Overwatch / Telenorligaen

Riddle brøt regel i Overwatch-kamp

Brukte spillere som ikke var spilleberettiget.

Blizzard Entertainment

I etterkant av den tv-sendte Overwatch-kampen mellom Riddle og Pentafoil beskyldes Riddle for å ha brukt to spillere som ikke var spilleberettiget.

Ifølge reglementet til Telenorligaen kan lag bytte spillere til hver runde, men spillerne må være registrert minst 24 timer før kampstart. Etter tapet mot Riddle, har Pentafoil klaget inn Riddle for å ha brukt to spillere selv om de ble lagt til laget etter fristen.

Forventer annulering av resultat

Tv-oppgjøret startet klokken 20:00 søndag kveld. De to uberettigede spillerne ble lagt til laget henholdsvis lørdag kveld, i underkant av 23 timer før kampstart, og søndag formiddag, fem timer før kampen skulle starte.

Se kampen i opptak »

Jørgen Kristoffer Falch Johansen, styreleder i Pentafoil.
Privat.

Styreleder i Pentafoil, Jørgen Kristoffer Falch Johansen, sier han forventer at resultatet fra kampen ugyldiggjøres.

– Vi ble oppmerksomme ti minutter før kampstart at Riddle hadde to spillere som var lagt til i laget etter det var mindre enn 24 timer igjen til kampstart. I tillegg til dette er det «step ins» som ikke skal spille fast med laget. Vi tok kontakt med Gamer.no via deres Battle.net-konto for å rapportere det vi anså som grunn til å ugyldiggjøre kampen, sier Johansen.

De uberettigede spillerne ble oppdaget like før kampstart, men kampen ble likevel gjennomført på normalt vis, med oppfordring til Pentafoil om å levere klage i etterkant. Det har laget gjort.

– Vi gikk ikke inn i Riddle sin lineup og sjekket dem i forkant fordi vi tar det som et minstekrav at alle som spiller i Telenorligaen skal være klar over regelverket i ligaen de spiller i. Skal e-sport vokse å bli ansett som en seriøs form for konkurranse må vi som lag ta dette seriøst. Vi avventer nå på at Gamer.no skal se på saken og håper kampen blir ugyldiggjort, sier Johansen.

– Ikke bevisst regelbrudd

Mohammed Barzinje i Riddle.
Eivind Von Døhlen / Gamer.no

Det har ikke vært noen hemmelighet at Riddle har slitt med å få på plass en fast lagoppstilling. Styreleder i Riddle Elektroniske Sportsklubb, Mohammed Barzinje, forklarer deres versjon av saken, og benekter at de har brutt regelen bevisst:

– Vi trengte to spillere for å kunne stille fulltallig lag. En spiller ble lagt til 23 timer før kamp start og den andre fem timer før kamp. Jeg forstår at den regelen der gjør stort utslag i League of Legends, der man faktisk «scouter» folk og gjør ting klart. I Overwatch er det ingenting «scouting»-relatert for alle på det nivået der vet hva metaen er, sier Barzinje.

Les også
Anmeldelse: Overwatch

Styrelederen mener en eventuell annullering av resultatet er for streng straff.

– Jeg forstår dette 100 prosent om spillerne ble lagt til ti minutter før kamp. Men dette er snakk om fem hele timer før kampstart på ene spilleren, den andre ble med 23 timer før kampstart, sier Barzinje.

Kaptein i Riddle, Eskil Mogstad, gjentar Barzinjes budskap om at de aldri har ment å bryte noen regler.

– Vi har ingen intensjoner om å bryte regler. Vi har ikke brutt noen regler før, sier Mogstad.

Ser på saken

Erling Rostvåg er liga- og turneringsansvarlig i Gamer.no.
Tor-Steinar Tangedal / Gamer.no

Liga- og turneringsansvarlig i Gamer.no, Erling Rostvåg sier de er på saken.

– Når vi får inn sånne saker, så er det første vi gjør er å undersøke fakta. Vi må med andre ord gå gjennom logger av hvem som har vært registrert på laget og ikke, hvilke nasjonaliteter de har og eventuelle andre ting som er knyttet til spilleberettigelse. Dersom vi finner uregelmessigheter, vil laget det gjelder bli kontaktet med en frist til å forklare hva som har skjedd. Deretter må vi vurdere om det er grunnlag for reaksjon av noe slag, sier Rostvåg.

Om det avdekkes regelbrudd kan det få store konsekvenser for Riddle, ifølge turneringsansvarlig.

– Litt avhengig av regelbruddet, kan de bli idømt tap eller regnes som «ikke møtt opp» til kampen. Å ikke møte opp kan i ytterste konsekvens føre til at laget må trekkes fra 1. divisjon, forteller Rostvåg.

Dette er den andre kontroversielle saken så langt denne sesongen i Telenorligaen. En Counter-Strike: Global Offense-spilleren ble i første runde anklaget for å ha brukt hjelpemidler for å vinne. Spilleren anket saken og ble da frifunnet. Før vårsesongens andre runde ble EasyAntiCheat innført i Telenorligaens førstedivisjon for å luke ut eventuelle juksemakere.

Siste fra forsiden