit Watkin/arcadeoll

Duke of Lancaster ble opprinnelig bygget som cruiseskip i 1955, og senere konvertert til en bilferge. I 1979 ble den satt på land i Wales, og noen fant ut at de ville lage en slags attraksjon ut av den gamle fergen. The Fun Ship skulle den hete, og den skulle blant annet ha en bråte arkademaskiner som de besøkende kunne spille på.

Det ble imidlertid aldri noe av, og siden tidlig på åttitallet har fergen blitt glemt av resten av verden, og stått i forfall.

Oppdaget i 2009

Mobilvideo fra samlernes første besøk på skipet.

I 2009 ble fergen besøkt av en gjeng som driver med urban utforsking, og bildene de la ut på nettet vekket oppsikt i samlermiljøet. Arkademaskinene var nemlig fortsatt i fergen, 35 år etter at de ble plassert der. Nesten alle var fra 1980 eller 1981, og det viste seg at samlingen inkluderte flere sjeldne spill.

Noen av maskinene heises ut med kran.

Dermed startet en lang prosess for å finne ut hvordan man kunne redde maskinene på lovlig vis. Denne tok flere år, først fordi det tok lang tid å finne ut hvem som faktisk eide dem, og siden fordi eierne muligens hadde litt urealistiske tanker om maskinenes reelle verdi. I mellomtiden hadde folk begynt å stjele fergens vinduer slik at både vann og salt sjøluft truet med å ødelegge de gamle maskinene.

Det endte heldigvis til slutt med at alle arkademaskinene ble kjøpt og hentet ut. Nå er de på plass hos samlere i hele Europa, der de restaureres og tas vare på. Hele den fascinerende historien kan du lese på The Arcade Blogger.

Miljøet rundt klassiske arkadespill lever forøvrig i beste velgående, og for kort tid siden ble det satt en ny – og kanskje uslåelig – rekord i det kjente Nintendo-spillet Donkey Kong.

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på Spillhistorie.no, der du kan lese om gamle og nye spill. I disse Stellaris-dager har vi publisert et stort tilbakeblikk på romstrategisjangerens «bestefar», Reach for the Stars.

Siste fra forsiden