Anmeldelse

SingStar

Har du det som skal til for å bli en sangstjerne? Nå må du ikke lenger ydmyke deg selv gang etter gang på Idol-audtioner, du kan nemlig finne det ut selv hjemme i sofakroken.

Side 1
Side 2
Side 3

SingStar er utviklet av Sony Computer Entertainment Europe, og lanseres i Norge av Nordisk Film Interactive. På kjøpet får du med to solide USB-mikrofoner. Spillet baserer seg på en helt ny teknologi, som i utgangspunktet ble utviklet til flere ulike prosjekter. Et sangspill ble førstevalget. Ifølge produsenten skal SingStar kunne analysere sangprestasjonene dine ut i fra stemmen, toneleiet og timingen, og gi deg umiddelbar respons. Det høres flott ut, gjør det ikke? Det er fire forskjellige modi du kan boltre deg i; "sing", "party", "starmaker" og "freestyle". I førstnevnte kan du velge hvilke sanger du vil synge, og om du vil synge alene eller sammen med en venn. Den andre er en ren flerspillermodus, der du og en eller flere venner synger sammen eller konkurrerer mot hverandre. I den tredje kan du bygge din egen karriere, mens i den sistnevnte kan du synge uten at sangprestasjonene dine blir vurdert.

Enkelt og intuitivt
Konseptet er like enkelt som det er genialt. SingStar har fått tilgang til 30 originale musikkvideoer, og de er alle tekstet. I vanlig karaokestil skifter ordene til en annen farge etter hvert som de skal synges. I tillegg vises det tonestreker i ulik høyde og lengde, alt etter hvor høy eller lav tonen er, og hvor lang den er. Disse blir også farget etter hvert som du treffer tonene, eller så viser den hvor du treffer i forhold til idealtonen. Etter hver endte strofe får du tilbakemelding og en poengsum. Er du flink kan du få "cool" og diverse glitreeffekter, mens er du en del mindre flink får du slengt "awful" etter deg. Heldigvis er ikke tilbakemeldingene like strenge som de til Idol-dommerne, og de roser mer enn de riser. Til slutt får du en bedømmelse på framføringen i sin helhet, og du kan bli kalt alt fra tonedøv til superstjerne, akkompagnert med buing eller klapping med varierende entusiasme. Hver sang kan velges i kort eller lang versjon.

SingStar har tre vanskelighetsgrader. I den enkleste trenger du kun å treffe tonen sånn omtrent for at du skal få topp tilbakemelding. I den mellomste er treffområdet minsket en del, mens du må treffe ganske så perfekt for skåre topp i den høyeste vanskelighetsgraden. Forskjellene er merkbare, og det er mye vanskeligere å få bra plassering på den vanskeligste enn på den enkleste. Det som er synd, er at det ikke har noe som helst å si hva du presser ut av munnen din, så lenge det er i riktig toneleie. Om du nynner eller prøver å følge teksten er akkurat det samme for SingStar. Det er heller ikke noen forskjell på om du lager sammenhengene lyd eller om prøver å følge tekstens rytme og opphold. Det som teller er at du lager lyd der du skal. Det er med andre ord ikke vanskelig å jukse seg til bra poengsum, bare nynn der du ikke kan testen og hold tonen litt lenger enn det er nødvendig, så har du sikret deg ganske bra.

Du har flere lydvalg til musikkvideoene, og du kan velge om du vil ha full original vokal i bakgrunnen, eller om den skal fades når du synger. Er du riktig trygg på sangen og deg selv, kan du ta bort vokalen helt så det kun er din stemme som høres. Mens du synger kan du justere lydnivået til mikrofonene, og setter du på det laveste slipper du nesten helt å høre stemmen din fra TV-en. Får du derimot ikke nok av stemmen din, har du muligheten til å lagre opptredenene dine. Der vil kun din stemme og instrumentene komme med. Et 8 MB minnekort vil kunne lagre 8-10 slike filer. Vil du ha det riktig morsomt, kan du dessuten legge småmorsomme lydeffekter på opptaket. Synd det ikke er større utvalg av dem. Er du av dem som vil dra det litt lenger, og har EyeToy, får du muligheten til å se deg selv på TV-skjermen mens du synger. Disse opptakene kan også lagres for ettertiden.

Side 1
Side 2
Side 3

Siste fra forsiden