Blogg

Ta av dere hattene!

Nintendo hadde lovet at de skulle avdekke den nye Revolution-kontrolleren sin i løpet av Tokyo Game Show. Det gjorde de, med brask og bram.

Forventningene til fremvisningen av den nye kontrolleren fra Nintendo har gradvis eskalert i spillpressen, og sent torsdag kveld tør jeg å påstå at den vokste ut av taket, med nettsider som lovet rykende ferske nyheter fra den andre siden av kloden midt på svarte natta. Hadde skribenter gått helt av skaftet og startet en stor hype rundt en liten plastbasert dings du bare skal holde i hånda mens handlingen egentlig foregår på skjermen? Da jeg fikk se hva Nintendo-sjef Iwata disket opp med på deres pressekonferanse, forsvant de tankene så langt bak i hodet at selv ikke den ivrigste Pokèmon-hater klarer å lokke dem frem.

Etterpåklokskapen tipper naturligvis i min favør ettersom jeg ikke valgte å uttale meg noe om Nintendos pressekonferanse på forhånd, og jeg tviler på at mange spådommer angående den nye kontrollerens funksjon og utseende gikk i oppfyllelse da den ble introdusert natt til fredag norsk tid.

Man kan mene hva man vil om den nye kontrolleren til Nintendo etter å bare ha sett den, men at den er innovativ og ja kanskje revolusjonerende, kan ingen ta fra dem. Med lanseringen av en slik kontroller, som du skal sitte å vifte med i sofaen, dukker det naturligvis opp en hel del spørsmål. Vil alle spill være kompatible med denne? Hva om man blir lei av den og heller vil spille med en mere konvensjonell kontroller? Hva med multiplattformspill?

Nintendo har varslet at de vil komme med en konvensjonell kontroller og jeg tror også denne spiller en nøkkelrolle i Revolutions fremtid - ikke bare som en kontroller, men også som en brobygger mellom Nintendo og de store internasjonale spillselskapene som gir ut spillene sine til flere konsoller som f.eks. EA. Hvordan stemningen til å lage spill som er optimalisert for den nye kontrolleren er hos andre enn byggherren selv, vites ikke per i dag, og det er kanskje en smule tvilsomt at de store "samlebåndsutgiverne" ønsker å satse på noe innenfor denne nisjen.

Skal man bedømme ut ifra Nintendos egen video (8 MB, WMV) angående kontrolleren, ser det ettertrykkelig ut som de mener at alle folk i alle aldre skal kunne spille med den, i alt fra å dirigere ditt eget symfoniorkester til skyting og fisking.

Uansett om man liker den eller ikke, så er det akkurat dette vi elsker med Nintendo - nyskapningen. Selv om vi til tider kan bli frustrert over de små lekne dyra, kommer det alltid mye kvalitet ut av den japanske spillgiganten. De kom med den analoge lille stikka på kontrolleren, de kom med touch-screen på DS-en og er det noen som i det hele tatt skjønner hvordan pistolen til det gode gamle NES-spillet Duck Hunt fungerer? Du har koblet pistolen til maskinen, men det er ingen sensor på tv`en som kan registrere om du treffer den flaksende anda eller ikke? Nesten 20 år gammel teknologi, og jeg skjønner fremdeles ikke bæret.

Jeg vil derfor at vi alle skal ta av oss hatten for Nintendo i dag. Ikke fordi den nye kontrolleren nødvendigvis er verdens beste, men fordi dette selskapet nok en gang beviser at de tør å gå nye veier og gi oss nye produkter og opplevelser innenfor spillverdenen.

Nintendo gjør ting som er spennende, og det er akkurat det som holder bransjen oppe. Spenningen driver hele tiden frem ny optimisme som igjen driver frem påfølgende nytenkning.

Jeg gleder meg allerede som et lite barn til å prøve den.

Siste fra forsiden