Ultra Street Fighter IV - 6th E-sport World Championship

Slik skal Norges Street Fighter-håp vinne VM

Vegard «veggey» Bugge skal forberede seg på motstanden.

Vegard «veggey» Bugge kom på tredjeplass under DreamHack Stockholm nylig.
Capcom/privat

Verdensmesterskapet i e-sport 2014

For sjette året på rad arrangeres VM i e-sport av IeSF. Årets sluttspill foregår i Aserbajdsjan, og Norges E-sportforbund er sammen med Gamer.no ansvarlige for å finne nordmenn som får det oppdraget å representere Norge.

Vi skal sende deltakere i følgende spill: StarCraft II, Hearthstone, Ultra Street Fighter IV og Dota 2. Spillerne eller laget som sendes til Baku får reise og opphold dekket, og trer på seg norske landslagsdrakter for å kjempe om pengepremier opp til 320 000 kroner.

International E-sports Federation (IeSF)

Stiftet: 2008.
Sete: Seoul, Sør-Korea
Generalsekretær: Won Suk Oh
Web: www.ie-sf.com
Medlemsland: 46
Tilhørighet: Sport Accord
Visjon: http://ie-sf.com/en/about/introduction.php

Norges E-sportforbund (NEF)

Stiftet: 2010
Sete: Oslo, Norge
Generalsekretær: Stein Wilmann (Fungerende)
Web: https://www.facebook.com/NEFno
Tilhørighet: IeSF, Hyperion
Visjon: https://www.facebook.com/NEFno/info

I midten av september arrangerte vi i Gamer.no VM-kvalifisering i flere spill. Ultra Street Fighter IV var blant spillene vi lette etter en Norgesmester i, og som de fleste som har fulgt miljøet sikkert vet er det noen spillere som har utmerket seg i det norske miljøet en stund nå.

I alle tilfellene der både Vegard «veggey» Kopangen Bugge og Arman «Phenom» Hanjani fra BX3 Elektroniske Sportsklubb har vært med i turneringer siden 2011, har de to endt opp med å tevle om førsteplassen i finalekampene. Og også under VM-kvalliken sto det mellom de to rivalene.

– Da jeg tapte NM-finalen mot Phenom i fjor, tenkte jeg mye på alt det jeg kunne gjort noe med, og alt jeg gjorde feil. Siden vi har møttes i nesten alle storfinalene de siste tre årene har han alltid vært i fokus som motstander, forteller veggey til Gamer.no.

Til slutt slo veggey Phenom 3-2 i finalekampen, og ble dermed Norges håp i VM i Aserbajdsjan 12. til 17. november.

– Fra semifinalekampene i vinnerpuljen begynte det å bli veldig jevnt, og både i vinnerpuljen og taperpuljen var det høyt nivå i de påfølgende kampene. Alle vi tre som endte opp i toppen var verdige en plass i Aserbajdsjan, skryter veggey av motstanderne.

Skal studere motstanderne

Frem mot VM i november skal veggey sette seg inn i hva de andre landene stiller med. Han vil lete etter opptak av kamper der de spiller mot karakteren han har mestret, eller kamper der han selv har spilt mot de.

veggey liker best å spille med Zangief.

– Jeg skal skrive ned hva motspillerne mine pleier å gjøre, hvordan de reagerer i de forskjellige situasjonene jeg kan putte de i med min karakter. Målet er å være klar for alt de har å by på, røper veggey.

Han tror også at det norske miljøet har fått en nivåforskjell, og at mange har sluttet å delta på turneringer nå fordi det er en for stor avstand mellom de beste og de under. Der det før var turneringer med 70 deltakere er det nå mellom 20 og 40.

– Men jeg oppfordrer alle til å delta på turneringene, selv om de ikke følger at de er på toppnivået. Det er i turneringene man «levler opp» mest, oppfordrer han.

For øvrig kom veggey på 3. plass under DreamHack Stockholm på tampen av september. Som vanlig ble han fulgt tett av Phenom, som endte på fjerdeplass. Opptak av kampene til de to finner du på Dreamhacks Twitch-kanal.

Trodde slåsspill var hjernedødt

Selv om veggey nå er i toppen i Norge, har han ikke alltid vært helfrelst på Street Fighter. Faktisk hadde 26-åringen ikke stor interesse for sjangeren i sin helhet.

Opptak av en kamp mellom veggey og Louffy. (Video: BX3)

– Fra utsiden av så det ut som en hjernedød sjanger der «buttonmashing» er den beste måten å vinne. På lavt nivå er det ganske riktig, og spillene er ikke så moro på det nivået, synes han.

Det var en kompis som fikk han med på å spille det toneangivende slåssespillet. Han husker at de to brukte sommere ninne og spilte det litt. Etter å ha lekt seg med Zangief syntes han at den ene «moven» virket alt fro sterk, og ville derfor se hvordan det gikk om han prøvde det på nett.

– Så startet jeg å spille på nett, og ble bedre for hver dag jeg spilte. Etter hvert som jeg spilte mer og mestret mer, ble det veldig avhengighetsskapende. Og jeg skjønte hvor dypt spillet gikk, og det er det som gjør at en god spiller ikke kan tape mot en dårlig spiller – samme hvor dårlig dagen til den gode spilleren er, forteller han.

For sjette året på rad

Den stadige øvingen betalte seg tydeligvis for veggey. Nå skal han delta i verdensmesterskapet i e-sport, som arrangeres for sjette år på rad. Denne gangen holdes det i Aserbajdsjan, hvor Ultra Street Fighter IV-spillerne skal kjempe om en premiepott på 65 000 kroner. Den internasjonale finalen går av stabelen 12-17. november.

Vi sender også norske «kanelsnurr» for å delta i Hearthstone.
VM-kvalliken var faktisk hans første turnering noen sinne »

Siste fra forsiden