Anmeldelse

Star Wars: Knights of the Old Republic II

Tiden for refleksjon og meditering er omsider forbi, oppfølgeren til et av årets spill i 2003 har endelig klart passasjen gjennom hyperrommet og landet mykt på en autorisert landingssone nær deg. La deg svøpe av kraften til Star Wars Knights of the Old Republic II: The Sith Lords.

Side 1
Side 2
Side 3

Valg
Skillet mellom den mørke og lyse siden av Kraften er det åpenbare fokuspunktet i spillet, og flere av dine valg vil påvirke hvilken side du styrer mot. For det første har dialog med egne allierte og ikke-spillende karakterer mye å si for din utvikling. Ikke bare kan det gi deg oppdrag, undervisning og viktig informasjon. Du stilles også ovenfor intrikate moralske spørsmål, der dine svar er av sentral rolle for ditt veivalg. Dialogen er såpass viktig at du må forbrede deg på mange timer i rene samtaler med andre karakterer, ikke noe for den rastløse sjel med andre ord.

For det andre har måten du løser problemer på mye å si. Fremviser du takt og tone, varsomhet og omtanke. Ja, da er sjansene store for at du beveger deg mot Kraftens lyse side. Er du derimot hensynsløs og blodtørstig vil det ikke gå alt for lang tid før mørkets fristelser og begjær blir overveldende. Balansegangen er hårfin, men tar du veloverveide avgjørelser vil det skinne igjennom hvor du står i forhold til Kraften.

Å si at selve spillet blir annerledes av dine ulike handlinger blir feil, det bygger på samme grunnmur uansett hva du foretar deg. Spillopplevelsen derimot, kan endres radikalt avhengig av ditt handlingsmønster. Dette trekket er ikke unikt i Knights of the Old Republic II, men jeg vil påstå at ingen andre titler utfører det på en bedre og mer sømløs måte. Dermed får på mange måter to spill i ett, og er du en skikkelig utforskningsspire vil dette alene bety opp mot 100 timer spilling til sammen.

Pass på at du lagrer ofte, og strategisk. Heldigvis baserer ikke spillet seg på faste lagringspunkter, noe som er viktig for å gi spillet en viss flyt. Vær forsiktig med å ikke skrive over samme spillet hver gang du lagrer, ha heller mange lagringsfiler som du lagrer over etter tur. På denne måten blir du mer fleksibel i forhold til å gjøre ting om igjen, spesielt hvis du har fått for mange poeng mot den ”gale” siden av Kraften. For øvrig skal det nevnes at det er noe lastetid mellom ulike brett, noe som enkelte ganger føles litt oppstykkende.

Trekk sverd
Kamper er selvsagt noe du vil involveres i med hyppige mellomrom under ditt store eventyr. Som i spill nummer èn er disse turbaserte, men gir det visuelle uttrykk av å være i sanntid. Dette gjør at kampene ser godt ut for øyet, samtidig som de er lette for deg å holde oversikt over. Når lyssverdene endelig entrer banen både ser og høres det hele ut som selve essensen av Star Wars, nydelig med andre ord.

Små problemer med bildeoppdatering og veivalg i store "slag" vil forekomme enkelte ganger, men dette påvirker ikke spillet i nevneverdig grad. Noe jeg reagerte litt på var hvordan venner, fiender og totalt ukjente ble stående passive under kamp hvis de befant seg et lite stykke unna. Dette hjalp på en måte det ”skriptede” fram i lyset, noe som ikke er spesielt godt. Det er viktig at alle karakterene rundt deg blir preget av kampene, og det var ikke alltid dette skjedde.

For å kunne vinne vanskelige kamper er måten du bruker lyssverdet (former) og hjelpemidler (Kraften, granater, og så videre) helt sentrale. Ulike former læres etter hvert som du møter Jedimestre, og deres nytte varierer sterkt. Du må finsikte hvilke som passer deg og omstendighetene best, og gå heller ikke av veien for å kaste en plasmagranat eller to.

Over hele galaksen er det muligheter for oppgradering av våpen og utstyr og produksjon av viktige komponenter. Et godt våpen kan faktisk bli enda bedre hvis du innehar deler den kan oppgraderes med, og hvem sier vel nei takk til en ekstra førstehjelpspakke? Besøk disse oppgraderingsstasjonene ofte, slik at du er klar over hvilke muligheter du har. I kamp er det små marginer, så hver lille fordel gjør utslag.

I tillegg til den episke hovedhistorien er det også litt ”smågodt” å finne i Knights of the Old Republic II. Du kan koble av med litt gambling ved enten å spille et slags kortspill kalt Pazaak eller å delta i fartsfylt podracing. Begge er fornøyelige fritidsaktiviteter, men aldri noe mer enn det. De innfører et lite møte med hverdagen i galaksen, noe som gir et bredere helhetsbilde.

Side 1
Side 2
Side 3

Siste fra forsiden